imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Eljöhet végre a kompatibilis okosotthon eszközök kora


Az Apple a Google-lel, az Amazonnal és a Zigbee Alliance más tagjaival karöltve bejelentette, hogy egyesítették erőiket, és egy olyan közös protokoll kifejlesztésén dolgoznak, mely elősegítené különböző okosotthonba illő eszközök zökkenőmentes kapcsolódását. 

A kezdeményezésben résztvevő tagok közül talán a Zigbee Alliance az egyetlen olyan együttműködés, amit be kell mutatni. Olyan cégek alkotják, mint az IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify (korábban Philips Lighting), Silicon Labs, Somfy és Wulian. Ezek neve ismerős lehet, ha máshonnan nem, az okos kiegészítők piacáról.

A “Connected Home over IP” nevet viselő kezdeményezés lehetővé tenné a gyártók számára, hogy leegyszerűsítsék az otthoni okoseszközök gyártását, a felhasználók számára pedig sokkal egyszerűbb lenne az eszközök párosítása és rendszerbe integrálása.

Eddig azért elég sok fejfájást tudott okozni, hogyan válogassa össze a kütyüit az ember. Az Apple ökoszisztémában élve egészen addig tök jó a dolog, amíg Apple gyártmányú eszközöket vásárol az ember, de ahogy bármi mást próbálunk hozzáadni otthoni rendszerünkhöz, jön a fejvakargatás.

A HomeKit kompatibilis eszközök sora ugyanis nem a leghosszabb a világon. Mást installálva az otthonunkba pedig egyből eltűnik az a varázs, amihez az ökoszisztémában hozzászokhattunk. Nem kell messzire menni, elég ha csak nem működik úgy az eszköz, ahogy kéne, vagy nehéz a telepítése, gagyi a vezérlőszoftvere, vagy külön eszközről tudjuk csak egyáltalán vezérelni.

A “Connected Home over IP” projektet azon alapelvek mentén kezték építgetni, hogy az okos otthoni eszközöknek biztonságosan, megbízhatóan és könnyen kell (együtt)működnie. Erre tökéletes megoldásnak találják az IP alapú kommunikációt. Lehetővé téve ezzel, hogy az eszközök, mobil appok, felhőszolgáltatások egymással kommunikálhassanak.

A kezdeményezésben résztvevő gyártók teljesen open source megközelítéssel dolgoznak, lehetővé téve ezzel számtalan eszköz tesztelését az benne résztvevők számára, ezzel is felpörgetve az egész fejlesztési folyamatot, mely végső soron azt eredményezné, hogy a fejlesztők sokkal könnyebben készíthetnének olyan kiegészítőket, melyek oda-vissza kompatibilisek egymással és pl. az okos asszisztensekkel is.

Egyrészről a technológiai megvalósítás forradalmi lehet, másrészről egy nagyon nagy előrelépés, hogy a piacon versenytársként jelenlévő vállalatok képesek összefogni és együtt dolgozni. Lehet belátták, hogy a kizárólagosság nem a legcélravezetőbb út, és együttműködve még jobb eredményeket érhetnek el?

Mi biztosan rajta tartjuk a szemünket a projekt alakulásán…

Forrás: Project Connected Home IP

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!