imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Élesben tesztelték, mennyire éri meg az aksicsere


Miután nemrégiben elindult az Apple globális aksicseréje, szárnyra kaptak a hírek, hogy a friss akkumulátorral ellátot régebbi készülékek igencsak életre kaptak. Most végre megtudhatjuk, mennyit javít az új aksi a gyakorlatban.

Azt hiszem, mindenkinek frissek még az emlékei az ezévre esedékes Apple „botránnyal” kapcsolatban. Pár szemfülesebb felhasználó kiszúrta, hogy ahogy öregedik a telefonja (pontosabban benne az akkumulátor), úgy csökken a készülék teljesítménye. Rögtön robbant a gate, heteken keresztül másról sem szóltak a hírek, csak az Apple ördögi gonoszságáról és tervezett elavulásról.

Szó se róla, az Apple nem éppen a legmegfelelőbb kommunikációs stratégiát választotta, de közleményükből egyértelműen kitűnt: a cél nem a telefonok életciklusának rövidítése vagy a felhasználói élmény rontása volt, sőt. A döntés mögötti érvelés körülbelül így nézett ki:

  • a lehető legjobb felhasználói élményt akarják nyújtani
  • ennek két fő összetevője van: a teljesítmény és az üzemidő
  • a Li-ion aksik hidegben, alacsony töltöttségnél és korosodva veszítenek a teljesítményükből
  • ez pedig hirtelen leállásokhoz vezethet
  • ami pedig tragikus felhasználói élményhez
  • megoldás: az aksi állapotának megfelelően szabályozni kell a készülékek teljesítményét
  • akár annak csökkentésével, ha ez megakadályozza a leállásokat
  • eredmény: egy lassabb iPhone, ami nem kapcsol le állandóan

A vihar elcsendesedését végül az hozta el, hogy egyrészt bevezettek egy kedvezményes akkumulátor-csere lehetőséget, amelynek keretein belül a felhasználók gyakorlatilag féláron cseréltethettek aksit. Másrészt, hogy az iOS 11.3-ban hivatalosan is kikapcsolható lesz a lassítás, illetve jóval átláthatóbb az aksi életciklusának alakulása.

Most, hogy helyreállt a világ rendje és lenyugodtak a kedélyek, alkalmassá vált az idő az aksicsere utáni teljesítményjavulás tesztelésére. A nemes feladatot Bennett Sorbo vállalta magára. Sorbo két évvel ezelőtt vásárolt egy iPhone 6s-t, amely már a hivatalos program bejelentése előtt elkezdett döcögőssé válni.

Engedve kísérletező kedvének, fogta a még lassú telefont, elvégzett rajta egy rakás tesztet, levideózta, majd beadta aksicserére. Amerikában elég csehül állnak a készletekkel, meglepő módon nálunk nagyságrendekkel jobb a helyzet. Míg Sorbonak az Egyesült Államokban egy laza hónapig kellett várnia, mire visszakapta a friss-ropogós aksival szerelt telefonját, addig itthon az iSTYLE szervizeiben alig egy óra alatt lezavarható a művelet bármely érintett készülékkel. Ezután nem volt más teendője, mint ismét elvégezni a teszteket, levideózni és egymás mellé rakni a két felvételt. Az eredmények magukért beszélnek!

Akinek nem terelte el a figyelmét a háttérben hallható kellemes spanyolgitár aláfestés, az minden bizonnyal észrevette, hogy gyakorlatilag minden alkalmazás érezhetően fürgébben nyílt meg. A legszembetűnőbb eltérés mégis a Geekbench teszteredményekben mutatkozott. A régi, lassított telefon egymagos teljesítménye 1 437, míg a kétmagos 2 485 pontot ért. Ezzel szemben a frissen aksicserélt, és ilyenformán nem lassított készülék egyetlen maggal meghaladta ezt (2 520 pont), a többmagos versenyszámban pedig kis híján ráduplázott régi önmagára az impozáns 4 412 ponttal.

Bár sokan beszámoltak már róla, hogy tényleg érezhető a változás a csere után, Sorbo tesztje az első olyan általunk ismert kísérlet, ami kézzelfogható eredményeket mutatott fel. A tanulságot szerintem elég egyértelműen levonhatjuk:

akár érintett a kedvezményes cserelehetőségben a készüléked, akár nem, egy aksicsere csodákra lehet képes a sebességet illetően.

Forrás: 9to5Mac

A 11.3 a lassítás kikapcsolhatóság mellett tartogat majd még pár újdonságot. Ha képbe szeretnél kerülni velük, olvasd el vonatkozó cikkünket!

iPhone XS | Részletre is

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!