imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eldőlt: az Apple Watch egy sikertermék


Sokan, sokféle indokkal támadták már be az Apple óráját. Valóban voltak idők, amikor nem mertünk volna nagy tételben fogadni a Watch sikerére, de ezek mára már elmúltak. A negyedévi jelentésből egyértelműen kiderült, hogy a kis szerkezet kivívta méltó helyét a termékpalettán.

Amikor 2014 szeptemberében az iPhone 6 mellett bemutatásra került az Apple első okosórája, rögtön betámadta az újdonságot a világ cinikusabbik fele. A hangok mind azt szajkózták, hogy bukásra van ítélve a termék, vagy az alakja, vagy a funkciói, vagy a watchOS miatt. A lényeg, hogy egy nagy csalódásnak, kudarcnak volt beállítva az Apple Watch.

keramiawatch

Aztán a vásárlók a pénzükkel szavaztak. És, hogy ennek mi lett az eredménye? Abszolút siker, legalábbis Tim Cook szerint:

Az Apple Watch szempontjából is ez volt a legjobb negyedévünk (mármint 2017 Q1 – a szerk.), eladásban és bevételben egyaránt. A karácsonyi időszakban akkora volt a kereslet a termék iránt, hogy egyszerűen nem tudtunk eleget gyártani belőle. Az Apple Watch nem csak a legsikeresebb okosóra a világon, hanem a legszeretettebb is – ez derül ki ugyanis a felhasználók széles körében elvégezett elégedettségi felmérésekből. Az Apple Watch az egészséges élet alapvető eszköze, valamint az okosórák mintapéldája lett. Nem is lehetnénk lelkesebbek az Apple Watch-csal kapcsolatban.

Meggyőző, bár nyilván valamennyire sarkított vélemény. Egyrészt, ha tényleg olyan lenyűgözőek lennének az eladási számok, akkor biztosan nem tartanák őket magukban. Másrészt az egyéb kategóriába (amibe az Apple Watch is tartozott a jelentés során) sorolt termékek piaca csökkent, így bár lehet, hogy minden eddiginél jobban teljesített az óra ebben a negyedévben, közel sem biztos, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Akárhogy is, ha tényleg az Apple Watch a világ legtöbbet eladott okosórája – már pedig ez nagyon reális -, akkor kudarcnak semmiképpen sem nevezhető.

Apple Watch

A másik támadási pont, ahol neki szoktak menni az Apple Watch-nak, hogy az nem olyan abszolút siker, mint amilyenek az iPhone-ok, az iPadek vagy a Mac-ek voltak a maguk idejében. Ez így is van, de ne felejtsük el, hogy egy teljesen másik, tulajdonképpen rétegpiacot céloztak be a termékkel. Ha pedig hasonlóan rétegtermékekkel hasonlítjuk össze a Watch-ot, akkor igen csak relativizálódni kezd, hogy mit is jelent a siker. Az Above Avalon szerzője, Neil Cybart például tökéletesen rávilágított erre a jelenségre. Tweetjében felhívta rá a figyelmet, hogy míg az Amazon Echo-t egyöntetű sikernek harangozták be, addig az Apple Watch-ot, ami óvatos becslések szerint is háromszorosan túlszárnyalta az Echo eladásait, csak egy nagy csalódásnak.

Szóval persze, nem iPhone-i értelemben vett sikerről beszélünk, de még így is sok konkurens cég odaadná a fele királyságát, ha megkaparinthatna egy ilyen jól teljesítő terméket. És ha már a konkurenciánál tartunk. A Google csúszik az okosórákra szánt Android Wear 2 kiadásával, így egyelőre marad a lassan három éves első verzió. Összehasonlításul a watchOS már a harmadik főverziószám-frissítésénél tart, fél évnyi hátrányból indulva. Az első gyártók, mint például a Motorola, vagy a Lenovo, mára már kiszálltak a piacból. A Pebble pedig olyan súlyos anyagi helyzetbe került, hogy inkább eladták az egész céget. Az őket felvásárló FitBit egyelőre még bírja a strapát, de az előző negyedévük nekik is tragikusra sikerült pénzügyileg. Az Apple Watch meg mindeközben minden negyedévben egyre több profitot termel.

Hát, nem éppen ezt várnánk egy bukott terméktől az biztos…

Forrás: iMore

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!