imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eljött a jailbreak korszak vége


A napokban érkezett a hír, hogy a három legnagyobb Cydia csomagtár (repository) közül kettő – körülbelül egy időben – leállította a szolgáltatását. A jelenség már következmény: lassan elérkezett a jailbreak korszak vége. Ennek okairól beszélünk most.

Mielőtt azonban rátérnénk a miértek fejtegetésére, röviden nézzük meg, mi is az a jailbreak és a Cydia, hogy azok is képbe kerülhessenek a témával, akiket elkerült a jaibreak-láz.

Jailbreak

Alapállapotban nem vagyunk az iOS teljhatalmú urai. Azt esszük, amit az Apple főzött nekünk, ha hiányzik egy-egy funkció vagy beállítási lehetőség, akkor jobb híján nem marad más választásunk, mint reménykedni benne, hogy a következő frissítéssel megkapjuk. Ennek megvannak a teljesen érthető okai, például az Apple csak így tudja garantálni a készülék működésének stabilitását, a biztonságot és a felhasználói élményt.

A jailbreak ezeket a korlátozásokat hivatott eltörölni, tulajdonképpen “rendszergazdai” pozícióba emelve a felhasználót az iOS felett. Nagyon hasonló, mint az Android esetében a rootolás. Fontos megjegyezni, hogy a jailbreak önmagában még nem jelent ezen kívül semmi mást (pl: illegális tartalmakat, extra funkciókat stb.), csak a lehetőséget, hogy mi dönthessünk. A nagykorúságnak azonban ára is van: a jailbreakelt készülékek elvesztik az Apple garanciát.

Ez persze már a jailbreak létezésének alapjaiban kódolva van. A “törést” végző csapatoknak ugyanis a jogosultságok megszerzéséhez előbb kell találniuk egy olyan kiskaput, sebezhetőséget az iOS-ben, amit kihasználva leverhetik a láncokat a készülékről. Éppen ezért az Apple kommunikációjában mindig is tabu volt a téma, holott tudvalevő, hogy Cupertinóban is árgus szemekkel figyelték a legfrissebb jailbreakek felbukkanását. Pont azért, mert a módszert elemezve megtalálhatják és javíthatják a korábban nem észlelt sebezhetőségeket.

Ezzel pedig el is indult a végtelen spirál: az Apple kiad egy iOS-t, egy külső csapat feltöri, és kiadja hozzá a jailbreaket, az Apple elemzi a hibákat és befoltozza, majd jöhet az új iOS és az új jailbreak…

Cydia

Ahogy írtam is, a jailbreak önmagában még nem sok mindent jelent, csak egy lehetőséget. A kérdés, hogy mit kezdenek a felhasználók a szabadsággal. Értelemszerűen a legtöbb jailbreak-felhasználó nem ért különösebben a programozáshoz vagy mobilos operációs rendszerekhez, egyszerűen csak szeretnék élvezni a teljes jogosultság előnyeit.

Épp ezért azok az emberek, akik viszont értenek a programozáshoz és mobilos operációs rendszerekhez létrehoztak a kevésbé jártas sorstársaik számára úgynevezett csomagkezelőket, tweakeket, módosításokat és alkalmazásokat. A (grafikus) csomagkezelők közül is a legnépszerűbb (szinte teljesen egyeduralkodó) a Cydia, amelyet Jay Freeman, amerikai szoftverfejlesztő készített és gondoz már az első iOS verziók óta, egész pontosan 2008-tól.

Jay Freeman aka. saurik.

A Cydiát lényegében úgy lehet elképzelni, mint egy alternatív App Store-t, ahol az előbb említett tweakeket, módosításokat és alkalmazásokat megtalálhatják és telepíthetik a felhasználók. Az alternatív fejlesztők és fejlesztőcsapatok az alternatív appjaikat, játékaikat, módosításaikat repozitóriumokba foglalják, ezeken keresztül kezelik, tárolják, frissítik és a többi. Ahogy a normál App Store-ban, úgy az alternatívban is megvannak “a nagy nevek”, azaz legismertebb és legjobb repók.

Ezek közül is a legnagyobbak közé tartozott a ModMyi, a ZodTTD/MacCiti és a BigBoss. És ezzel meg is érkeztünk a cikk aprópójához, ugyanis mind a ModMyi, mind a ZodTTD/MacCiti a napokban bedobta a törölközőt, így az igazán nagy nevek közül mára jóformán csak a BigBoss maradt.

Az utolsó szög

Mit jelent ez? Hát, elég sok mindent, de leginkább egy egyértelmű tendenciát. Az iOS korai időszakaiban a jailbreak és az ezzel járó szabadság rengeteg olyan funkciót hozott el a felhasználóknak amik hiányoztak a rendszerből, pedig a felhasználók igényelték volna. Például már az App Store megjelenése előtt lehetett telepíteni külső fejlesztők alkalmazásait, vagy háttérképet cserélni, amikor erre még nem volt lehetőség gyárilag, esetleg magyar nyelvi csomagot telepíteni azokban az időkben, amikor hazánk fiai is leginkább csak angolul tudták használni az iPhone-jukat.

Az olyan illegális, vagy félillegális lehetőségekről már nem is beszélve mint a szolgáltatói függetlenítés vagy a warezolt appok letöltése. Röviden tehát arról volt szó, hogy a külső fejlesztők lelkesedésének köszönhetően egy új világ nyílt meg a felhasználók számára, tele témákkal, tartalmakkal, játékokkal és lehetőségekkel. Egy tiltott gyümölcsbe haraphattak bele, ami természetesen nagyon kecsegtető volt sokaknak. Ez volt a hőskor.

Ha megnézzük a jelenlegi helyzetet, azt látjuk, hogy a lelkesedés mára jelentősen megcsappant. Az iOS 11-re egyelőre nincs is nyilvánosan elérhető jailbreak, a legnagyobb repók kiszálltak a dologból, sőt maga Jay Freeman sem túl optimista többé:

Mit kapsz végeredményül? Régebben király funkciókat, amik miatt lényegében megvetted a telefont. Mostanra meg néhány módosítást. Ebből egy elhaló spirál alakult ki: minél kevesebb embert érdekel a jailbreak, annál kevesebb fejlesztő fog foglalkozni izgalmas dolgokkal, ami miatt egyre kevesebb oka lesz az embereknek jailbreakelni. […] Szép lassan elhal az egész.

Nem nyilvános jailbreak egyébként már van iOS 11-re (és iPhone X-re) is állítólag.

Lényegében tehát arról van szó, hogy az iOS az idők során és a főverziószámok előrehaladtával megszerzett minden olyan tudást, ami miatt korábban a törés mellett döntöttek az emberek. Függetleníteni már egy ideje nem lehetséges szoftveresen, magyar nyelv van, lehet háttérképet beállítani, sőt már a Control Centert is testre szabhatjuk. Pár kis apróság miatt pedig igazán nem éri meg szórakozni a garanciával, és biztonsági kockázatot vállalni. Az Apple beérte önmagát, az iOS nagykorúvá érett, nincsen betöltésre váró űr.

Ezzel pedig elérkezett egy izgalmas, és színes korszak vége. Az utolsó szögek is beverésre kerültek mostanában a jailbreak koporsójába. Pont az olyan eseményekkel, mint a legnagyobb repózitóriumok megszűnése…

Forrás: Macrumors, Motherboard

Kedvezmény az iSTYLE-ban új Erste Max Hitelkártyával

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!