imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

ELOH – könnyed zeneiség díjnyertes környezetben


Ritkán írok játék ajánlókat, főleg azon okból kifolyólag, hogy igen keveset játszom. Évente egyszer előkerül 3 napra a Candy Crush, de nagyjából ennyi. Viszont, amikor az idei Apple Design Awards cikken dolgoztam, az ELOH koncepciója nagyon megtetszett. 

Akkor röviden így foglaltuk össze, mit is tud a játék:

Az ELOH névre hallgató alkalmazás egy új zenei puzzle játék egyenesen az Old Man’s Journey fejlesztőitől. A játék célja, hogy legyőzd az akadályokat és segíts a pattogó labdáknak eljutni A-ból B-be a ritmus és az ütőshangszerek dallamának segítségével. Az akadályok újrarendezése szinte biztos, hogy megnyugtató lesz, bármilyen lelkiállapotban is legyél. A gyönyörű vizuális elemek, a nyugtató animációk és az intuitív gesztusvezérlés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ELOH játék közben a te privát nyugalmi szigeted legyen.

És ez még mindig nincs másképp. Leginkább az jött be az ELOH-val kapcsolatban, hogy bár puzzle játék, mégis szinte fogta az összes általános, puzzle játékokra emlékeztető dolgot és úgy, ahogy van kidobta az ablakon. Ennek eredményeként jöhetett létre az az egyedi mix, amit a nyugtató zene és kézzel rajzolt látványvilág adhat.

Annak ellenére, hogy a fejlesztők osztrákok, az ELOH témája inkább aztékos-esőerdős, főleg a spirituális állatos aspektus és a zene miatt. A játéknak magának nincs is aláfestő zenéje, az inkább zaj, madárcsicsergés és zümmögés. A zenét maga a gameplay adja.

A játék során a hang adja meg az igazi irányvonalat a megoldáshoz. A feladat pedig nem más mint megtalálni a megfelelő dallamot és végpontot. Ehhez az elején segítségedre lesznek a spirituális állatok, majd ahogy haladsz végig a játékon, számtalan új elem kerül bemutatásra.

A spirituális állatokat kis négyzet alakú ikonok jelzik, még külön jópofa saját arckifejezéseik is vannak. (Kár, hogy az enyém, a lajhár nincs köztük.) Ami a körülöttük pattogó hangok hatására rendszeresen megváltozik. Az első ilyen állat egy fehér csimpánzszerűség, míg a második ennek egy barna társa. Az első inkább vicces, bolodozó arc, míg a barna már sokkal inkább zen.

A vizualizáció mellett a hangokra is nagyon odafigyeltek, tökéletesen passzolnak a karakterekhez. Míg a hang, ami visszacsapódik a fehér csimpánzról sokkal magasabb dobhang, addig a barna, zen-majomé egy öblösebb, mélyebb. És ennek természetesen kulcsszerepe van a játék megoldásában. Valahogy, amikor sikerül összeraknod a megfelelő hangsort, egyszerűen érzed, hogy az a jó megoldás. Olyan természetesnek hat az egész.

A teljes játék során pont az ellentéte jön le annak, mint ami egy puzzle game-nél történni szokott. Nincs kényszeres időlimit, idegeskedés, hogy kijőjjön a megfelelő számú lépés, és a többi. Még a játékmenet is full nyugalom, zen. A kezelés is teljesen intuitív, minde apró kis kellemes bökdösésekkel működik, csak oda kell mozgatnod, az állatokat, ahol a legjobbnak gondolod.

Az ELOH-val játszva igazán prémium játékélményt kapunk. Nem csoda, hogy Apple Design Award kitűntetést is kapott idén. Ezért pedig az egyszeri 1 090 Ft-os díj annyira óriási áldozat.

Töltsd le az ELOH-t az App Store-ból (iPhone, iPad – 1 090 Ft)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!