imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Elgato Eve Room és Eve Weather teszt


Több különböző okoskiegészítő járt már nálunk az utóbbi hónapokban. A korábban főleg a dokkolóiról és tévés megoldásairól ismert Elgato az Eve sorozattal lépett be ennek a piacnak a HomeKitet támogató szegmensébe – a családnak két tagját vesszük most górcső alá, nevezetesen az Eve Room beltéri szenzort és az Eve Weather kültéri egységet.

Az Elgato korábban is próbálkozott már egyszerűbb okoskiegészítőkkel, ilyen például a SmartKey Bluetooth-kulcstartó, vagy az Avea okosizzó, amiről mi is írtunk korábban. Az Eve-család azonban egészen más, hiszen itt nem apróbb kütyükről van szó, hanem egy egész rendszerről, ami ráadásul az egyike az első olyan megoldásoknak, melyek támogatják az Apple-féle HomeKitet. Mivel az Elgato Eve Weather és az Eve Room az első HomeKit-kiegészítők itt az iMagazinon, először nézzük meg röviden mit is jelent ez.

Elgato Eve Weather

A HomeKitet nem mostanában mutatta be az Apple, még a tavalyi WWDC-n leplezték le, az első kiegészítők azonban valamiért mégis csak idén nyáron futottak be. A platform célja, hogy egy biztonságos „közös nyelvet” biztosítson az otthoni okoskiegészítőinknek, így a különböző gyártók alkalmazásai vezérelhetik más gyártók készülékeit, kinyerhetik belőlük az adatokat, valamint ezek az eszközök közösen szerepelhetnek a virtuális és valós helyiségekben.

Hogy is néz ez ki? Otthonunk HomeKit-konfigurációját az Elgato Eve appban is összeállíthatjuk. Először is nevet kell adnunk az egész lakásnak, majd létrehozhatunk szobákat. Természetesen érdemes a valós szobáknak megfelelő virtuális szobákat öszeállítani. Akkor sincs gond, ha több szobát akarunk egyszerre vezérelni, ugyanis erre nyújtanak lehetőséget a zónák, melyekbe tetszőleges számú szobát tehetünk. Beállíthatunk ezen kívül „helyzeteket” (Scenes), ami akkor lehet hasznos, ha vannak vezérelhető kiegészítőink. Ilyen helyzet lehet az, hogy hazaérkezünk, vagy elmegyünk otthonról – ekkor például egy lépésben lekapcsolhatjuk a világítást, lejjebb vehetjük a fűtést, lehúzhatjuk a redőnyöket, stb.

Elgato Eve Weather

A különböző okoskiegészítőket roppant egyszerű hozzáadni a rendszerhez, ez volt az első pont, ami nagyon megtetszett az Elgato Eve Roomban és Eve Weatherben. Ehhez mindössze be kell helyezni a csomagban mellékelt elemeket a kiegészítőkbe, majd az alkalmazáson belül ki kell választani az új kiegészítő hozzáadása opciót. 1-2 másodperc alatt észreveszi a telefonunk, majd be kell ütnünk a HomeKit-matricán található számsort, és ennyi. Nincs a kiegészítő által létrehozott saját Wi-Fi-hálózatra való fellépkedés, Bluetooth-párosítás, Beállításokban turkálás, semmi, egyszerűen csak működik.

Elgato Eve Room

Fizikailag az Eve Room és Eve Weather nem sokban különbözik egymástól, olyannyira, hogy amikor kivettem a dobozból őket otthon, majd később be akartam konfigurálni a két eszközt, komolyan vakartam a fejem, hogy vajon melyik melyik. (Az Elgato nevében reméljük, hogy a formatervező csak egyszer vette fel a fizetését értük.) Az elemfedél alatt azonban kiderül a turpisság, már csak azért is, mert a beltéri Room egységbe három AA méretű elem kell, a kültéri Weatherbe pedig csak kettő. Mindkettőjük tehát egy 79x79x32 mm-es fehér dobozka, a hátuljukon egy kis akasztóval, amivel például egy szögre lehet felakasztani őket. Tehetjük simán egy asztalra vagy polcra is, azonban arra érdemes figyelni, hogy a készülékek alján és tetején lévő nyílásokat ne zárjuk le, ez ugyanis ront a szenzorok teljesítményén. (Én például meglepődtem az első órában, hogy milyen jó minőségű bent a levegő, azán rájöttem, hol a hiba.)

Elgato Eve Weather

Mindkét készülék három-három adatot mér, kezdjük a Roommal. Magától értetődő a hőmérséklet, e mellé kapunk páratartalmat és levegőminőséget is. A levegőminőség nem szimplán a CO2-szintet jelenti, hanem az Elgato szerint annál sokkal többet, ugyanis az illékony szerves vegyületeket is mérik az érzékelők. Az adatokat természetesen bármikor ellenőrizhetjük az alkalmazásban, és mindegyikhez tartozik egy diagram is, aminek segítségével az időbeli változásokat követhetjük nyomon.

A kültéri modul szintén méri természetesen a hőmérsékletet, ezen kívül a páratartalmat és a légnyomást is. Az adatokat a beltéri egységgel teljesen azonos módon és felületen nézhetjük meg. Az Eve Weather ellenáll az esőnek, IPX3 besorolást kapott, ami elvileg a vízpermettől védi, bár amilyen viharok szoktak mostanában lenni, lehet, hogy érdemes azért félig fedett helyre tenni. Hőmérsékletet -18°C és +55°C között képes mérni ±0,3°C-os pontossággal – ez itthon nagyjából elég is lesz, északabbra lakó barátainknak azonban gondot okozhat.

Elgato Eve app

Nézzük, mik a HomeKit további előnyei illetve hátrányai. A fentieken kívül – miszerint több különböző gyártótól származó készülékekből építhetünk egységes rendszert – az integráció az egyik fontos pont. A HomeKitet támogató eszközeinket a Sirivel is tudjuk vezérelni, illetve az éppen aktuális adatokat is megkérdezhetjük kedvenc virtuális asszisztensünktől, például, hogy hány fok van jelenleg a nappaliban. A hátrány viszont – mivel a HomeKit alapvetően Bluetooth-szabványt használ –, hogy távolról csak akkor érjük el az okoskiegészítőinket, ha rendelkezünk egy legalább harmadik generációs Apple TV-vel, ami egy központi egységként épül be a rendszerbe. Mivel én régóta várom az új Apple TV-t, csak második generációs modellem van otthon, vagyis csak akkor látom a szoba aktuális hőmérsékletét, amikor éppen otthon vagyok.

Az Elgato Eve Room és Eve Weather másik nagy előnye az ára: a kültéri egység bruttó 16 900 Ft-ba kerül, a beltéri pedig 26 900 Ft-ba, ami kifejezetten jónak számít. Nem szabad elfelejteni persze, hogy az internetes eléréshez szükségünk van még egy Apple TV-re is. Ami pedig a HomeKitet illeti, nagyon kíváncsian várom, hogy mit hoz a jövő, mert így az első próba alapján nagyon ígéretes kezdeményezésnek tűnik.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!