imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Az életmentő céllemez mód és a költözés titkai


Valamikor réges-régen, amikor érlelődött bennem a Macintoshra váltás gondolata, ez a lehetőség volt az egyik olyan „apróság” a sok közül, ami végül meggyőzött. Sokan nem ismerik ezt a nagyszerű lehetőséget, pedig jócskán megkönnyíti a két számítógép közötti adatcserét, adatmentést, költözést vagy a lemez javítását.

Persze ennek az oka, hogy kell hozzá ez-az, ami nem feltétlenül tartozéka minden háztartásnak. Először is szükség van egy másik Mac-re, amelyen találunk Thunderbolt vagy FireWire csatlakozást. Ebből kiderül, hogy azok a modellek, melyek nem rendelkeznek ilyen portokkal, sajnos nem indíthatók target disk módban. (Ez a céllemez mód angol neve, valójában még nem hallottam olyan Apple-szakiról, aki élőszóban kimondta volna ezt a céllemez módot… )

Kis kitérőként elmesélem, hogy szokatlan volt minden régi Apple felhasználónak, különösen pedig azoknak, akik hivatásszerűen Mac-ek környékén dolgoztak, mikor az OS X Lion végre megkapta rendszerszinten a magyar nyelvet. Miközben évekig mindenki küzdött az operációs rendszer honosításáért, mikor megjelent végre, hihetetlen volt, mert már sok régi felhasználó lemondott róla. Aztán persze azóta is angol a gépeinken az alapértelmezett nyelv, mert megszoktuk. Szóval elnézést, ha néha van némi keveredés, nem arisztokratikus allűrnek szánom…

Apple-Details-Thunderbolt-Behavior-in-Windows-7-Boot-Camp-2

Visszatérve a lényeghez; azok az első MacBook Airek, melyek abban az átmeneti időszakban jelentek meg, mikor még nem volt Thunderbolt és a nem túl hosszú életű unibody alumínium MacBook, illetve a műanyag unibody MacBook, melyből kihagyták a FireWire portot, nem használhatók céllemez módban. Ezekről a gépekről ezért körülményesebb a költözés. A Költöztető Asszisztens (Migration Assistant) szerencsére működik etherneten is, ezért erre egy USB-Ethernet átalakító használható régi MacBook Airek esetében.

A lemezkarbantartást ezeken a gépeken egy „varázs” külső USB-s HDD-ről szoktam elvégezni, amin van pár partíció Snow Leopardtól fölfelé az összes OS X telepítővel és telepített rendszerrel, amiről kívülről el tudom indítani a javítandó gépeket. Ez az USB-ről való bootolhatóság is meghökkentett kezdő Mac-es koromban. A Költöztető Asszisztens egy jól működő, igazi Apple megoldás, én mégsem szeretem, mert a hibákat is átköltözteti. Főleg ha a felhasználó többszörös rendszerfrissítésen átesett gépét költözteti egy vadonatúj szerzeményre. Új gép vásárlása után jobb tiszta lapot nyitni és csak a dokumentumokat, fotókat, stb., átvinni, rendszer szintű dolgokat kevésbé. Erre van mód az asszisztens elindításakor. Természetesen ha ragaszkodunk minden megszokott beállításunkhoz, akkor nincs más út, mint a teljes költözés. Gyakran csak azért költöztetnek teljes rendszert, mert a Mail-ban beállított megszokott beállításaikat és archivált leveleiket féltik, pedig elegendő a felhasználó/Library/Mail, ha nem üres, akkor ugyanitt a Mail Downloads mappákat átmásolni az új gépen ugyancsak a felhasználói könyvtárba. Az évek során összegyűlt jelszavainkat sem veszítjük el, ha az ugyancsak ebben a mappában található Keychain tartalmát is átmásoljuk. Az iCloud-kulcskarika létezése óta – már ha be is kapcsoljuk – lassan ez sem lesz szükséges. A manuális másolás, mint a költöztetés után is erősen javasolt egy jogosultságjavítás a lemezkezelőben!

thunderbolt-tdm

Itt is látható, milyen keveredés van az angol és a magyar kifejezések terén, mert míg a Library Könyvtár a magyar nyelvű rendszerben, addig annak almappái mindig angolul vannak. A Lion óta egyébként a felhasználói könyvtárat – gondolom a kezdők védelmében – rejtetté tették, azonban ha a Finder Ugrás menüjére kattintunk, majd megnyomjuk az alt gombot, máris elérjük. Ha úgy gondoljuk, hogy tartósan szeretnénk láthatóvá tenni, ezt írjuk be Terminalban: chflags nohidden Library. A másik gépen is láthatóvá kell tennünk, ha nem az, így a fenti parancs után meg kell adnunk az elérési utat így – persze a saját HD nevével és a felhasználónévvel behelyettesítve az alábbit:

Screen Shot 2015-02-08 at 17.52.50

Ha régi gépünk olyan, amiből házilag kiszerelhető a merevlemez, hozzáértőbbek megoldhatják külső USB-házzal is a gyors költözést. Persze MacBook Airek és az új gépek esetén ez már nem opció.

Visszakanyarodva a jó öreg céllemez módra, a másik Mac mellett megfelelő kábelre van szükség, illetve ha a két gép egyike FireWire-rel szerelt, míg a másik Thunderbolttal, úgy szükség lesz egy Thunderbolt-FireWire átalakítóra. Értelemszerűen kell egy Thunderbolt kábel, vagy FireWire-FireWire kapcsolathoz FireWire kábel. Hogy még kicsit bonyolítsam, az első Inteles és előtte a PPC Mac-ek még FireWire 400-zal érkeztek, ehhez is létezik átalakító. Mit is kell tennünk? Egyszerű: kössük össze a két gépet, majd a céllemezként használandót indítsuk újra és tartsuk nyomva a T billentyűt, míg a monitoron meg nem jelenik a Thunderbolt vagy FireWire embléma. (Amennyiben bekapcsoltuk a Firmware jelszó védelmet, azt előbb ki kell kapcsolnunk a helyreállítási partícióval indítva a gépünket.) A másik gépen pedig láthatjuk, hogy külső meghajtóként felcsatolódott a céllemez gép. Hordozható gépeket ilyenkor mindig csatlakoztassuk töltőre, mert teljes erővel szívják az akkumulátort! Ezután kezdődhet a költözés, adatmentés, karbantartás. Természetesen céllemez módban megtehetjük, hogy a felcsatolt gépet teljesen leformázzuk a Lemezkezelő segítségével. Ha adatainkat szeretnénk visszaállíthatatlanná tenni, a biztonságos törlésre is van mód, ez tovább tart, mint egy hagyományos törlés. Amikor teendőink végére értünk, csatlakoztassuk le a felcsatolt gépet, jobb gomb-kiadás, vagy kukára húzás segítségével, majd kikapcsolható a célgép módban futó Mac.

Screen Shot 2015-02-08 at 18.19.55

Ha régi gépünk tartalmát bitpontosan szeretnénk átmásolni, ahhoz szükség van egy USB telepítőre, ennek elkészítéséről egy előző cikkben írtam, de még ennél is jobb, ha van egy indítható rendszerünk egy külső merevlemezen. Azt a gépet, amiről az adatainkat szeretnénk átmásolni, indítsuk el céllemez módban, míg az új gépet – nevezzük így – indítsuk el az USB telepítőről. A Költöztető Asszisztens helyett használjuk inkább a Lemezkezelőt, annak Visszaállítás menüjében. Itt ügyeljünk, hogy a forrást és a célt össze ne keverjük, hiszen az adatmásolás előtt a céllemez teljes tartalma törlődik! A céllemez módban lévő gép merevlemezét húzzuk a forrás helyére, míg az új gépét a célhoz, majd indítsuk el a másolást. Ezután a másolandó adatmennyiség és a gépek közti kapcsolat sebességének függvényében több órán át tarthat az adatmásolás folyamata. Arra is oda kell figyelnünk, hogy a régi gép operációs rendszere kompatibilis legyen az újjal, különben nem fog elindulni másolás után, tehát mindenek előtt frissítsük le. Ha már nem támogatja a legújabb operációs rendszert, marad a Költöztető Asszisztens.

thunderbolt-migration

Természetesen az iMagazin nem szervizmunkatárs-képző, de szerettem volna egy írásban átfutni minden lehetőségen, így ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább vedd igénybe egy szakértő segítségét. Az Apple által javasolt megoldás a Költöztető Asszisztens, ott nem nagyon lehet mellényúlni.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!