imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elhunyt a Macintosh betűtípusait inspiráló Palladino atya


83 éves korában elhunyt Robert Palladino, mesterkalligráfus és katolikus pap, akinek a kurzusaira a fiatal Steve Jobs is járt, így elmondható, hogy részben ő (is) inspirálta az első Macintosh saját betűtípusait.

Sok kritika éri és érheti az Apple-t termékei, szolgáltatásai és eljárásai miatt, azonban szerintem még a legvadabb ellenzők és utálkozók is elismerhetik a cupertinói cég azon teljesítményét, hogy mércévé tette a dizájnt és a megjelenés minőségét. Az már természetesen ízlés dolga, hogy kinek melyik formatervezés tetszik inkább, azonban az, hogy például egy telefon esetében szempont lett a forma és az érzet, és nem csupán a pőre számok a meghatározóak, ebben elvitathatatlan érdemei vannak az Apple-nek. De ne csupán az iPhone-ra gondoljatok, vagy a MacBook család formatervezésére. Gondoljatok az ikonokra, a betűtípusokra, egy legördülő menüre, egy megfelelő színválasztásra, a hangerősségre. Így mai szemmel visszatekintve furcsaságszámba megy, hogy a funkcionalitásnak szinte kizárólagos szerepe volt a technikai világban, holott – tetszik vagy sem, de – az embernek mindig és minden téren vannak esztétikai igényei is.

Robert Palladino 17 évesen csatlakozott Új-Mexikóban a trappista rendhez 1950-ben, ahol a kolostor írnoka felfigyelt a tehetségére. 1968-ban elhagyta a kolostort, hogy aztán 1969-től egészen 1984-ig a Reed College-ben tanítson kalligráfiát Portlandben. Pont abban az időszakban, amikor a fiatal Steve Jobs, anyagi okok miatt kiesett az egyetemről, de azért be-bejárt olyan órákra, amik érdekelték. 2005-ben, a Stanford Egyetemen elmondott híres beszédében meg is emlékezett erről:

A Reed College abban az időben talán a legjobb kalligráfia képzést nyújtotta az országban. A campus egész területén minden poszter, minden szekrényen lévő címke gyönyörű kézzel készült kalligráfia volt. Mivel épp kiestem a főiskoláról, ezért nem kellett bejárnom a kötelező órákra, ezért úgy döntöttem, hogy kalligráfia órára fogok járni, hogy megtanuljam, hogyan kell ezt csinálni. Megismertem a serif és sans serif betűtípusokat, azt, hogy hogyan lehet variálni a betűk közötti távolságot, és hogy mivel lehet nagyszerű tipográfiát létrehozni. Egyszerűen gyönyörű volt, történelmi, művészien érzékeny, amit a tudomány nem képes leírni, és ez lenyűgözött engem.

Nem is gondoltam arra akkor, hogy ennek valaha bármilyen gyakorlati haszna lesz az életemben. De 10 évvel később, amikor az első Macintosh-t terveztük, egyszerűen minden visszajött. És ezt mind beleraktuk a Macbe. Ez volt az első számítógép gyönyörű betűtípussal. Ha nem ülök be arra a kurzusra, akkor a Macnek soha nem lettek volna többféle, arányosan elosztott betűtípusai.

Bár Jobs nem említi nevén Palladinót, a pap egy 2012-es interjúban nevesítette Jobsot.

Járt az óráimra, nagyon érdekelték a betűk alakjai. Egyike volt azoknak a csillogó szemű, brilliáns srácoknak ott a főiskolán. Valamikor egy évvel később visszajött hozzám, mert azt mondta, hogy érdekli az általam rajzolt görög ABC.

Miután Palladino az egyetemre került, kérésére VI. Pál pápa feloldozta szerzetesi fogadalmai alól, ezért megházasodott és családot alapított. Felesége halála után azonban 1995-ben visszatért az egyházba és egy oregoni plébániát vezetett. A The New York Times cikke megjegyzi, hogy bár az atya inspirálta Steve Jobsot, fordítva ez nem biztos, hogy igaz, hisz élete végén nem használt és nem is birtokolt semmilyen számítógépet.

Itt vannak a kezeim, és itt van a tollam. Ennyi elég.

Robert Palladino és mestere, Lloyd Reynolds, akitől átvette a kalligráfia kurzust az egyetemen. (1968 körüli kép) | Lloyd Reynolds gyűjtemény, Reed College Library
Robert Palladino és mestere, Lloyd Reynolds, akitől átvette a kalligráfia kurzust az egyetemen. (1968 körüli kép) | Lloyd Reynolds gyűjtemény, Reed College Library

Forrás: The New York Times via Apple Insider

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!