imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Elérhető a macOS Catalina negyedik fejlesztői bétája


Egy hónappal a WWDC és két héttel a harmadik béta után befutott a MacOS 10.15 Catalnia negyedik fejlesztői verziója is. Akik benne vannak a programban, a szokásos módon a Rendszerbeállítások – Szoftverfrissítés menüpontban tudják telepíteni.

Ahogyan már írtunk róla, a macOS Catalinában az iTunes mint olyan megszűnik, és a helyét 3 különálló app veszi át: az Apple Music, a Podcasts és az Apple TV. A két előbbit már kis is próbálhatjuk, utóbbira azonban még várnunk kell.

Az iOS rendszerű eszközöket mostantól nem az iTuneson, hanem a Finderen keresztül érjük el, valamint a Sidecar nevű fícsör is elérhető, amivel az iPadünket másodlagos kijelzőként, vagy éppen egy Apple Pencil társaságában rajztáblaként is használhatjuk például egy Photoshop vagy Illustrator berkein belül.

Az Apple Watch segítségével sokkal gyorsabban jelentkezhetünk be a különböző fiókjainkba, a T2 biztonsági chippel rendelkező Maceknél pedig elindult az Activation Lock funkció is. Az új Find My alkalmazás – ami a Find My Mac utódja – mostantól lehetővé teszi, hogy akkor is kövessük a gépünket, ha az éppen offline állapotban van, vagy le van hajtva.

A Screen Time is bekerült a rendszerbe, amin az iOS-es eszközeinkhez hasonlóan monitorozhatjuk a saját felhasználási szokásainkat, és láthatjuk, mivel mennyi időt töltünk a Mac használata közben. A Project Catalyst egy rettentően hasznos új funkció, mely nagyon megkönnyíti a fejlesztők dolgát abban, hogy az iOS-es alkalmazásaikat Macra átültessék. Ezzel az újítássan nagyon gyorsan ki fog bővülni az App Storeban található alkalmazások listája Macen is.

Ezeken kívül megújult még a Photos applikáció – amelyben több szortírozási lehetőség van -, a Safari kezdőlapja, a Mail alkalmazás – amelyben immáron sokkal könnyebb blokkolni a spammereket -, valamint teljesen új lett az Emlékeztetők app is. Vigyázat, a 32 bites programokat mostantól a macOS nem támogatja, aki ilyet használ, annak nem ajánljuk a telepítést!

Figyelem, ez egy fejlesztői béta! 

Vagyis az Apple lehetővé teszi a fejlesztő státusszal rendelkezőknek, hogy az ősszel debütáló rendszert ízlelgethessék és próbálgathassák. Előfordulhatnak kisebb rendszerhibák, ezért csak a vállakozó szelleműeknek ajánljuk, nekik is csak második eszközre.

A macOS Catalina az alábbi Macekkel kompatibilis:

2015 vagy újabb MacBook, 2012 vagy újabb MacBook Air, 2012 vagy újabb MacBook Pro, 2012 vagy újabb Mac mini, 2012 vagy újabb iMac, 2017 vagy újabb iMac Pro, 2013 vagy újabb Mac Pro.

Ha valamelyikőtök kipróbálja, megköszönjük, ha visszajelez az új frissítésről!

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!