imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elindult az Apple Music!


Ahogyan az várható volt, a mai nap folyamán az iOs 8.4 frissítésével egy időben elrajtolt az új Apple Music szolgáltatás is. Szerencsénk van: az eleinte kedvezőtlen jelek ellenére Magyarországon is az első naptól kezdve használhatjuk a szolgáltatást, ráadásul a bétákból ismerős, nyugat-európainál alacsonyabb áron: 4,99 euró lett a havidíj.

Az első három hónapban ráadásul ettől is eltekint az Apple, ugyanis ezen időszak alatt mindenki ingyenesen kipróbálhatja az új szolgáltatást, mindenféle korlát nélkül. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy az iOS 8.4 frissítés telepítése után elindítjuk a telefonon a Zene alkalmazást, majd kiválasztjuk a felugró ablakban a próbaidőszak opciót. Érdemes arra figyelni, hogy a három hónap után automatikusan elindul az előfizetés és megterhelik a bankkártyánkat – ebből következik az is, hogy mindenképp hozzá kell rendelni egy érvényes, online vásárlásra alkalmas kártyát az Apple ID-nkhoz.

Amint ezzel megvagyunk, már hozzá is férünk a nagyjából 30 millió elérhető dalhoz, köztük például Pharrell Williams új, Freedom című számához – melyet egyelőre csak az Apple Music berkein belül érhetünk el –, de a streaming-szolgáltatások közül elsőként ingyenesen hallgathatjuk meg Taylor Swift 1989 című új albumát is. Ha valaki esetleg lemaradt volna a hétvégi, hosszabb összefoglalónkról (melyet hamarosan frissítünk a mostantól elérhető információk alapján), most gyorsan összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat az új iOS-es Zene appról.

Apple Music

Az alkalmazás teljes egészében az Apple Music köré épül, ezt tükrözik a menüpontok és a megjelenés is. Ezt gyorsan ki is próbálhatjuk az új Zene app első fülén, ahol az „Önnek” részben alatt a nekünk ajánlott zenéket láthatjuk. Először azt kell kiválasztanunk, hogy milyen stílusú zenéket szeretünk és kik a kedvenc előadóink, ez alapján kap egy gyors képet a szolgáltatás arról, hogy milyen ajánlásokat érdemes adnia számunkra. Ha nagyon nem tetszik amit itt találunk, ne ijedjünk meg, az Apple Music a használat során egyre pontosabb képet kap majd az ízlésünkről.

Az „Új” fül alatt a nekünk ajánlott újdonságokat láthatjuk, valamint itt vannak különböző, kézzel összeválogatott lejátszási listák is. Az Apple-nél több mint 300 zenei szakértő foglalkozik azzal, hogy lejátszási listákat állítsanak össze mindenféle témákban, de itt vannak a különböző aktivitásokhoz szánt összeállítások is. Ezen kívül itt találjuk az olyan lejátszási listákat is, melyeket többek között a Rolling Stone magazin, a Pitchfork és a Shazam válogat össze. Ez volt egyébként a tavaly felvásárolt Beats Music egyik legfontosabb funkciója.

Apple Music

Ezután jön a „Rádió” fül, ahol a korábbi iTunes Radióhoz hasonló stílus szerint csoportosított rádióadókat hallgathatunk – ezek esetében algoritmusok pakolják egymás után a számokat. Az előfizetéssel korlátlanul léptethetjük a számokat, illetve bármelyiket egyből hozzá is adhatjuk a saját számaink közé. És itt lenne a Beats 1 online rádió is, mely a hét minden napján 0-24-ben sugároz élőben, három fő műsorvezetővel. Azért csak lenne, mert Magyarországon – számunkra érthetetlen okokból – nem érhető el a szolgáltatás. Ez várható volt, az alapján amit az Apple magyar nyelvű weboldalán láthattunk, de ettől függetlenül nagyon szomorúak vagyunk. A korlátozást úgy tűnik még amerikai Apple ID-val sem lehet kitrükközni, legalábbis nekünk mindenféle hibákat ír a Zene app – valószínűleg helyszín alapú szűrést is alkalmaznak.

Beats 1

A negyedik a „Connect”, ami az Apple saját közösségi szolgáltatása, és a kedvenc előadóinkat követhetjük a segítségével. Ők például dalszövegeket, linkeket, fotókat, legfeljebb 90 perc hosszú hangfelvételeket vagy 8 perces videókat oszthatnak meg velünk, a tartalmakat like-olhatjuk is, illetve le is menthetjük őket – erre csak a fizetős feliratkozóknak lesz később lehetősége, viszont most három hónapig ezt a részét is ingyenesen használhatjuk a szolgáltatásnak.

Apple Music

Az utolsó fül pedig a „My Music”, ahol a saját zenéinket láthatjuk, illetve azokat a dalokat, amiket beraktunk a könyvtárunkba az Apple Music-ból. Ezeket gyakorlatilag észrevétlenül integrálódnak az eddigi számok közé, attól függetlenül, hogy streameljük, vagy letöltjük őket a készülékünkre. Apropó letöltés: az offline módhoz a kis „…” ikonra kell böknünk egy albumon vagy lejátszási listán belül, majd itt választhatjuk ki, hogy az adott elem(ek)et szeretnénk letölteni. A Saját zenébe átlépve azt is megnézhetjük, hogy áll a folyamat.

Úgyhogy hajrá, próbálgassátok a vadiúj Apple Music-ot, és nyugodtan osszátok meg a tapasztalataitokat itt a hozzászólásokban!

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!