imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eléggé sci-fi céget vett az Apple


Minden jel arra mutat, hogy Cupertino egy újabb előremutató technológia cégét vásárolta fel. Az új szerzemény elsősorban az AR és VR törekvéseket erősítheti, de hosszú távon nem kizárható az sem, hogy az autós tervekhez is jól jöhet.

Megszokhattuk az Apple-től, hogy bizonyos vásárlásokat ügyeskedve próbálnak elrejteni a publikum (és a versenytársak) elől. Viszont tekintve, hogy igen nagy figyelem irányul még a vállalat legkisebb mozgolódásaira is, ezek nem minden esetben tudnak titokban maradni. Így történt ez a mostani esettel is, amit a MacRumors szúrt ki egy anonim forrásának köszönhetően.

Történt ugyanis, hogy a Vineyard Capital Corporation Delaware-i fedőcég Gene Levoff, az Apple egyik vezető jogi szakértőjének képviseletében megvette a német SensoMotoric Instruments vállalatot. A szükséges dokumentációt pedig hogy, hogy nem, pont Cupertinóban töltötték ki. Ha ez még nem lenne önmagában elég gyanús, a MacRumors belsős forrása is megerősítette: a SensoMotoric tulajdonképpen az Apple-höz került.

 

A felvásárlás akkor válik csak igazán érdekessé, ha megnézzük, mivel is foglalkozik a bekebelezett cég: egy olyan technológiát fejlesztettek ki, ami egy szemüveg-szerű eszköz segítségével, a szem mozgását monitorozva képes nagy precizitással megmondani, hogy merre irányul a felhasználó tekintete. A SensoMotoric már 1991 óta a piacon van, ez idő alatt pedig a technológia széles körű felhasználási lehetőségeit dolgozták ki.

A virtuális és kiterjesztett valóságon túl a biomechanikában, a nyelvészetben, a pszichológiában, az agytudományokban, a fizikai és kognitív tréningek során, a klinikai kutatásokban, valamint az autós rendszerek fejlesztésekor is hasznosítható az eljárás a cég szerint. Nyilvánvaló, hogy ezek közül első körben most az AR és esetleg a VR foglalkoztatja leginkább az Apple-t, de ha kicsit merészebbet gondolunk, még az iGlasses sem kizárható a képletből.

Főleg úgy, hogy már tavaly elég biztos forrásból érkezett a hír, hogy valamiféle AR szemüvegen dolgozik az Apple, amit később több másik forrás is megerősített, sőt, már elkészült prototípusokról is beszéltek. Na, most ha ezeket az értesüléseket összerakjuk a fenti felvásárlással, akkor kifejezetten izgalmas elegyet kapunk.

A SensoMotoric saját, Eye Tracking Glasses eszköze például már most képes 120 Hz mintavételezési frekvenciával valós időben nyomon követni és rögzíteni viselőjének tekintetét. Ha ezt az Apple például kiegészítené arc- és környezetfelismerési technológiákkal, vagy akár csak olyan képességekkel, amiket az iPhone már most is tud, máris a jövőben találjuk magunkat.

Egy városi séta során ránézünk az épületekre és máris láthatjuk a legfontosabb információkat róla, találkozunk valakivel és olvashatjuk is a Facebook adatlapját, vagy akár gyalogos, akár autós navigáció közben folyamatosan a szemünk előtt láthatnánk az útvonalat. Mindezt úgy, hogy nincs semmi fölösleges infó, csak arról kapunk adatokat, amit ténylegesen nézünk is.

Na jó, a végére lehet kicsit elszállt a fantáziám, mindenesetre szerintem bőven van potenciál a dologban, és nagyon örülnék valami hasonlóan sci-fi okosságnak az Apple-től.

Forrás: MacRumors

Ha érdekel a kiterjesztett valóság témaköre, akkor ebben a dossziéban minden vonatkozó cikket megtalálsz. A rövidebb érdekességekért a Shuffle-t érdemes böngészni, hiszen óráról-órára új hírekkel jelentkezünk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!