imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Élesben tesztelték, mennyire éri meg az aksicsere


Miután nemrégiben elindult az Apple globális aksicseréje, szárnyra kaptak a hírek, hogy a friss akkumulátorral ellátot régebbi készülékek igencsak életre kaptak. Most végre megtudhatjuk, mennyit javít az új aksi a gyakorlatban.

Azt hiszem, mindenkinek frissek még az emlékei az ezévre esedékes Apple „botránnyal” kapcsolatban. Pár szemfülesebb felhasználó kiszúrta, hogy ahogy öregedik a telefonja (pontosabban benne az akkumulátor), úgy csökken a készülék teljesítménye. Rögtön robbant a gate, heteken keresztül másról sem szóltak a hírek, csak az Apple ördögi gonoszságáról és tervezett elavulásról.

Szó se róla, az Apple nem éppen a legmegfelelőbb kommunikációs stratégiát választotta, de közleményükből egyértelműen kitűnt: a cél nem a telefonok életciklusának rövidítése vagy a felhasználói élmény rontása volt, sőt. A döntés mögötti érvelés körülbelül így nézett ki:

  • a lehető legjobb felhasználói élményt akarják nyújtani
  • ennek két fő összetevője van: a teljesítmény és az üzemidő
  • a Li-ion aksik hidegben, alacsony töltöttségnél és korosodva veszítenek a teljesítményükből
  • ez pedig hirtelen leállásokhoz vezethet
  • ami pedig tragikus felhasználói élményhez
  • megoldás: az aksi állapotának megfelelően szabályozni kell a készülékek teljesítményét
  • akár annak csökkentésével, ha ez megakadályozza a leállásokat
  • eredmény: egy lassabb iPhone, ami nem kapcsol le állandóan

A vihar elcsendesedését végül az hozta el, hogy egyrészt bevezettek egy kedvezményes akkumulátor-csere lehetőséget, amelynek keretein belül a felhasználók gyakorlatilag féláron cseréltethettek aksit. Másrészt, hogy az iOS 11.3-ban hivatalosan is kikapcsolható lesz a lassítás, illetve jóval átláthatóbb az aksi életciklusának alakulása.

Most, hogy helyreállt a világ rendje és lenyugodtak a kedélyek, alkalmassá vált az idő az aksicsere utáni teljesítményjavulás tesztelésére. A nemes feladatot Bennett Sorbo vállalta magára. Sorbo két évvel ezelőtt vásárolt egy iPhone 6s-t, amely már a hivatalos program bejelentése előtt elkezdett döcögőssé válni.

Engedve kísérletező kedvének, fogta a még lassú telefont, elvégzett rajta egy rakás tesztet, levideózta, majd beadta aksicserére. Amerikában elég csehül állnak a készletekkel, meglepő módon nálunk nagyságrendekkel jobb a helyzet. Míg Sorbonak az Egyesült Államokban egy laza hónapig kellett várnia, mire visszakapta a friss-ropogós aksival szerelt telefonját, addig itthon az iSTYLE szervizeiben alig egy óra alatt lezavarható a művelet bármely érintett készülékkel. Ezután nem volt más teendője, mint ismét elvégezni a teszteket, levideózni és egymás mellé rakni a két felvételt. Az eredmények magukért beszélnek!

Akinek nem terelte el a figyelmét a háttérben hallható kellemes spanyolgitár aláfestés, az minden bizonnyal észrevette, hogy gyakorlatilag minden alkalmazás érezhetően fürgébben nyílt meg. A legszembetűnőbb eltérés mégis a Geekbench teszteredményekben mutatkozott. A régi, lassított telefon egymagos teljesítménye 1 437, míg a kétmagos 2 485 pontot ért. Ezzel szemben a frissen aksicserélt, és ilyenformán nem lassított készülék egyetlen maggal meghaladta ezt (2 520 pont), a többmagos versenyszámban pedig kis híján ráduplázott régi önmagára az impozáns 4 412 ponttal.

Bár sokan beszámoltak már róla, hogy tényleg érezhető a változás a csere után, Sorbo tesztje az első olyan általunk ismert kísérlet, ami kézzelfogható eredményeket mutatott fel. A tanulságot szerintem elég egyértelműen levonhatjuk:

akár érintett a kedvezményes cserelehetőségben a készüléked, akár nem, egy aksicsere csodákra lehet képes a sebességet illetően.

Forrás: 9to5Mac

A 11.3 a lassítás kikapcsolhatóság mellett tartogat majd még pár újdonságot. Ha képbe szeretnél kerülni velük, olvasd el vonatkozó cikkünket!

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!