imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elkészült a Steve Jobs opera


Még nem egészen tudtam eldönteni, hogy ez már a modern világ pusztulását jelenti-e, vagy teljesen normális, hogy Steve Jobs életéből operát csinálnak, de mivel profi szerzők alkották az előadást, valószínűleg jól fog elsülni a szombati bemutató.

Lehet pucolni a lakkcipőt, vasalni a fehér inget, hisz még nem késő odaérni a Santa Fe Operába, ahol szombaton mutatják be a The (R)evolution of Steve Jobs című előadást. Őszintén szólva csak halványan derengett valami az emlékeimben, hogy terveznek ilyet, ráadásul elég nagy nevek rendezésében, de hát mégis ki számít rá, ki hiszi el, hogy tényleg, de tényleg csinálnak egy operát Steve Jobsról!?

Steve Jobsszal reklámozza a Szilícium-völgyet az amerikai kormány

Mert hát oké, szerettük mindannyian. Jól vezette az Apple-t, volt egy csomó innovatív ötlete, de alapvetően mégiscsak egy üzletember volt, és ha az Apple vonalat elhagyjuk, épp csak mérsékelten érdekesebb személy egy átlagos embernél, akinek voltak furcsa hóbortjai. A róla készült filmek (talán éppen ezért) elég gyengére sikerültek, és teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mivel lesz jobb az opera? Egyáltalán, miért ez a műfaj? Mivel tud többet mondani Steve Jobsról? Különben is, az opera magas művészet. Wagner és Mozart műfaja. Hol van ebben helye Jobs-nak?

Aztán meg arra gondolok, hogy végül is miért ne? Bőven voltak drámák az életében, rendezetlen családi viszonyok, kudarcok, törekvés, kitartás, szerencse, na meg persze sikerre vitt egy mára már lassan billió dollárt érő céget – miért ne szólhatna az életéről egy opera? Főleg úgy, hogy a darab zenéjét Mason Bates, szövegét pedig Mark Campbell szerezte. Bates a második legtöbbet játszott még élő zeneszerző jelenleg az Egyesült Államokban, Campbell pedig 2012-ben Pulitzer-díjat kapott, szóval értik a dolgukat.

Amit lenyűgözőnek találok Steve Jobs történetében, hogy annak az embernek, aki miniatürizálta és leegyszerűsítette az emberi kommunikációt ezekbe a kis eszközökbe, mennyi nehézséget okozott megbirkózni az emberi élet komplexitásával – mondta Bates.

Az opera megközelítőleg 90 perc hosszú lesz, és ahogy azt a fenti idézetből is sejthetjük, elsősorban Jobs emberi kapcsolatai kapnak majd főszerepet. Ennek megfelelően megjelenik majd benne Paul Jobs, Steve Wozniak, Laurene Powell Jobs, vagy Chrisann Brennan karaktere is. A szerzők elmondták, hogy sem elítélni, sem felmagasztalni nem kívánják Jobs-ot, egyszerűen csak egy élettörténetet akarnak bemutatni. A történet emiatt kicsit tudatfolyam-szerű lesz, eseményről eseményre, emlékről emlékre ugrál majd a narratíva, nem kronológikus sorrendben követi Jobs életét.

Ha valamelyikőtök esetleg arra jár és megnézi a darabot, mindenképpen számoljon be róla nekünk!

Forrás: Macrumors

Steve Jobs bizonyos szempontból nagyon különleges ember volt. Ebben a cikkben azt néztük meg, mi az a tanulási módszer, ami őt és Elon Muskot is sikerre vitt.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!