imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Élesítették az Instagram új algoritmusát


Nem lazsálnak mostanában a népszerű fotós közösségi szolgáltatásnál: alig egy hónapja mindenki számára elérhetővé vált az Instagram új kezelőfelülete és ikonja, most pedig a márciusban bejelentett újfajta algoritmust kezdték el élesíteni a felhasználóknál.

A Facebook tulajdonában lévő Instagram mostanáig meglehetősen egyszerű módját választotta annak, hogyan mutassa meg a felhasználóinak a mások által készített fotókat: ezek egyszerűen időrendi sorrendben jelentek meg a „falunkon”, mindig a legújabb volt legfölül. Márciusban azonban bejelentették, hogy változtatnak ezen, és a Facebook „Top Stories” nevű megoldásához hasonlóan egy algoritmus alapján, nem időrendi sorrendben láthatjuk majd a fotókat.

Egy hónapja jelent meg az Instagram új dizájnja.
Egy hónapja jelent meg az Instagram új dizájnja.

Most egy blogposztban jelentették be, hogy a következő egy hónapban fokozatosan az összes felhasználónál megjelenik az újfajta elrendezés. A változtatást az alábbiakkal indokolják:

Az emberek átlagosan a fotók 70%-áról maradnak le a falukon. Ahogy az Instagram nőtt, úgy vált egyre nehezebbé a rengeteg megosztott fotó és videó követése. Az elmúlt néhány hónapban újfajta módszert dolgoztunk ki a tartalmak rendezésére, és ezt néhány felhasználó számára elérhetővé is tettük. Azt vettük észre, hogy az emberek jobban like-olják és kommentelik a fotókat, és általánosságban aktívabban vesznek részt a közösségben.

Az Instagram nemrég bemutatott új ikonja.
Az Instagram nemrég bemutatott új ikonja.

Ez azt jelenti, hogy az Instagram ezentúl az aktivitásunk alapján próbálja meg kitalálni, mely tartalmak érdekelnek minket a legjobban, majd ezeket előrehelyezi a falunkon. A változást fokozatosan vezetik be az összes felhasználó számára a következő egy hónapban. Honnan tudhatjuk, hogy nálunk már eszerint jelennek meg a képek és a videók? Nagyon egyszerű: ha a fotók alatti időpontok nem sorban vannak, akkor már az új algoritmus aktív a fiókunkban. Mely az Instagram szerint így működik:

A tartalmakat olyan tényezők szerint rendezzük, mint például hogy mikor osztották meg az, milyen interakcióban vagy azzal, aki megosztotta, és mennyire fogod érdekesnek találni. A feed elején jelennek meg azok a posztok, amik valószínűleg jobban érdekelnek, és a jövőben folyamatosan javítjuk az élményt, ahogy egyre többet tanulunk a közösségtől és a visszajelzéseikből.

Nálam már aktív az új algoritmus, és bevallom, fogalmam sincs mi alapján rendeződnek a képek – nehéz dolga is lesz kitalálni az „ízlésemet”, mivel nem vagyok túl aktív a like-ok és kommentek terén. Általánosságban elmondható, hogy nekem nagyjából maradt az időrendi sorrend, néha azonban előrébb tesz bizonyos képeket az alkalmazás.

új Instagram

Az új funckió egyébként nem kapcsolható, vagyis még az a lehetőségünk sincs meg, mint a Facebook esetén, hogy váltsunk az időrendi vagy az algoritmus szerinti megjelenítés között. Mondani sem kell, az a változtatás sok felhasználónál csapta ki a biztosítékot, az Instagram bejelentése alatt többek között az alábbi kommenteket olvashatjuk:

NE CSINÁLJÁTOK EZT. TÖRÖLNÜNK KÉNE A FIÓKJAINKAT, HOGY VÉGRE HALLGASSANAK RÁNK. Ez egy szörnyű, SZÖRNYŰ funkció.

Szörnyű ez a funkció amit rákényszerítenek a hűséges felhasználókra. Imádtam az Instagramot, de az ilyen dolgok Facebookká fogják változtatni. Azt tervezem, hogy abbahagyom a használatát, amint ez a »funkció« tönkreteszi a feedemet.

Ez baromság. Most fogok csak igazán lemaradni a posztokról… Legalább opcionális lenne, és ne lenne ránk erőltetve. Így simán törölni fogom a fiókom, ahogy a Facebookkal is tettem.

A változás előtt sosem maradtam le egy posztról sem a feedemben, és minden nap használtam az Instagramot. Most teljesen abbahagytam a használatát. Egy külső fejlesztésű oldalt használtam ahhoz, hogy időrendi sorban lássam a képeket (ugye látszik, hogy mennyire borzalmas a változás, ha egy alternatívát kell keresnem?), de már az sem működik, mert az Instagram változtatott az API-ján.

Való igaz, szintén a közelmúlt történése, hogy az Instagram június 1-jétől változtatott a külső fejlesztők által használható API-n. Így számos korábbi szolgáltatás szűnt meg, köztük a Gramfeed és a Mixagram.

Forrás: Instagram Blog.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!