imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Egységes telefontöltőt szeretne az EU


Legalábbis a képviselők egy része ezt szorgalmazza a legújabb direktíva változtatásban. A töltő és kábel Valhalla egyszerre lehetne jó nekünk és a környezetünknek is! 

Az Európai Parlamentben tegnap arról üléseztek, hogyan kéne egységesíteni az okostelefonok töltőit. A képviselők legalább egy része ugyanis ezzel is harcolna a túl sok elektronikai hulladék, és ezáltalán közvetetten a klímaváltozás ellen. A tegnapi ülés végén Barbara Weiler, az SPD (Németország Szociáldemokrata Pártja) képviselője az alábbiakat nyilatkozta:

A modernizált Rádiókészülékek Direktívája egy hatékony eszköz abban, hogy megelőzzük az interferenciát különböző rádiókészülékek között. Kifejezetten boldog vagyok, hogy sikerült megegyeznünk a közös töltő bevezetésében. Ez egyaránt szolgálja a vásárlók és a környezet érdekeit. Véget vet a töltő zűrzavarnak és az éves 51 ezer tonna elektromos hulladéknak.

A direktíva 2009-ben jött létre, amikor nagyjából 30 különböző töltő volt forgalomban. Ezek még azok az évek voltak, amikor az év szlogenje lehetett a “kislukú Nokiád van?” kérdés. Mára már sokkal jobb a helyzet, de továbbra is megoszlanak a töltők a micro USB, az USB type C és a Lightning között.

Vagyis a probléma teljesen releváns. Főleg, ha belegondolunk, hogy minden telefon vásárlásakor megkapjuk a hozzá tartozó töltőt és kábelt a dobozba, pedig valószínűleg az előző töltő még tökéletesen működik. Vagyis tényleg generáljuk a szemetet.

Minket a trióból elsősorban természetesen az Apple saját védjegyű portja érint, ami semmilyen másik telefonnal nem kompatibilis. A cupertinói vállalat az elmúlt években folyamatosan az egységesítési törekvések ellen volt, mondván az “befagyasztja az innovációt”, “rossz a környezetnek” és egyébként is “bomlasztó az ökoszisztémán belül”.

Ha vákuumban és minden előismeret nélkül nézzük, akkor a cupertinóiak azon érve, hogy az elmúlt években több mint egymilliárd EU-ban eladott iPhone-ok portjának cseréje nem jó hír a vásárlók számára, még egész védhető is lenne.

Azonban épp az Apple vezette a harcot az USB-C-ért a PC vonalon, hagyta el elsőként az összes többi portot a Maceken. Egy korát megelőző lépés, ami mára beérni látszik: a monitor is tölteni tudja a legerősebb laptopot ugyanazzal a kábellel, amit össze tudsz kötni azzal a külső meghajtóval, amire ugyanazzal a kábellel írt direktben 4k-ban a kamera. Univerzális kábel, kábel Valhalla, utazók álma, sorolhatnám.

A Ligthing port tényleg szuper, és tényleg kisebb helyet foglal, mint egy USB-C csatlakozó a telefonokban. Ugyanakkor mindenkinek teljesen egyértelmű, hogy az Apple miért ragaszkodik hozzá: mivel saját védjegyről van szó, azért minden hivatalos Ligthning portos kábel eladásából jutalékot kapnak. Nem csak a saját gyári kábeleikből, de az utángyártottakból is.

Nem véletlen, hogy az iPhone-ok továbbra is Lightning porttal érkeznek, az USB-C csak a töltő oldalán jelent meg, ráadásul csak a Pro modellekhez csomagolva. Így azért még kevésbé védhetőek a fenti érvek.

Ennek ellenére, ha a profit mellé hozzávesszük, hogy így a zártabb ökoszisztémából nehezebb a kilépés is, akkor mint profitorientált vállalatot, nehéz kritizálni Cookékat az álláspontjuk miatt. Pont ezért fontos, hogy az EU mint politikai erő szabályozzon, és segítsen minket vásárlókat és a környezetet is.

Az USB type C amúgy is egy ránézésre cseles kis gyűjtőport lett mára, amiből az Apple a Thunderbolt 3-as (mára open source-á tett) univerzális alkalmazásával továbbra is kiemelkedhet az olcsóbb megoldásokból.

Az egységesítés sem elég

Én a magam részéről ennél legalább egy, vagy akár két lépéssel is tovább mennék. Amellett, hogy maximálisan támogatom a töltők USB-C-re kötelezését, egyenesen megtiltanám a vállalatoknak, hogy az új telefonok mellé bármilyen kiegészítőt csomagolhassanak.

Ha kell hozzá töltő vagy töltőkábel, azt külön kelljen megvásárolni. Igen, ez első körben a csomagolás és a logisztika miatt akár többlet ökológiai lábnyommal is járhat, de szerintem a töltők lehetnek annyira stabilak, hogy akár generációk is örökölhetik egymásét a jövőben.

Ugyanez a véleményem a hozzácsomagolt fülesekről. Ha csak ott egy füles minden évben, akkor nem értékeljük eléggé. Mivel az elmúlt években rendre a tesztre kapott demo készüléket vásároltam meg az iSTYLE-tól, amibe nem csomagolnak EarPodsot, saját tapasztalatból mondhatom: egyáltalán nem zavar, hogy nincs egy féltucat bontatlan EarPods az irodában.

A zöld énem pedig azt is leíratja velem, hogy az Apple termékek dobozaiból eltűnhetnének az Apple matricák is. Apróság, de kizárt dolognak tartom, hogy 1-2%-nál többet ragasztottak volna fel belőle bárhova is, miközben milliószámra gyártják, feleslegesen. Kisebb doboz kevés papírral, minden kiegészítő nélkül. De akkor kicsit olcsóbban is, lééégyszííí!

Forrás: Európai Parlament, Macrumors

Te támogatod az egységes EU töltők ötletét? Mennyire könnyítené meg az életed egy univerzálisan használható kábel?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!