imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Elmarad a Google I/O, mi lesz a WWDC-vel?


A Google legnagyobb éves rendezvénye az egyik legfontosabb tech esemény, ami már biztosan nem kerül fizikailag megrendezésre, miközben a Twitter irodái már üresek. Mi lesz így az Apple fejlesztői konferenciájával?

A COVID-19 “láz” sajnos brutális erővel söpör végig a tech világon is. Amellett, hogy Ázsiában állnak a termeléssel, és így a készletekből is hiány van vagy lehet hamarosan, a legnagyobb fizikai rendezvényeket sorra halasztják el. A Mobile Word Congress, a Facebook F8 és a Game Developer Conference után most a Google jelentette be, hogy fizikai formában nem fogja megrendezni a Google I/O-t.

Ez a Google legnagyobb éves eseménye, amin a vállalat általában be szokta mutatni a legújabb fejlesztéseit. Az Android újdonságai értelemszerűen hatalmas figyelmet generálnak, és a Pixelen kívül számos új hardver bemutatására is ez a legjobb lehetőségük. Leginkább a WWDC-hez hasonlítható az esemény, ha Apple-ös fejjel gondolkodunk.

Image result for google io

Az idei Google I/O május 12 és 14 közöttre volt kitűzve, így a jelentkezők természetesen már rég megvették a repjegyeket, lefoglalták a szállást. Ezt ugyan már vélhetően nem kapják vissza, a Google azonban a belépők árát március 13-ig visszatéríti, illetve ők jövőre automatikusan lehetőséget kapnak a jegyvásárlásra (a nagy érdeklődésre való tekintettel ezeket a jegyeket alapvetően sorsolni szokták).

Mivel még azért bő két hónap hátra van a határidőig, és a Google csak a fizikai eseményt mondta le, azért elég jó esély van rá, hogy digitális formában meg fogják tartani a prezentációt. Egyszerűen túl nagy veszteség lenne, ha bizonytalan ideig minden újdonságot vissza kéne tartaniuk, ezért én egyértelműen erre tippelek. Ezt erősíti az a tény is, hogy a Google a San Franciscóban megrendezésre kerülő Next Cloud rendezvényt is “digitalizálta”.

Mi lesz veled, WWDC?

Abban már szinte biztosak lehetünk, hogy a jelen helyzetben az Apple nem tart majd tavaszi eseményt, ahol nagy dirrel-durral beharangozzák majd hazánk legújabb Apple sikertermékét, az iPhone SE 2-t, mellé egy iPad Pro frissítéssel és a 16″-es MacBook Pro 14″-es kistestvérével. Nem tudjuk pontosan, hogy hogyan állnak az ellátási láncok, így lehet nem csak a fizikai esemény jelent problémát, de a vélhetően az új termékek gyártása és szállítása is.

A fejlesztői konferencia, a nyári WWDC azonban még kicsit messze van. Az Apple hagyományosan áprilisban szokta kiküldeni rá a meghívókat, a legkésőbbi dátum a Twitteres forrásaim szerint eddig április 28 volt. Vagyis ha a következő másfél-két hónapban lecsengene a vírus, akkor talán még lehetőség lenne egy teljes értékű rendezvényre.

A második opció, amit a sajtó elképzelhetőnek tart, hogy a fejlesztők armadáját nem várják majd Cupertinóban, de a szeptemberi iPhone keynote-hoz hasonlóan egy előadást azért tartanak majd a Steve Jobs Theatre-ben (amire vagy befér a média vagy csak a belső dolgozók), amiben felvázolják a következő év roadmapját a fejlesztők felé (és esetleg még valami terméket nekünk is bedobnak).

Image result for steve jobs theatre inside

Ez a “csökkentett mód” a hozzánk hasonló külső szemlélő számára ugyan sok különbséggel nem járna, azonban a WWDC ennél sokkal többről szól: az Apple ilyenkor a fejlesztőkkel személyes kapcsolatot is teremt. A fejlesztői laborok állítólag rendkívül fontosak a fejlesztők számára, így a friss reakcióban ezt hiányolják a legjobban. Erre megoldás lehet a FaceTime, de olyan ötletek is felmerültek, hogy az Apple a nyáron tarthatna egyes országokban/régiókban kisebb fejlesztői rendezvényeket. Persze erre minimális az esély, mert legutóbb 2009-ben turnézott az App Store bevezetése kapcsán, de akkor csak az USA-ban, azóta pedig világméretűre nőtt az igény.

A fentiek mellett sajnálom azokat a fejlesztőket, akik ösztöndíjra jelentkeztek és a WWDC életük egyik legnagyobb élménye lehetett volna, nekik azért sanszos, hogy ez idén kimarad.

Harmadik opcióról nem is írnék. Ne is gondoljunk rá, több okból sem. Vélhetően van egy ilyen forgatókönyv is már Tim Cook asztalán, de biztos vagyok benne, hogy döntés még nem született, és fokozottan figyelik az eseményeket.

A Twitter és a home office

A rendezvények lefújása mellett a techóriások közül talán a Twitter reagált a legradikálisabban. Jack Dorsey-ék minden munkatársukat felszólították, hogy amennyiben lehetséges, ne menjenek be az irodába, és otthonról dolgozzanak.

Image result for hangouts

Ebben segítségükre van a Google is: Sundar Pichai bejelentette, hogy a G-Suite előfizetők számára július 1-jéig ingyenessé teszik a haladó Hangouts Meet konferencia funkciókat, ezzel segítve az otthonról dolgozást. Dorsey egyébként kifejezetten elégedetten számolt be az első teljesen online napjukról, amiben a Google Meet mellett a Slacket is dicsérte. Kíváncsian várjuk, hogy ez a hullám és a kényszerhelyzet vajon globálisan változtat-e a vállalatok hozzáállásán a home office-szal kapcsolatban.

Én személy szerint azért abban bízom – és minden szempontból abban vagyok érdekelt – hogy a WWDC meg lesz rendezve. Mosson mindenki kezet sűrűn, szellőztessük ki a fejeket, és legyünk túl mihamarabb ezen a mostani helyzeten, mert ez senkinek sem jó.

Forrás: Google I/O, Daring Fireball

Te hogyan viszonyulsz a home office-hoz? Szerinted ezek után még népszerűbb lesz?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!