imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eladósorba került a Nokia térképszolgáltatása


A magyarok számára vicces nevű térképszolgáltatás, a Nokia HERE még márciusban indult újra az iOS-t futtató eszközökre. Ennek ellenére a finn vállalat nem szeretné tovább folytatni a szolgáltatás támogatását, hanem sokkal inkább eladná azt. A Nokia több potenciális vevőt is talált a számukra veszteségesen üzemelő szolgáltatásra, és az egyik ilyen cég az Apple.

A Nokia azok után jutott erre az elhatározásra, hogy belátták, a térképekkel foglalkozó részleg mindenféleképpen veszteséges, tehát csak az eladás maradt a cég számára lehetséges opcióként. A térképadatokat amelyek kalapács alá kerülnek még anno 1,8 milliárd dollárért vette meg 2008-ban, viszont 3,2 milliárd dollárért szeretne túl adni azokon. Persze az is igaz, hogy rengeteget fejlesztettek rajta, de ez akkor is elég nagy árkülönbség.

12642-6728-12126-5723-150311-Here-l-l

Az eladást egyébként nem aprózzák el, hiszen több nagyobb vállalatot is megkeresett a Nokia, többek között a Facebookot, a Baidut, a Sirius XM-et, az Amazont és az Alibaba-t is. Egyébként az Apple mostanában igen sokat fejlesztett az Apple Maps-en, ahogy erről korábban már irtunk is, de ezek a térképadatok is sokat segítenének a fejlesztésben. Az persze megint egy másik kérdés, hogy vajon az Apple hajlandó-e ennyit a fejlesztésre szánni, vagy megpróbálja a térképeit önerőből javítani. Mindenesetre ha végül az Apple mégis úgy dönt, hogy felvásárolja a Nokia térképadatait, akkor a két adatot összevetve egy igen jó térképszolgáltatást kaphatnak a felhasználók.

kikerult_a_nokia_here_maps_az_apple_app_store_kinalatabol_1
Ilyen volt régen a Nokia HERE kezelőfelülete

Az eladásra nem csak az vitte rá a Nokiát egyébként, hogy veszteséges és nem keresett iOS felületen a szolgáltatása, hanem nyilván az is, hogy a cég most más területen szeretne fókuszálni, ugyanis a Huawei-t szeretnék a piacon megelőzni, mely cél eléréséhez Alcatel-Lucent-et felvásárolták 15,6 milliárd euróért. Én személy szerint örülnék annak, ha az Apple Maps-et fejlesztené az Apple és tényleg kicsit több pénzt és energiát fektetne magába az egész projektbe, ugyanis jelenleg a piacon, vannak olyan harmadik féltől származó alkalmazások, amelyek mind funkcióban, mind pontosságban túlszárnyalják az Apple Maps-et.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!