imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egyre nagyobb gondot jelent az aktiválási zár az újrahasznosításnál


Napjaink egyik legfontosabb témája a környezetvédelem, melyben hangsúlyos szerepet kap az újrahasznosítás és eszközeink életciklusának maximalizálása. Egy nemrég publikált jelentés szerint viszont évről évre több ezer jobb sorsra érdemes iPhone végzi darabokban, méghozzá az aktiválási zárolás miatt.

A CoPIRG, azaz a Colorado Public Interest Research Group egy coloradói székhelyű alapítvány, mely évtizedek óta tevékenykedik olyan területeken, mint a vásárlói érdekek képviselete, a közjólét, az állampolgári jogok gyakorlása, vagy éppen a környezetvédelem. Nemrégiben kiadott jelentésükben ez utóbbi apropóján hívták fel a figyelmet a zárolt állapotban eladományozott iPhone-ok súlyosbodó problémájára.

Egy helyi elektronikai újrahasznosító cég, a Wireless Alliance ugyanis aggasztó statisztikákkal szolgált nekik az utóbbi évek tapasztalatairól. A lafayette-i vállalat országszerte kb. 35.000 partnerrel működik együtt, akik a náluk elhelyezett adománydobozaikért felelnek. Mikor egy ilyen gyűjtő megtelik, a felelős visszaküldi azt a WA-nek, akik megfizetik a közreműködést, majd némi karbantartást követően barátságos áron adnak túl az eszközökön. Ezzel elméletben mindenki jól járna, ám 2015 óta évről évre nagyobb számban kapnak olyan iPhone-okat, melyektől csak szétszerelt állapotban tudnak megszabadulni, mivel az aktiválási zár miatt teljesen értéktelenek.

A 2015-ben leadott telefonoknak csak a 11%-a volt ily módon megbénítva, 2018-ra viszont már 24%-ra emelkedett az arányuk. Az utóbbi három évben ez összesen 66.000 szétcincálásra ítélt iPhone-t jelentett, melyeket normál esetben akár még évekig is üzemben lehetett volna tartani. Ez az óriási mennyiség ráadásul megközelítő képet sem ad a jelenség valós mértékéről, mivel a Wireless Alliance csak egy a több száz hasonló cég közül.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) adatai alapján az USA-ban naponta nagyjából 416.000 mobiltól válnak meg az emberek, s ezek sok esetben közönséges hulladéklerakókban végzik, pedig jelentős hányaduk további használatára is lenne igény. Becslések szerint az okostelefonokhoz köthető üvegházhatású gázkibocsátás 80 százalékáért a gyártás és a szállítás felelős, valamint megközelítőleg 75 kilogrammnyi hulladék keletkezik csak az előállításukhoz szükséges nyersanyagok bányászata során. Éppen ezért ildomos lenne a további szolgálatra képes készülékek életben tartásának ösztönzése.

A CoPIRG a problémát felismerve elsősorban a vállalati oldalt sürgetné. Felhívásukban többek közt arra kérik a gyártókat, hogy tegyék lehetővé a lopott/eltűnt tárgyak adatbázisában nem szereplő IMEI számú telefonok feloldását vagy aktív segítséggel, vagy az egykori tulajdonosokon keresztül. Javaslataikban az is szerepel, hogy az adománydobozok kezelői tüntessenek fel jól látható figyelmeztetéseket arra vonatkozóan, hogy a gyűjtőkbe kizárólag zárolatlan eszközök helyezhetők.

Első nekifutásra nehéz elképzelni, hogy az Apple belemenne az iPhone-ok tömeges feloldásába, hiszen az elmúlt években még a hatóságokkal is látványos csörtéket folytattak ennek kapcsán, elég csak a hírhedt FBI-ügyre gondolni. Az újrahasznosításra pedig már Cupertinóban is saját ötlettel álltak elő, a GiveBack program keretében nem csak alkatrészeikre bontják, de bizonyos esetekben új tulajdonoshoz is juttatják a megunt készülékeket. Emellett persze a fenntarthatóság mindig jól kommunikálható cél, így akár az is lehet, hogy az Apple illetékesei végül mégis meglepik a világot egy számukra is elfogadható megoldással.

Annyi viszont biztos, hogy a legegyszerűbb mindenképpen az lenne, ha az emberek gondolkodnának, mielőtt eladományozzák készüléküket. Az iPhone gyári visszaállítása ugyanis nem túl bonyolult folyamat, mindössze pár mozzanatból áll, amelyhez még az Apple is részletes segítséget nyújt.

A lépések röviden a következők:ű

  1. Ha van, szüntesd meg az Apple Watch párosítását.
  2. Kapcsold ki az iPhone keresését a Beállítások > iCloud almenüben.
  3. Jelentkezz ki az iCloudból.
  4. A Beállításokban válaszd ki az Általános > Visszaállítás > Összes tartalom, beállítás törlése opciót.
  5. Ha a következő készüléked nem iPhone, szüntesd meg az iMessage-regisztrációt, különben előfordulhat, hogy bizonyos üzeneteket nem kapsz meg.

Az ügy mindenesetre újabb remek példa arra, hogy milyen nem várt bonyodalmakat okozhat egy jó szándékkal megalkotott védelmi mechanizmus, no és főként arra, hogy a felhasználók figyelmetlenségének tényleg nincsenek határai.

Szerinted az Apple-nek van felelőssége a probléma megoldásában? Te adományoztál már iPhone-t?

Forrás: CoPIRG

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!