imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elképesztő technológiát fejlesztett ki az Apple a halláskárosultak számára


Elsősorban a halláskárosultak számára fejlesztették, de más területeken is hasznos lehet majd az a Bluetooth Low Energy Audio (LEA) nevezetű technológia, melyen már több éve nagyban dolgozik az Apple és a Cochlear.

Kezdjük az alapokkal, hogy könnyebben megérthessük, mivel is foglalatoskodik az Apple. A Bluetooth Low Energy egy kiemelkedően alacsony fogyasztású protokoll, mely azt a célt szolgálja, hogy hatékonyan lehessen adatokat küldeni limitált akkumulátorkapacitással rendelkező készülékek számára is. Az Apple ezt a protokollt implementálta most, hogy segítségével audio jeleket legyen képes sugározni az iOS közvetlenül cochlearis implantátumokba.

Ezzel meg is érkeztünk a második megmagyarázandó fogalomhoz, a cochlearis implantációhoz. Az úgynevezett idegi típusú halláscsökkenés leggyakoribb oka a belső fül egyik szervében, úgy nevezett csigában (cochlea) elhelyezkedő receptor sejtek (szőrsejtek) súlyos károsodása. Ez rendszerint nem visszafordítható folyamat, így eszközös beavatkozásra van szükség, mely általában valamilyen hallókészülék használatát jelenti. Azonban kétoldali nagyfokú halláscsökkenés vagy teljes hallásvesztés esetén ez nem elég, ilyenkor cochlearis implantátum beültetésére van szükség.

Az eszköz lényegében átveszi a belső fül funkcióját. Egy külső (~mikrofonos) egység rögzíti a környezeti hanghatásokat, majd ezeket elektromos impulzusokká alakítja (csakúgy, mint ép hallás esetén a szőrsejtek), melyeket az adótekercs a belső implantátum egységhez továbbít. Az elektróda innen közvetlenül a hallóideg-végződésekhez juttatja el az elektromos impulzusokat, így azok a hallópályán keresztül a hallókéreghez jutnak. Ennek a műtéti eljárásnak köszönhetően a súlyos nagyothallók, valamint a siketek is újra hallhatnak és teljes életet élhetnek.

Az Apple és a Cochlear közösen dolgozta ki már tesztelhető technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a telefon közvetlenül az implantátummal kommunikáljon. Magyarul:

az iPhone hangja szó szerint a hallássérültek fejében szól majd.

Telefonálhatnak, hallgathatnak hangoskönyveket, podcastokat, zenéket, filmek audiosávjait, de még akár a Sirit is – közvetlenül az idegrendszerükre kötve. A fejlesztés természetesen több évig eltartott. Ma már viszont kész a tesztelhető változat (Nucleus 7), melyre már az FDA is rábólintott júniusban. Ez az első alkalom, hogy a hatóság engedélyezett egy ilyen cochlearis implantátumot, mely képes telefonokkal és tabletekkel kommunikálni.

A technológiához az Apple ráadásul olyan extra funkciókat is kifejlesztett, mint például a Live Listen, mely az implantátum külső egysége helyett az iPhone mikrofonját használja fel a külső hanghatások rögzítésére. Ez különösen hasznos lehet zajos helyeken, éttermekben, tárgyalásokon, stb. Vagy ott van még például a rendszer azon képessége, mely a geolokáció alapján meg tudja állapítani, merre jár a felhasználó (mondjuk betér egy Starbucksba), majd ennek megfelelően szabályozza az implantátum beállításait.

Na meg persze még rengeteg más funkció, melyek mind egytől-egyig iszonyatosan megkönnyíthetik a halláskárosultak életét. Bár lehet, hogy az Apple sok mindenben hipokrata, azt nem lehet elvitatni, hogy tényleg minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ha csak egy picit is, de segítsék a fogyatékkal élők helyzetét.

Forrás: Wired. A cochlearis implantációról szóló leírás forrása a Semmelweis Egyetem.

Az Apple mindig is nagy hangsúlyt fektetett a Kisegítő lehetőségek fejlesztésére. Nemrég megható személy történeteken keresztül mutatták be, mennyit tudnak segíteni egy fogyatékkal élőnek ezek a funkciók.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!