imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Előléptetik Jony Ive-ot


Tegnap ugyan nem csak nálunk volt munkaszüneti nap, hanem az Egyesült Államokban is – Memorial Day –, egy fontos hír azonban megjelent az Apple-lel kapcsolatban: Jony Ive a következő negyedévtől, vagyis július 1-jétől új tisztséget tölt be a cég vezetésében.

A hír először a Telegraphban jelent meg, ahol Stephen Fry készített interjút Jony Ive-val és Tim Cookkal, valamint a későbbiekben a vezérigazgató egy belső levelet is küldött a cég munkatársainak a jövőbeni változásokról. Ezek értelmében Jony Ive hamarosan a korábban nem létező Chief Design Officer posztot tölti be az Apple-nél, amit „dizájnigazgatónak” fordíthatnánk, bár ez nem egy annyira elterjedt vállalati felső vezetői pozíció.

Jony Ive lovaggá ütésekor Marc Newsonnal.
Jony Ive lovaggá ütésekor Marc Newsonnal.

Korábban Jony a Senior Vice President of Design címet viselte, vagyis a dizájnért felelős alelnök volt. Azután nevezték ki, miután Scott Forstall elhagyta a céget, és Ive kezében összpontosult a hardveres és szoftveres dizájn is – korábban ő volt a Senior Vice President of Industrial Design, vagyis csak az ipari (hardveres) formatervezésért felelt az Apple-nél.

Most ismét szétbontják a két posztot, a hardveres részt az első iPhone tervezésében is részt vevő Richard Howarth kapja (Vice President of Industrial Design). A szoftverek megjelenéséért pedig mostantól az az Alan Dye felel, akinek nagy szerepe volt az Apple Watch kezelőfelületének kialakításában (VP of User Interface Design). Mindkettőjük szerepelt az utóbbi időben az Apple dizájnjáról szóló nagyobb összefoglaló írásokban (New Yorker Jony Ive-profil, illetve a WIRED cikkei az Apple Watch dizájnjáról) – így utólag már látszik, hogy nem véletlenül.

Alan Dye, Jony Ive és Richard Howarth | Kép forrása: The Telegraph
Alan Dye, Jony Ive és Richard Howarth | Kép forrása: The Telegraph

Az új feladatkörben továbbra is ő felel az Apple dizájnjáért, azonban megszabadul sok mindennapos feladattól, illetve átadja az irányítást a csapatok felett a két újonnan kinevezendő alelnöknek. A Telegraph cikkéből kiderül, hogy így több ideje marad más projektekre – például jelentős szerepet vállal az épülő Apple Campus 2 belsejének kialakításában, ő tervezi majd a bútorokat, a székeket és asztalokat a főhadiszálláson. Ezen kívül az Apple Store-ok kialakításában is nagyobb szerep jut neki. A 9to5Mac által megszerzett levélben Tim Cook az alábbiakat írja:

Jony generációjának egyik legtehetségesebb és legelismertebb dizájnere, 5000 szabadalom köthető a nevéhez. Az új pozíciója azt a kiterjedt feladatkört jelképezi, amivel az utóbbi időben az Apple-nél foglalkozik. Jony már nem csak a hardveres, és újabban a szoftveres megjelenésért felel, hanem az Apple Store-okért és az új cupertinói campusért, valamint a termékek csomagolásáért és számtalan más dologért is.

A dizájn az egyik legfontosabb módja annak, ahogy az ügyfeleinkkel kommunikálunk, és az Apple-t többek között a világszínvonalú formatervek különböztetik meg a többi cégtől. A Chief Design Officer pozícióban Jony továbbra is felelős az összes dizájnunkért, és a jelenlegi projektekre, valamint az új ötletekre és a jövőbeni tervekre koncentrálhat.

Tim Cook és Jony Ive az Apple Campus 2 építkezésén. | Kép forrása: The Telegraph
Tim Cook és Jony Ive az Apple Campus 2 építkezésén. | Kép forrása: The Telegraph

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a kinevezéssel kapcsolatban érdekes találgatások indultak meg az Apple-hírekkel foglalkozó külföldi portálokon. Van aki úgy véli, hogy ez Jony első lépése a nyugdíj felé, hiszen már 2011-ben haza akart költözni feleségével és ikreikkel Angliába, aztán végül mégis maradt Kaliforniában. Az új pozíció saját elmondása szerint is több utazással fog járni, ebből egyesek arra következtetnek, hogy több időt tölt majd hazájában. Már-már összeesküvés-elmélet jellegű az a meglátás, hogy szándékosan munkaszüneti napon jelentették be az előléptetést, hogy ne zuhanjanak azonnal a részvények, illetve azért csak a következő negyedévtől lép életbe az új pozíció, hogy ezt a negyedévet ne befolyásolja.

Jony Ive feleségével, Heatherrel és ikreikkel. | Kép forrása: 9to5Mac
Jony Ive feleségével, Heatherrel és ikreikkel. | Kép forrása: 9to5Mac

Szerintünk az előléptetés sokkal inkább azt jelenti, hogy Jony a mindennapos vezetői feladatai helyett szeretne sokkal jobbal elmélyedni a tényleges munkában, vagyis a dizájnolásban. A pozícióváltásnak nem sok ráhatása van a negyedéves eladásokra, ha meg zuhannak emiatt a részvények, nem számít az az egy nap. Azzal, hogy sok feladatát átadja másoknak, több ideje marad arra, amit szeret csinálni, vagy amit a jövőben ki szeretne próbálni – még ha ezek olyan dolgok is, amikkel a felhasználók nem feltétlenül találkoznak, például az irodabútorok az Apple Campus 2 épületében. A „Chief-pozíciók” pedig a legmagasabb szintet képviselik egy vállalat vezetésében, vagyis inkább úgy tűnik, Tim Cook próbálja még jobban elismerni Jony érdemeit – ez valószínűleg a juttatásokban is megmutatkozik majd. Persze Ive annyira nem fiatal már (jelenleg 48 éves), de aki olyan megszállottan imádja a munkáját, mint ő, valószínűleg egyelőre nem gondolkozik a visszavonuláson.

Források: 9to5Mac, The Telegraph, Re/code. Borítókép: Vanity Fair.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!