imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eladta a gyerekét egy iPhone-ért és egy robogóért


Az iMagazin gyereksarka legutóbb azzal az elképesztő statisztikával jelentkezett, hogy több iPhone készül, mint gyerek. Most egy jóval szomorúbb hír látott napvilágot Kínából: egy férfi képes volt eladni a 18 napos gyerekét annyi pénzért, amiből egy iPhone-t és egy robogót vásárolt magának.

Kína egy hatalmas ország: területileg a világ harmadik legnagyobb országa, népességben pedig még az első, de már nem sokáig, India pár évtizeden belül le fogja hagyni. A nagy országok egyben a nagy szélsőségek megjelenítői, ahol a nagyszerű és a borzasztó néha csak egy utcasarokra van egymástól. Persze hozzánk elsősorban a vicces/felháborító/tragikus hírek jutnak el, mint pl. amikor a leggazdagabb kínai milliárdos csemetéje két Apple Watch Editiont vett a kutyusának:

apple-watch-edition-chinese-doggy

Persze akinek a pénz és az abból megvásárolható javak már az égvilágon semmit nem jelentenek, ott még talán érthető is ez a lépés, és mi is inkább nevetünk rajta, mint felháborodunk. Sokkal tragikusabb az, amikor egy szegény ember vágyai céltáblájára helyezi fel az Apple termékeit, és irreális dolgokra képes, hogy elérje azokat. Mint amikor két kínai srác arra gondolt, hogy eladják a veséjüket, hogy szerezzenek egy iPhone 6s-t, de szerencsére az egyikük még időben kiszállt, és nem lett az „üzletből” semmi.

chinese-baby-iphone

Fucsien tartomány Tong’an városában egy 19 éves férfi egy chat alkalmazáson keresztül kötötte meg az egyezséget, hogy eladja 18 napos (!) lányát, mindezt úgy, hogy a biológiai anya semmit nem tudott erről. A vásárló végül 3500 dollárt fizetett a babáért, hogy a gyereket aztán a testvérének ajándékozza. A hatóságok szerint a biológiai anya kiskorú volt még a gyermek fogantatásakor, ezért nem is tudott volna hivatalosan beleegyezni az „üzletbe” – már nem mint ha egyáltalán tudott volna. Miután tudomást szerzett róla, hogy a gyerekét eladták, feldúltságában elhagyta a várost, és a rendőrségnek egy évbe telt, mire elfogták. A bíró végül enyhe ítéletet hozott, azért, mivel mindkét szülő szörnyű szociális háttérrel rendelkezett, egyikük szintén egy ilyen családban nőtt fel, lévén a gyerekek adás-vétele nem megy ritkaságszámba Kínában. Ahogy az anya nyilatkozott:

Engem és sokan másokat is is örökbe fogadtak eladáson keresztül a szülővárosomban, mivel nem tudtak volna felnevelni. Nem tudtam, hogy ez törvénytelen.

Az apát három, az anyát két és fél év börtönbüntetésre ítélték, és mivel mindketten alkalmatlanok a gyereknevelésre, ezért a baba továbbra is a „vásárlónál” van. Nem elvetendő szempont, hogy talán jobb helye is lesz ott, bármennyire is tragikus ez a történet.

Ugyanakkor a kínai hatóságok is elgondolkodhatnának a kialakult helyzeten, mert pont az „egykepolitika” (one child policy) miatt alakult ki, hogy – egy amúgy is inkább patriarchális társadalomban – a lány gyerekeknek kisebb az értékük, mint a fiúknak, különösen vidéken és a szegények között. A Kínai Kommunista Párt hosszú évtizedek után enyhített is a szabályozáson (észbe kaptak, hogy brutálisan elöregedőben van a társadalom), és most már két gyermeket is vállalhatnak a kínai családok. Ez mondjuk nem adja vissza annak a több százmillió gyereknek az életét, akik emiatt nem születhettek meg, vagy kerültek nyomorúságos helyzetbe.

Forrás: Cult of Mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!