imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Életet menthet az Apple Watch


Ha egy egyetemi kutatócsapat és egy precíz, a szívverést folyamatosan figyelő app fejlesztői összeállnak, abból csak jó sülhet ki. Így is történt, az University of California és a Cardiogram app fejlesztői rájöttek, hogyan jelezhetné előre az Apple Watch, ha valami gond van a szívveréssel.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy az Apple Watch-ban rendkívül érzékeny, már-már orvosi felhasználásra is alkalmas szenzorok működnek. Ez pedig nagyon fontos az okosóra további fejlődése szempontjából. Most ugyanis elsősorban csak egy fitneszkütyüt kapunk, ami persze sok minden egyébre is képes, de semmi olyasmire, amit mondjuk a telefon ne tudna. Ezzel szemben ha pár generáció múlva már ott tartanánk, hogy a Watch képes lenne folyamatos orvosi vizsgálatokat végezni, az valóban olyan fejlesztés lenne, aminek létjogosultságát nem vitathatná el senki, és ami tényleg csak egy hordozható okoseszközön válna értelmezhetővé.

Úgy tűnik, a műszaki háttere szinte már meg is van ennek az utópisztikus elképzelésnek. Amikor az iFixit szétszedte az első generációs Apple Watch-ot, arra gyanakodott, hogy az érzékelők már vannak olyan pontosak, hogy akár még a vér oxigéntartalmának mérésére is képes lehetnének. Ezt a funkciót aztán az Apple kénytelen volt kiaknázatlanul hagyni, különben az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) orvosi műszerként könyvelte volna el a terméket, tehát meg kellett volna felelnie mindenféle bonyodalmas engedélyeztetésnek és előírásnak.

Aztán ott van az a múltkori hír, miszerint egy apró csapat az Apple főhadiszállásától teljesen elszeparáltságban éppen azon dolgozik, hogy vércukorszintmérő szenzorokat helyezzenek az Apple Watch-ba. Sőt, azt beszélik, hogy a fejlesztés már olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy az Apple kivitelezhetőségi próbákat végzett Bay Area-i klinikai telephelyeken, és tanácsadókat vett fel annak érdekében, hogy a szabályozások ösvényeit kibogarásszák. Belátható, hogy egy ilyen valósidejű vércukorszintmérés sok cukorbeteg ember életébe hozhatna jelentős változást.

A szív- és érrendszeri betegségek egyre súlyosabb térnyerése miatt pedig hasonlóan fontos fejlesztés lenne az is, ha az Apple Watch képes lenne időben értesíteni a mentőket, ha például gazdájának pulzusmintája a szívinfarktus előjeleit produkálja. Az ilyen eseményeknél minden perc számít, szó szerint életeket menthet egy ilyen okosóra. A University of California és a Cardiogram app fejlesztői most olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amik az Apple Watch adatait felhasználva 97%-os pontossággal tudják jelezni, ha abnormális mintát vesz fel a felhasználó szívverése.

A kutatás igen alapos volt, összesen 6158 önkéntes vett benne részt, akik közül 200 személy szenvedett időnként jelentkező pitvarfibrillációs zavarokban (szabálytalan szívverés). Az ő eredményeiket vetették össze az egészséges mintával, majd az adatokból létrehoztak egy mélyneurális hálót, ami képes azonosítani ezeket a szabálytalan szívverésmintázatokat. A kutatás eredményein még dolgoznak egy kicsit, további teszteket végeznek, de ha minden rendben zajlik, az algoritmusokat hamarosan beépítik a Cardiogram alkalmazásba.

Azért az Apple-nek érdemes lenne elmerengenie kicsit a startup felvásárlásán…

Forrás: Macrumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!