imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elnyomásra panaszkodik az Apple beszállítója


Az Apple zafírkirstály beszállítója, a GT Advanced Technologies úgy tűnik kénytelen bezárni két üzemét is. Anyagi problémákra és az Apple “elnyomó és terhes” feltételeket tartalmazó beszállítói szerződésére hivatkoznak. 890 ember veszítheti el állását.

A GT Advanced Technologies tavaly az Apple közreműködésével megnyitott arizonai létesítményének bezárására kért engedélyt. A cég azt is igényelte, hogy az Apple-lel kötött szerződéseit egy csődeljárásokban illetékes bíróság vizsgálja felül, mert a cég szerint az Apple feltételei „elnyomóak és terhesek” a zafír kristályüveg beszállítóra nézve.

A Business Insider értesülései szerint a GT és az Apple megegyezésének részét képezte egy 578 millió dolláros hitel, amivel az Apple a cég új arizonai üzemének finanszírozásában segített volna. Az összeg folyosítását az Apple bizonyos minőségi feltételekhez kötötte, melyek részletei ismeretlenek. Bár a GT augusztusban még magabiztos volt ezen feltételek teljesítésével kapcsolatban, úgy tűnik, a beszállító mégsem jutott hozzá az összeghez.

A GT Advanced Technologies már megkezdte a gyártás leállításának folyamatát, mely a szintetikus zafírgyártás sajátosságai miatt 30 napig is eltarthat. Így a már gyártani kezdett termékeket a cég tovább tudja értékesíteni, ezzel csökkentve az arizonai gyár rövid működése alatt felhalmozott kárt.

GT-Advanced
Forrás: http://www.capitalotc.com

A Financial Times azt írja, hogy az Apple készülékeibe gyártott zafír előállítása napi 1 millió dollár költséggel jár a cégnek, amely a veszteség miatt kénytelen elbocsájtani összesen 1110 munkatársa közül 890-et. A vállalat kérvényt nyújtott be, hogy a helyzettel kapcsolatos minden információt nyíltan közölhessék a befektetők és a jogi eljárás tisztaságának érdekében.

A két cég közötti szerződések vélhetően a zafír termékek specifikációjával kapcsolatban is tartalmaznak részleteket, amely árulkodó lehet az Apple jövendőbeli termékeivel, árazásával és költségeivel kapcsolatban.

Igazán érdekes, hogy a bíró elfogadta a GT kérelmét a részletek kiadásával kapcsolatban, különösen annak fényében, hogy az Apple milyen komoly lépéseket tesz a titkolózás érdekében. A GT benyújtványa azt állítja, hogy az Apple titoktartási szerződése még be nem jelentett termékek kiszivárgása esetén „előfordulásonként 50 millió dollár” fizetésére kötelezi a szerződő felet. A beadvány szövege arra is felhívja a figyelmet, hogy maga a titoktartási kötelezettség puszta létezését is szigorúan bizalmasnak titulálja az Apple jogi szövegeiben.

A GT szerint az ehhez hasonló szerződések „jelentős logisztikai problémákhoz” vezetnek, és „aránytalan hatalmat” biztosítanak az Apple-nek. A bíróság döntésének értelmében a jövőhét folyamán várhatóan további részletek derülnek ki az Apple és az egykori beszállító titkos szerződéseiből.

Forrás: Business Insider, Financial Times, The Verge
Borítókép: hotdigitalnews.com

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!