imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Elgato Eve termékcsalád


Egyre divatosabbá válik az utóbbi időben az „okosotthon” kifejezés, és az Apple is egyre nagyobb figyelmet szentel ennek a témakörnek – gondoljunk csak a régóta várt, majd az iOS 10-ben végül bemutatott Otthon (Home) alkalmazásra. Most az Elgato HomeKit-kompatibilis kiegészítői jártak nálunk, hogy egy kicsit eljátszogassunk velük.

Az Elgato volt az egyik első olyan gyártó, akik támogatták az Apple-féle HomeKitet. Hogy mi is az a HomeKit? Nagyon röviden összefoglalva: egy, az Apple által létrehozott keretrendszerről van szó, melyben a különböző otthoni okoskiegészítőinket irányíthatjuk, illetve ők is irányíthatják egymást – akár különböző gyártók készülékei is. Az iOS 10 óta ráadásul mindezt roppant egyszerűen kezelhetjük az Otthon alkalmazáson keresztül.

Az Elgato első két HomeKit-kompatibilis okoskiegészítője az Eve Room és az Eve Weather volt (ezeket teszteltük is korábban), de már akkor lehetett tudni, hogy a cég egy komplett megoldást tervez, és fokozatosan bővíteni fogja az Eve termékcsaládot. Ez így is lett, úgyhogy néhány hete egy egész halom fehér doboz landolt az asztalomon. Az alábbi termékeket próbálhattam ki: Eve Room, Eve Weather, Eve Energy, Eve Motion, Eve Thermo, Eve Door & Window. Bizony, ez az egy árva Eve Light Switchet leszámítva tulajdonképpen az egész Eve család.

Mivel a legutóbbi alkalommal hazavittem az Eve Weathert és az Eve Roomot, ezért úgy gondoltam, hogy most az irodában próbálom ki őket. Nézzük, mik a tapasztalataink a különböző Elgato Eve kiegészítőkkel kapcsolatban.

Eve Weather

Az Eve Weathert régi ismerősként köszöntöttem, és tulajdonképpen nem változott semmit az elmúlt egy év során. Egy Bluetooth-kapcsolattal rendelkező kültéri időjárás-állomásról van szó, ami méri a hőmérsékletet, ezen kívül a páratartalmat és a légnyomást is. Egy 79x79x32 mm-es fehér dobozkáról van szó, ami két szabvány AA-elemmel működik (ezek a csomag részét képzik), a hátulján egy akasztóval, amivel mondjuk egy szögre akaszthatjuk fel.

Elgato Eve Weather

A beállítás roppant egyszerű, 1-2 percen belül elvégezhető a gyári Eve alkalmazásban (hála a HomeKit rendszernek), innentől kezdve vagy itt tudjuk nézni a Weather adatait, vagy akár az Apple-féle Otthon alkalmazásban is. Ez utóbbi egyetlen hátránya, hogy csak a „fő” értéket, vagyis a hőmérsékletet mutatja, a légnyomást és a páratartalmat nem – legalábbis nekem sehol nem sikerült ráakadnom, de majd biztos kijavít valaki, ha csak béna voltam.

Mivel nem akartam az irodaépület külső falát szétbarmolni, ezért a teraszajtó feletti árnyékolóra dobtam fel, remélve, hogy nem bugázzák meg. Egy kicsit aggódtam, amikor felállványozták a szomszédos falat valamiért, mert ugyan alulról egyáltalán nem látni, hogy van ott valami, felülről már elég feltűnő, de szerencsére nem vitte haza senki. Azóta is teszi a dolgát, méri az adatokat, ezekről statisztikát is vezet a saját alkalmazásában. Sőt, akár automatizációhoz is felhasználhatjuk az értékeket, de erről később.

Eve Room

Az Eve Weather beltéri párja az Eve Room, ami mind megjelenésében, mind funkciójában nagyon hasonlít a kültéri egységre, azzal a különbséggel, hogy a három mért adat ebben az esetben a hőmérséklet, a páratartalom és a levegőminőség. Ez utóbbit a levegőben jelen lévő illékony szerves vegyületek mérésével adja meg, vagyis nem egyszerűen egy CO2-érzékelőről van szó. Szénmonoxidot viszont sajnos nem mér, így szénmonoxid-riasztónak nem használhatjuk.

Elgato Eve Room

Eve Energy

Az Eve Energy egy roppant egyszerű kis eszköz, tulajdonképpen egy konnektorba dugható konnektor. HomeKit-kompatibilis, ami azt jelenti, hogy az iPhone-unkról kapcsolgathatjuk akár az Otthon alkalmazással, akár az Elgato saját megoldásával. Ennél azért többet is tud, ha a gyári appot használjuk: megmutatja a csatlakoztatott eszköz pillanatnyi fogyasztását, és szép kis statisztikákat készít arról, hogy az utóbbi időbe mennyit fogyasztott a beledugott készülékünk. Próbál egy becslést is adni arra, hogy ez mennyibe fog kerülni nekünk, de sehol nem találtam olyan opciót, ahol be lehetne állítani, mennyibe kerül egy kilowattóra áram – saját maga kb. 62 forintos árral számol, ami nekem kicsit túlzónak tűnik itthon, bár ugye nem is olyan egyszerű kiszámolni azt, hogy mennyit is fizetünk.

Eve Energy

Ha esetleg megadná magát a szoftver, vagy valamiért nincs nálunk a telefonunk, akkor az Eve Energyn található apró gombbal tudjuk ki-be kapcsolgatni az aljzatot. Egyébként minden be- és kikapcsolás egy jól hallható kattanással jár, ami nekem kicsit zavaró volt először, de tulajdonképpen annyira nem vészes a dolog. Önmagában sem teljesen haszontalan kiegészítő, de igazából a különböző feltételek alapján összeállított automatizáció során nyer értelmet, erről kicsit lentebb írok bővebben.

Eve Motion

A Motion az Eve termékcsalád mozgásérzékelője, a többi kiegészítőhöz hasonlóan HomeKit-támogatással. Egy egyszerű, két AA-s ceruzaelemmel működő mozgásérzékelőről van szó (az elem itt is, mint az összes többi Eve terméknél része a csomagnak), ami azt teszi, amire számítunk: érzékeli a mozgást. Háromféle érzékenység közül választhatunk, ennek az az értelme, hogy például a macskára ne gerjedjen rá feleslegesen, érdemes kikísérletezni, hogy melyik felel meg a legjobban a céljainknak.

Eve Motion

Egy infravörös szenzor figyeli a környezetet, ez 120°-ban lát, és nagyjából 9 méter a hatótávolsága. Akár kültéren is elhelyezhetjük, ugyanis IPX 3 csepp- és porállósággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az esőt és talán a homokvihart is bírja (ez a jövőre nézve lehet érdekes). Legfeljebb 2 méter magasra érdemes elhelyezni, a működési tartománya -18 és +55°C között van, a reakcióideje 2 másodperc.

Önmagában azonban sajnos nem sokat ér, mivel alapesetben csak az állapotát logolja a gyári alkalmazásban, értesítéseket nem tud küldeni – ez állítólag a HomeKit szabványnak köszönhető, az Elgato blogját böngészgetve arra jutottam, hogy várhatóan az iOS 10.2-ben ez a helyzet megváltozik. Persze a gyártó elsősorban erre a kiegészítőre is az automatizáció egyik bástyájaként tekint, vagyis a fő célja, hogy ún. triggerként használjuk.

Eve Thermo

Elérkeztünk mai utolsó előtti tesztalanyunkhoz, ami egy okos-radiátortekerő. Okostermosztátokkal Dunát lehet rekeszteni, ezen a téren talán az iPod atyja, Tony Fadell által életre keltett Nest az etalon (már persze ahol könnyen hozzáférhető és használható), de mi a helyzet akkor, ha egyszerű tekerentyűkkel szabályozzuk a fűtést a fűtőtesteken? Az Eve Thermo erre kínál megoldást.

A dobozban fehér szerkezetet találhatunk a már megszokott AA-s elemekkel, plusz egy adaptercsomagot. Itt az irodában szinte napi problémát jelentett, hogy „jaj, meleg van” vagy „jaj hideg van” és „te tekerted fel/le a fűtést?”. Így roppant módon megörültem az Eve Thermónak, egyből rávetettem magam, hogy felszerelem. Nos, ez nekem annyira nem is bizonyult egyszerű műveletnek, lévén sosem szedtem még le termosztátfejet fűtőtestről, a különböző szabványokról pedig végképp fogalmam sem volt.

Eve Thermo

A leírásban csak a három támogatott szabvány szerepel (Danfoss RA, Danfoss RAV, Danfoss RAVL), az, hogy ezeket hogyan ismerjük fel, sajnos nem. Persze, lehet azt mondani, hogy hát amelyik passzol, az lesz az, de tulajdonképpen mindhárom adapter illeszkedett valahogyan a korábbi termosztátfej helyére. Egy kis sakkozás és egy később csúnyán elfertőződött sérülés után végül szerszám nélkül is sikerült felapplikálni a radiátorunkra az eszközt.

Innentől kezdve kézzel már nem tudjuk tekerni a fejet, egy apró motoros mechanika teszi meg ezt helyettünk a fehér doboz belsejében. Az Eve Thermóban az a legjobb, hogy ha egyszer felszereltük és beállítottuk, akkor utána tulajdonképpen el is feledkezhetünk róla, tökéletesen, észrevétlenül (na jó, azt hallani amikor a motor tekergeti a szelepet) teszi a dolgát.

Eve Thermo

Természetesen az alkalmazáson belül automatizálhatjuk is a folyamatot, és voltaképpen ez lenne a lényeg. A Thermo rendelkezik egy beépített hőmérővel, ez alapján állítja a szelepet. Mivel ez alapvetően pontatlan lesz a szoba hőmérsékletéhez képest (hiszen közvetlenül a radiátor mellett melegebb van), ezért be tudunk állítani egy korrekciós értéket, pl. 2°C-ot, így amikor ő úgy érzi, hogy 27°C-ra fűtötte fel a szobát, akkor tulajdonképpen 25°C van. Érdekes módon arra nem találtam opciót, hogy hagyja figyelmen kívül a saját hőmérőjét, és az Eve Roomhoz igazítsa magát.

Iroda lévén én úgy állítottam be az Eve Thermót, hogy hétköznapokon reggel kapcsoljon be, fűtse be a szobát, majd este tekerje le a szelepeket, hétvégén pedig egyáltalán ne fűtsön. És tökéletesen működik. Mikor beérek már kellemes meleg van, ha későn indulok haza, akkor még hallom ahogy letekeri a fűtést, hétvégén pedig szerencsére nem voltam bent, hogy ellenőrizzem, de a naplóból kiderül, hogy ilyenkor kb. 20°-ra csökken a szoba hőmérséklete (az épületben van egy fan-coil rendszer is, szóval kihűlni teljesen sosem fogunk). Az időzítést természetesen bármikor felülírhatjuk egy, az alkalmazásban vagy a Sirin keresztül megadott hőmérséklet-értékkel.

Eve Door & Window

Ugyancsak egy szenzorról van szó, vagyis inkább egy szenzorpárról. A dobozban két aprócska érzékelő lapul, amit a gyártó ajtókra vagy ablakokra ajánl, de igazából egy fiókra vagy egy szerkényajtóra is felhelyezhetjük őket. Egy mágnes segítségével érzékeli, ha a két elem eltávolodik egymástól, vagyis ha kinyitja vagy becsukja valaki például az adott ajtót. Ebből következik, hogy két státusszal tudunk mit kezdeni az automatizáció során: nyitott és zárt.

Eve Door & Window

Felszereléskor a nagyobbikat érdemes mondjuk az ajtófélfára ragasztani (mindkét modul hátulján öntapadós felület van), a kisebbet pedig magra az ajtóra úgy, hogy zárt állapotban az Eve Door & Windows is érzékelje azt, hogy zárva van az adott ajtó (a „kalibrálásban” egy LED felvillanása segít). Elem csupán a nagyobbikba kell, viszont ez egy fokkal trükkösebb a többi Eve-ben találhatónál, ugyanis egy fél AA méretű elemről van szó. A működéssel kapcsolatban itt is részletes statisztikákat kapunk az alkalmazásban.

Automatizáció, szabályok, események

Mitől okosotthon egy okosotthon? Szerintem nem elég az, ha telepakoljuk különböző okoskiegészítőkkel, amiket aztán a telefonunkról vezérelhetünk. Így persze megoldhatjuk azt, hogy ne kelljen felállni a kanapéról ahhoz, hogy felkapcsoljuk a villanyt, de valljuk be, ez inkább csak a távirányításnak egy fokkal fejlettebb változata. Attól lesz igazán okos a rendszer, ha tud reagálni különböző környezeti hatásokra, a készülékek együtt tudnak működni egymással, tudják vezérelni egymást, vagy képesek végrehajtani előre beprogramozott forgatókönyveket.

Szerencsére mindezekre megoldást kínál az Apple-féle HomeKit szabvány, és mivel az Eve termékcsalád összes tagja támogatja ezt, könnyedén tudnak egymással kommunikálni, sőt, más gyártók HomeKit-kompatibilis eszközeit is néhány pillanat alatt integrálhatjuk a rendszerbe. Érdemes azonban előre leszögezni, hogy az összes Elgato Eve készülék Bluetooth szabványon kommunikál, ami azt jelenti, hogy a teljes automatizációhoz két út vezet: vagy mindig jelen vagyunk a közelükben az iPhone-nkkal, vagy csatasorba állítunk egy HomeKit hubot, ami összefogja a kiegészítőinket. Egyértelmű, hogy a második megoldás a praktikus út – teljes értékű HomeKit hub lehet egy negyedik generációs Apple TV, vagy egy olyan iPad iOS 10-zel, ami mindig a lakásban van.

Elgato Eve

Az automatizáció kicsit máshogy működik az Eve appban és az Otthon alkalmazásban (ez utóbbiban nem is kezdhetünk bele egy hub nélkül), mivel itt most elsősorban az Elgato termékeiről van szó, ezért az ő alkalmazásukat ismertetném egy kicsit részletesebben. (A HomeKites automatizációval egyébként egy egész hosszú cikket lehetne megtölteni, szerintem hamarosan bele is kezdek ebbe.)

Az appban a Scenes nevű fülön tudjuk kezelni a több elemből álló műveletfolyamatainkat. Ezen belül az első opció szintén a Scenes nevet kapta, az Apple ezt „szcenárióknak” hívja magyarul, ami nem szép szó (úgy általában csapnivaló az Otthon app fordítása), de jobb nekem sem jut eszembe most. Miről is van szó? Arról, hogy egyetlen gombnyomással tudunk komplexebb feladatokat végrehajtani, például lehúzhatjuk a redőnyöket a nappaliban, mellyel egy időben felkapcsolhatunk bizonyos lámpákat és beállíthatjuk a fényerejüket. Vagy felkapcsolhatjuk az előszobában a világítást és feltekerhetjük a fűtést. Vagy lekapcsolhatjuk az összes lámpát az egész házban és bekapcsolhatjuk a riasztót. A lehetőségeknek igazából csak a felhasznált okoskiegészítők szabnak határt.

Elgato Eve

Az Eve appban a következő fül a Timers nevet kapta. Itt időzített eseményeket tudunk beállítani, és azt is megadhatjuk, hogy egyszeri alkalomról van-e szó, vagy ismétlődő eseményekről – például minden hétköznap reggel 6-kor felkapcsol a világítás a hálóban. A beállított időpontban a kiválasztott szcenárió fog lefutni – és ez az Eve app egyik hátránya, ugyanis ha csak egyetlen eszközt akarunk időzíteni, akkor is létre kell hoznunk egy külön szcenáriót. Az Otthon alkalmazásban szerencsére magukat a kiegészítőket is egyesével kiválaszthatjuk ebben az esetben.

Végül a harmadik menüpont a legizgalmasabb, ez a Rules, vagyis szabályok nevet kapta. Itt tudunk ha–akkor típusú automatizációkat készíteni, vagyis ha például a mozgásérzékelő mozgást érez, kapcsoljon fel a villany. Ezek a szabályok három elemből állnak: kiváltó esemény (triggers), feltételek (conditions) és szcenáriók (scenes). A kiváltó esemény alapulhat a lokációnkon (hol vagyunk földrajzilag), vagy egy mérési értéken, eseményen, a fenti példánál maradva azon, hogy az Eve Motion mozgást érzékel. A feltétel szintén két típusú lehet: egy másik eszköz adott állapota vagy egy adott időpont. Ez utóbbi esetében beállíthatjuk, hogy konkrét időpont előtt vagy után fusson le az esemény, de napszakot is választhatunk. Továbbra is a példánknál maradva: az Eve Motion mozgást érzékel napnyugta után. A harmadik lépésben választhatjuk ki a szcenáriót, vagyis a példánk esetében azt, hogy kapcsoljon fel néhány lámpa. De akár azt is megoldhatjuk, hogy ha a reggeli órákban nyitjuk ki a hálószobaajtót, akkor automatikusan kapcsoljon be a konnektor amibe a kávéfőzőt dugtuk.

Eve Thermo és Eve Energy statisztikák.

Azt már a cikk elején írtam, hogy ezúttal az irodába helyeztük el a csomag nagy részét, vagyis itt próbáltunk meg szabályokat kialakítani az Elgato Eve kiegészítőkkel. Az Eve Thermót nem is kell nagyon ragozni, tényleg egyszer beállítottam, azóta észrevétlenül teszi a dolgát, néha hallom a halk kerregését a motornak ahogy állítja a szelepet, de ennyi. Az Eve Door & Window a férfi WC ajtajára került. Hogy miért? Nos, itt az épületben az egész emeletre 1 db férfi mellékhelyiség jut, így elég gyakran fordul elő, hogy bizony foglalt, és fölöslegesen indult el az ember a túlvégen található irodából. Ebben az esetben az ajtóra szerelt szenzor játssza a trigger szerepet, ami egy Eve Energyt hoz működésbe: ha zárva az ajtó, a beledugott lámpa világít, ha nyitva, akkor lekapcsol. Rendben, ez a mi „problémánkat” megoldja, mert a mi szobánkban van a lámpa, de mi a helyzet a többiekkel? Mivel az Apple ID-ja alapján bárkit meghívhatunk egy adott otthon kezelésére, ezért ők a telefonjukon az Otthon alkalmazásból vagy a Vezérlőközpontból tudják ellenőrizni az ajtó állapotát. Az egész egy viccnek indult, de végül nagy sikert aratott.

A második Eve Energyt otthoni tesztelésre vittem haza. Az utcában ahol lakom, évek óta nagy hagyománya van az erkélyek feldíszítésének karácsonykor, ami azt jelenti, hogy évről-évre egyre komolyabb fénytechnikát vetnek be a lakók a két egymással szemben álló négyemeletes házban. Idén én is beálltam a sorba, egyelőre egy elég minimál megoldással, viszont az Eve Energy segítségével nem kell kihúzogatnom a kinti konnektorból minden éjjel az égősort (low budget irányba mozdultam, kapcsoló nincs rajta), hanem szépen be tudom ütemezni, hogy délután 6-kor kapcsoljon be, éjfélkor pedig kapcsoljon ki minden nap.

Eve Weather, Eve Room és Eve Door & Window statisztikák.

Majdnem elfelejtettem, hogy a HomeKit-támogatás azt is jelenti, hogy a Sirivel is tudjuk vezérelni az összes eszközt, vagy éppen megkérdezhetjük az egyes szenzorok állapotát kedvenc digitális személyi asszisztensünktől. Ezt megkönnyítendő az Eve appban vagy az Otthon alkalmazásban is elnevezhetjük az egyes kiegészítőket, így pontosan tudni fogja a Siri, hogy éppen melyiket akarjuk kapcsolni, vagy melyik hőmérő értékére vagyunk kíváncsiak – ebben egyébként a virtuális szobákra osztás is segít.

Összefoglalás

Az a helyzet, hogy én eléggé rá vagyok kattanva ezekre az otthonokosító kütyükre, a végső célom, hogy amit lehet, azt így oldjak meg, ráadásul értelemszerűen az Apple-féle HomeKit rendszerben. Sajnos ez egyelőre elég hiányos (főleg itthon), bár az elmúlt évben rengeteg kiegészítő jelent meg ami támogatja a szabványt. Elvileg léteznek megoldások, amikkel például a Z-Wave kompatibilis készülékeket integrálhatjuk a HomeKit rendszerbe, de egyrészt ezt még nem próbáltam, másrészt nem is kapcsolódik szorosan jelen tesztünk tárgyához. A lényeg az, hogy ebből a szempontból elfogult vagyok minden ilyen okoskiegészítő irányába.

Az Elgato Eve termékcsalád már az Eve Room és Eve Weather tesztelésekor is nagyon megtetszett, egyszerűen kezelhető, letisztult formatervű termékekről van szó, amik nem mellékesen a kedvező árkategóriában versenyeznek. Már persze akkor, ha csak 1-2 darabról van szó, mert ha elkezdünk szépen mindent felokosítani, akkor komolyabb összegeket is eltapsolhatunk: a ma tárgyalt 6 Eve-termék együttes ára már 100 ezer forint fölé kúszik – és akkor Thermóból meg Energyből is csak 1-1 darabról beszélünk.

Nekem mindenesetre nagyon tetszettek, az app kezelőfelületén ugyan lenne még mit csiszolni, de az Energy például az egyik legkompaktabb ilyen megoldás, a Weather az egyik legolcsóbb HomeKit támogatással rendelkező időjárásállomás, a Thermo a maga egyszerűségében nagyszerű, és még sorolhatnám. Egyedüli hátrányként a Bluetooth-kapcsolat kizárólagosságát tudnám felhozni, de egy Apple TV-vel ez nem akadály, ami amúgy is szerves részét képzi bármelyik HomeKit rendszernek a hubként üzemelés révén. Az Eve nem instant get, mert belátom, hogy nincs rá mindenkinek szüksége, de ha egy kis egyszerűséget vagy kényelmet akarsz csempészni az életedbe, akkor érdemes elgondolkozni rajtuk, attól függően, hogy mi a cél.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!