imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Egyre több pénzt öl az Apple kutatás-fejlesztésbe


Két napja az Apple nyilvánosságra hozta a 2016-os második pénzügyi negyedév számait, és magukhoz hűen hozták is azokat, negatív értelemben. Sőt, talán még annál is rosszabb számok jöttek, mint amire számítottak, de nem finomkodtak, mert szerintük a következő, Q3-as pénzügyi negyedév ha lehet, még rosszabb lesz. Mindez nem akadályozta meg, hogy óriási összegeket fektessenek kutatás-fejlesztésbe.

Ahogy lenni szokott, a konferenciahívás után még mindig több apró, ám annál érdekesebb részlet derül ki. Az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott részletes beszámolóból például kiderült, hogy a tavalyi évhez képest ebben a negyedévben az Apple több mint 2,5 milliárd dollárt költött kutatás-fejlesztésre, ami 31%-kal több, mint az egy évvel korábbi adatok. Ez a negyedéves összbevétel 5%-ának felel meg, ami kimagasló az elmúlt évekhez képest.

Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk vele, hogy más cégekhez képest most akkor sokat vagy keveset költ a cupertinói cég kutatás-fejlesztésre. Igen is, meg nem is. Kevesebbet költ, mint akár a konkurencia Microsoft vagy Google, az autógyártókról nem is beszélve, azonban a termékeik ROI (Return of Investment), azaz a befektetésarányos megtérülésének értéke, hogy mennyi a nettó nyereség aránya a költségekhez képest, nos, ezen a területen elképesztően jól teljesítenek. Így azt is meg lehet kockáztatni, hogy „okosabban”, de mindenesetre nagyon céltudatosan költik el a kutatás-fejlesztésre szánt dollárokat.

pwc_kutatas-fejlesztes

Ugyanakkor egyre többen – felhasználók, szimpatizálók és versenytársak – dörgölik az Apple orra alá, hogy kevés innovációval rukkol elő új termékeiben. Elég itt az iPhone SE-re gondolni, ami gyakorlatilag egy 6s egy 5s vázában, vagy az új MacBook Air „frissítésre”, ami egy egyszerű RAM duplázás volt 4-ről 8 GB-ra. Viszont ha kicsit tovább gondoljuk a dolgot, és összekötjük a 2016 Q3-ra jósolt még gyászosabb számokat, ugyanakkor a(z Apple-höz képest) kiugró kutatás-fejlesztésre szánt dollármilliárdokat, akkor látszik, hogy valami nagyra készülnek.

Tim Cook a kiadások növekedését azzal is indokolta, hogy új projektekhez új embereket vettek fel, és ezekhez további „járulékos költségek” társultak. Luca Maestri pénzügyi ágazatvezető pedig megjegyezte, hogy házon belül sokkal szélesebb kutatási portolióval dolgoznak, ami több saját fejlesztést, és így kiadást is feltételez.

Visszatérve a feltételezett és remélt nagy dobásra, egész valószínűnek tűnik, hogy ennek az eredményeit idén még nem is fogjuk látni. Sokan emiatt már előre csalódással tekintenek az iPhone 7 feltételezett fejlesztéseire (dupla kamera, Smart connector), és Ming-Chi Kuótól Walt Mossbergig többen fintorognak, hogy az iPhone 7 nem biztos, hogy annyira csábító lesz a szélesebb tömegek számára, mint a 6 és 6s volt. A feltételezett önvezető autóról, azaz a Project Titan-ről továbbra sem tudunk semmit, de azért reméljük, hogy nem csupán ebbe ölik a pénzt, mint ha nem lenne holnap.

Források: Apple Insider, AppleWorld.Today, The Wall Street Journal

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!