imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Elfelejtetted az iPhone-od jelkódját? Így állíthatod vissza a telefonod tartalmát!


A sikertelen jelkódok eredményeképpen az iPhone automatikusan időzárral látja el a telefonodat, ha pedig túl sokáig próbálkozol, akkor végleg használhatatlanná válik a telefon. Lássuk hogyan előzheted meg a végleges adatvesztést és mi a teendő, ha kizártad magad a telefonodból.

Az Apple méltán híres a termékei köré épített biztonsági megoldásokról és titkosításokról. Az iPhone-ok zárolásával még az amerikai hatóságoknak is meggyűlt a bajuk. Igaz mára nem lehetetlen bejutni egy-egy készülékbe, habár ezt az Apple hivatalosan sosem erősítette meg és egy átlagfelhasználó számára kizárt, hogy ez sikerüljön. De mi történik akkor, ha egyszerűen elfelejtettük a jelkódunkat?

Elfeledett Jelkód

Ez a napi használatban lévő iPhone-ok esetén viszonylag ritkán fordul elő, hiszen bizonyos időközönként az eszköz a Touch ID használata mellett is megkérdezi tőlünk a Jelkódot. Egy fiókban heverő iPhone-nál annál inkább, mivel azonos Apple ID-hoz rendelt eszközök esetén is eltérhetnek a Jelkódok, de pánikra semmi ok. Az iPhone 6 próbálkozás után időkorláttal letiltja a készüléket, így csak segélyhívást kezdeményezhetünk vele, a tartalmához nem tudunk hozzáférni. Első körben 1 perces a bünti, majd a következő helytelen próbálkozásnál 5 perc, 15 perc és így tovább.

Értelemszerűen, ha tudjuk a Jelkódot, akkor érdemes kivárni az 1 percet és helyesen megadni újra a jelszót, ha viszont totál megfeledkeztél róla, akkor két lehetőség maradt. Az iPhone törlése után visszaállíthatjuk iCloud vagy iTunes biztonsági mentésből. Az utóbbira csak akkor van lehetőségünk, ha korábban már csatlakoztattuk az adott számítógéphez az iPhone-unkat, különben ez a módszer is kilőve.

Visszaállítás iCloud biztonsági mentésből

Szerencsére az iPhone nyugalmi állapotban időnként automatikus iCloud biztonsági mentéseket készít a tartalomról, így semmi nincs veszélyben. Ha ki van kapcsolva nálad ez a lehetőség, akkor itt az ideje aktiválnod. Az Automatikus biztonsági mentésért lépj be a Beállításokra, majd koppint a nevedre! iCloud > iCloud biztonsági mentés > iCloud-mentés. Amikor az adott iPhone vagy iPad zárolt állapotban áramforráshoz kapcsolódik, akkor csendben biztonsági mentéseket végez.

Ugyanitt egyébként időnként manuálisan is készíthetsz biztonsági mentéseket, például egy kiadós frissítés előtt. Ha elég elővigyázatosak voltunk, akkor a közelmúltból valamelyikkel jó eséllyel rendelkezünk. Ebben az esetben következő lépésekkel varázsolhatjuk újra szolgáltra képessé az iPhone-unkat:

  1. Ülj le egy számítógép elé és látogasd meg az iCloud.com weboldalt
  2. Lépj be az Apple ID-d segítségével és nyomj az iPhone keresése funkcióra
  3. Miután megkerested az eszközöd kattints az iPhone törlése opcióra

Ezt követően az iPhone-od távolról gyári állapotba kerül, a rajta tárolt adatok pedig törlődnek, amit iCloud biztonsági mentésből tudsz majd visszaállítani. Ha rendelkezel ezen kívül másik iOS 11-gyet futtató eszközzel és felhasználói fiókok is azonosak, akkor ezzel a módszerrel egy koppintással beállíthatsz mindent az újratelepített iPhone-odon.

Visszaállítás iTunes biztonsági mentésből

Ez a ritkábbik megoldás, mégis hasznos lehet. A visszaállítás megkezdéséhez recovery módba kell tennünk az készüléket, amit az újabb iPhone modelleknél különböző módokon érhetünk el:

iPhone 6s vagy korábbi iPhone modellek, illetve iPadek esetén: Kapcsold ki a telefont vagy az iPadet, csatlakoztasd egy Machez vagy PC-hez, majd tartsd lenyomva egyszerre az Altatás/Ébresztés és a Home gombot egészen addig, amíg meg nem jelenik a helyreállítási mód képernyője.

iPhone 7 vagy iPhone 7 Plus esetén: Kapcsold ki a telefont, csatlakoztasd egy Machez vagy PC-hez, tartsd lenyomva egyszerre az Altatás/Ébresztés és a Hangerő csökkentése gombot egészen addig, amíg meg nem jelenik a helyreállítási mód képernyője

iPhone 8, iPhone 8 Plus vagy iPhone X esetén: Kapcsold ki a telefont, csatlakoztasd egy Machez vagy PC-hez, nyomd le a Hangerő növelő, majd a Hangerő csökkentő gombot, ezután tartsd lenyomva az Altatás/Ébresztés gombot egészen addig, amíg meg nem jelenik a helyreállítási mód képernyője.

 

 

Ezt követően az iTunes felajánlja, hogy frissítsük az eszközt vagy állítsuk vissza a gyári állapotba. Értelemszerűen válasszuk a Visszaállítás opciót. Ezt követően újraaktiválhatjuk a készüléket és visszaállíthatunk egy korábbi iTunes mentést.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!