imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Életmentő funkció az iPhone-okban


Manapság senki sem megy az utcára a telefonja nélkül. Főleg akkor nem, ha a kérdéses ember egy iPhone tulajdonos. Személy szerint én nagyjából soha nem válok meg a készüléktől, már csak azért sem, mert hiányérzetet kelt, ha nem érzem a zsebemben. Sőt, általában reggeltől estig mindig használom valamilyen funkcióra. A Health (Egészség) alkalmazás megjelenésével viszont az Apple egy olyan funkciót is az emberek zsebébe tett, amely életet menthet, ha jól használja az ember. 

Sajnos balesetek bárkivel történhetnek, még akkor is, ha az ember körültekintő és óvatos. Egy esetleges baleset bekövetkeztével pedig minden perc számít. Egy gyors beavatkozás tényleg életet menthet, és ez gyakran nem azon múlik, hogy mennyi idő alatt ér ki a mentő. Egy mentőorvos az alapvető sérült vagy betegellátást képes elvégezni az érintett emberen anélkül, hogy különösebb információval rendelkezzen róla. Ha viszont gyógyszert kellene beadnia, fontos azt is tudnia, hogy van-e az illetőnek gyógyszerérzékenysége vagy, hogy áll-e orvosi kezelés alatt.

Ha esetleg egy olyan életmentő beavatkozást kéne elvégezni, ami nem várhat, de nagyobb vérveszteséggel járhat, akkor fontos lehet tudni az illető TAJ számát és vércsoportját is. Abban az esetben, ha a páciens elájult, vagy nem képes kommunikálni valamilyen oknál fogva, akkor az orvos ilyen beavatkozásokat nem tud elvégezni, ami a páciens életébe is kerülhet. A Health alkalmazás erre kínál egy tökéletes alternatívát, ami sajnos ismertség hiányában kihasználatlan marad. Éppen ezért kell, hogy a lehető legtöbb ember használja, illetve ismerje.

med1_cen

Az alkalmazás megnyitásakor az alsó menüben találunk egy olyan lehetőséget, hogy „Orvosi azonosító”. Amennyiben ezt megnyitjuk, láthatjuk saját adatainkat, melyet az iPhone alapvetően a saját kontaktból próbál kihámozni. Az adatokat szerkesztve megadhatjuk az összes olyan információt, amelyre egy baleset esetén egy orvosnak szüksége lehet. Fontos, hogy alapvetően ezt az oldalt nem tudnánk feloldás nélkül elérni, éppen ezért kell a „Megjelenés zárolásnál” beállítást bekapcsolni. Most pedig adjuk meg helyesen a kért adatokat.

Fontos, hogy hibás adat esetén csak rontunk a helyzeten, ezért csak olyan információkat adjunk meg, amiket biztosan tudunk. A név, kép és a születési dátum egyértelmű, az „Orvosi kezelést igénylő állapotok”-hoz olyanokat kell megadni, mint például az onkológiai kezelés alatt álló betegség. Az „Orvosi jegyzetek”-hez írjuk be a TAJ számunkat. Ez nekünk is jól jöhet, hiszen nem mindenki emlékszik rá fejből és ki tudja mikor kérik. „Allergiák és érzékenységek”-hez adjuk meg a gyógyszerérzékenységeinket, illetve a fontosabb és ismert allergiákat.

„Gyógyszerek”-nek azokat a gyógyszereket vagy hatóanyagokat kell megadni, amelyeket rendszeresen szedünk. Természetesen a C-vitamin és az étrend-kiegészítők nem tartoznak ide. A vércsoportunk megadása talán az egyik legfontosabb információ, amit ebből az adatlapból ki lehet olvasni, ezt is érdemes megadni, ha másért nem, azért, mert magamból kiindulva úgy gondolom, hogy az ember ezt is rendszeresen elfelejti. Súly és magasság nem olyan fontos információ, de ez is hasznos lehet, amennyiben azt kell eldönteni, milyen dózist kell beadni egy adott gyógyszerből.

med2

Ezen az oldalon továbbá meg lehet adni telefonszámokat is, amelyeket úgy lehet majd hívni, hogy nem szükséges feloldani a telefont. Relációt megadva pedig, pontosan tudni fogja az éppen intézkedő ember, hogy kivel is fog beszélni. Ez a funkció nem csak akkor lehet fontos, ha bármi történik velünk, de akkor is, ha éppen egy becsületes megtaláló rábukkan az elhagyott telefonunkra. Éppen ezért érdemes itt több telefonszámot is megadni, mert előfordulhat, hogy a megadott szám éppen nem elérhető.

Ugyanakkor az orvosi azonosító elveszett módban nem elérhető, tehát ez csak addig lehet jó, ameddig azt be nem kapcsoljuk. Alapvetően viszont a funkció, mint ahogy azt már korábban írtam, a zárolt képernyőről elérhető. Ehhez csúsztassuk el a képernyőt, mintha csak fel akarnánk oldani, válasszuk a vészhelyzet lehetőséget, majd azon belül is az orvosi azonosítót. Szerintem ez az egyik legjobb újítás az iOS 8-ban és remélem, minél többen elkezdik ténylegesen használni, és aki csak teheti és aggódik az idősebb rokonaiért, az legalább náluk beállítja ezt a funkciót. Szó szerint életet menthet az iPhone.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!