imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elképesztő, teljes kijelzős iPhone érkezik jövőre?


Még az iPhone 7-ről sem tudunk mindent és a bemutatása is hónapokra van, máris előkerült egy merész jóslat a jövőre megjelenő iPhone-ról, ami nem az iPhone 7s lesz, hanem egy teljesen új készülék.

John Gruber robbantotta tegnap az Apple pletykabombát, és nem is foglalkoznánk a dologgal, ha nem Gruberről lenne szó.

Aki esetleg nem ismerné, John Gruber készíti a Daring Fireball nevű techblogot, ami szerintem talán az egyik legjobb a témában. Ne tévesszen meg senkit a fapados dizájn, vagy a rengeteg „reblog”, a hosszabb elemzések csúcsminőséget képviselnek. Ő volt például az egyetlen, aki eltalálta az iPhone 6-ok felbontásait, igaz, az iPhone 6 Plus esetében csak a logikait, nem gondolt arra, hogy leskálázzák 1080p-re. Ugyancsak Gruber volt az, aki 2014 novemberében megjósolta (tudta), hogy nemsokára érkezik a dupla kamera az iPhone-ba. Ez ugyebár idén meg is történik.

Na de nézzük mit mondott Gruber a jövőre megjelenő iPhone-ról.

A jövőre megjelenő 2017-es iPhone modellről van szó, ami majd 2017 szeptemberében érkezik. Amit hallottam, és ez tényleg csak egy pletyka, szóval azt hallottam, hogy teljesen megújult külsővel érkezik.

Több forrásból is úgy értesültem, hogy teljesen egybe fog olvadni a készülék alja és a teteje, tulajdonképpen eltűnnek az alsó és felső sávok. Az egész előlap egy hatalmas kijelző lesz. A Touch ID érzékelője valahogy bele lesz integrálva a kijelzőbe. Az előlapi kamera is a kijelzőben lesz. A hangszóró is és minden. Az összes szenzor a kijelző mögött lesz.

Amit nem tudok… Fogalmam sincs, hogy mekkora lesz a készülék. Vagy a kijelzőt húzzák ki a mostani iPhone házának méretére, vagy az egész készülékházat zsugorítják össze arra a méretre, amekkora a mostani iPhone-ok kijelzője, hogy könnyebben elférjen a kezünkben… Nem tudom.

Most, hogy mindenkinek megemelkedett a szívritmusa, nézzük meg, hogy mennyire lehetnek valósak Gruber állításai. Vizuális típusoknak itt van egy koncepció videó is:

Többek közt Ming Chi Kuo is említette, hogy a 2017-es iPhone nem csak egy iPhone 7s lesz, hanem egy jubileumi, nagyon durva készülék, ugyanis jövőre lesz 10 éves az iPhone. (Nemrég pont írtunk róla, hogy el kéne engedni az “s” modelleket.) Az is viszonylag biztos, hogy 2017-ben az Apple átáll OLED kijelzőkre, ami lehetővé teszi, hogy eltűnjenek az oldalsó kávák a kijelző széleiről. Volt szó arról is, hogy a jövőre megjelenő iPhone teljesen üvegből készül majd, aztán később kiderült, hogy Kuo nem üvegről beszélt, hanem Liquidmetálról. A Liquidmetállal régóta kísérletezik az Apple, méltó anyag lenne egy jubileumi iPhone-hoz.

Van itt még valami, ami azonnal beugrott Gruber jóslatával kapcsolatban. Az Apple még 2009-ben adott be egy szabadalmat, ami arról szól, hogy hogyan lehet egy kamerát elrejteni a kijelző mögé.

patent090109-1
Átlátszó kijelző mögé rejtett kamera. Apple szabadalom 2009.

És ez még nem minden. 2004-ben egy másik szabadalom olyan LCD kijelzőről szólt, ami képes kameraként is működni, a kijelző pixelei közé integrált érzékelők segítségével.

kamerakijelzo
Kameraként használt kijelző. Apple szabadalom 2008.

Ezekből a szabadalmakból jól látszik, hogy az Apple folyamatosan gondolkozik azon, hogy a kijelzőben rejtsen el szenzorokat.

A Touch ID és a Home gomb kijelzőbe integrálás nem tűnik lehetetlen feladatnak. Egyrész a 3D Touch megoldaná, hogy ne legyen szükség fizikai Home gombra, másrészt arra is van már Apple szabadalom, hogy a kijelzőbe integrálják az ujjlenyomat olvasót. Az egyetlen kérdés, hogy a hangszórót hogyan tudják elrejteni a kijelző mögé. Lekerekített OLED kijelzőre láttunk már megoldást az okosórákban, tehát ez sem lehetetlen feladat.

Touch ID integrálása a kijelzőbe. Apple szabadalom 2015 június.
Touch ID integrálása a kijelzőbe. Apple szabadalom 2015 június.

Talán mondanunk sem kell, hogy a fentiekre senki ne vegyen mérget, annak ellenére, hogy a különböző szabadalmak alátámasztják Gruber és Kuo információit. Könnyen lehet, hogy a technológia még nem tart ott, hogy mindezt már jövőre meg lehessen valósítani, és több száz milliós darabszámban le is lehessen gyártani.

Ha mégis ilyen lesz a jövőre megjelenő iPhone, az lesz a legnagyobb dobása az Apple-nek 10 évvel az első iPhone bemutatása óta. Már “csak” 15 hónapot kell várnunk, és kiderül.

Borítókép koncepció: Marek Weidlich

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!