imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

ÉletMentő app az Országos Mentőszolgálattól


A hiánypótló megoldás nemcsak korszerűsíti, de nagyban gyorsítja is a segélykérés menetét, a telefonos mellé pedig még Apple Watch-alkalmazást is kínál.

Senkinek nem érdemes abba a tévhitbe ringatnia magát, hogy őt biztosan elkerülik a vészhelyzetek. Elég egy hirtelen jött rosszullét, vagy egy váratlan baleset, és máris minden a feje tetejére áll. Ha pedig megvan a baj, akkor sokszor a másodperc töredéke is számít, ezért is lehet szó szerint életmentő, ha könnyen és gyorsan tudunk kommunikálni a segítségnyújtó szervekkel. Ezen segít a nemrég megjelent ÉletMentő alkalmazás.

Az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány összefogásával készült app egyetlen gomb megnyomásával hívja a mentőket, miközben már el is küldi az előre megadott egészségügyi adatainkat és a helyzetünket. Nem kell tehát a tárcsázással bajlódni, sem hosszasan diktálni a tudnivalókat: biztosak lehetünk benne, hogy a krízis pillanataiban a lehető legsimábban zajlik majd a kommunikáció.

Az alkalmazás beüzemelése így mindenkinek melegen ajánlott, annál is inkább, mert az egész nem tart tovább pár percnél. Az app letöltése után csak meg kell adnunk nevünket és a telefonszámunkat, majd az SMS-ben kapott kód beírásával belépnünk a felületre. Innentől el is érjük az összes funkciót, a továbblépés előtt azonban érdemes lelkiismeretesen kitölteni a profilunkat, ez teszi ugyanis igazán hatékonnyá az ÉletMentőt.

Minél több adatot adunk meg, annál pontosabb képet kap rólunk a diszpécser: fennálló betegségek (pl. tüdőgondok, látászavar), ideiglenes tudnivalók (szedett gyógyszerek, sérülések), legközelebbi hozzátartozók, stb. Ezután a Helyzetmeghatározás-fülön ajánlott ellenőrizni, hogy az alkalmazás látja-e a pozíciónkat, s ha nem, akkor engedélyeznünk kell azt a készülék beállításaiban (Beállítások > Életmentő > Helyzet).

Ezzel kész is a beüzemelés, szerencsés esetben egyelőre nem is lesz semmilyen egyéb teendőnk. Baj esetén viszont nincs más dolgunk, mint a középen virító Vészjelzés opciót megnyitva nyomva tartanunk a MENTŐK-feliratot, és automatikusan megtörténik a segélyhívás. A kíváncsibbak kedvéért még egy tesztüzemmódot is kaptunk, ezt aktiválva a tárcsázás végén személyesen Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjétől tudhatjuk meg, hogy megfelelően működik az alkalmazás.

Az ÉletMentő azonban nem merül ki ennyiben, hiszen a készítők még egy könnyen kezelhető elsősegélynyújtási kislexikont is belezsúfoltak. Ennek az első pontja rögtön az újraélesztés, ami nem csak a teendőket listázza, de még egy metronómmal is szolgál, ami segíti a mellkasi nyomások előírt ritmusának követését. Ezen kívül kilenc további témában informálódhatunk: eszméletlenség, félrenyelés, vérzés, súlyos betegség, mérgezés, kihűlés, sérülés, égési sérülés, áramütés.

Nehéz tehát az ÉletMentő ellen érvelni. Ha eddig nem töltötted le, irány az App Store, s ha ránk hallgatsz, akkor a főképernyőn szorítasz neki helyet.

Töltsd le az ÉletMentő alkalmazást az App Store-ból (iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch – ingyenes)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!