imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elon Muskék megkezdik az agyimplantátumok tesztelését


Számomra is az újdonság erejével hatott, de mint kiderült a Teslát űrbe lövő techmogul társalapítója egy agyi implantátumokon dolgozó startupnak is. Ami éppen most tervezi megkezdeni az első állatkísérleteket… Musk úgy látszik nem viccel, ha a sci-fikben látott technológiák megvalósításáról van szó.

Nehéz felsorolni azokat a címeket és jelzőket, amikkel Elon Muskot illetni szokás, úgyhogy most ezzel nem is fáradnék. Elon Musk egyszerűen Elon Musk, nem hiszem, hogy van még ember a Földön, aki nem hallott róla és vállalkozásairól. Annyi mindenben benne van a keze, hogy már követni is nehéz. Nekem például fogalmam sem volt róla, hogy van egy agyi implantátumokkal foglalkozó projektje is, Neuralink léven amelynek ő az egyik társalapítója.

Kis utánajárással elkezdett körvonalazódni, miről is van szó itt. Bár az utóbbi időben Musk nem igazán beszélt a vállalkozásról, korábban elárulta, hogy első körben az agyimplantátumokkal azt a célt szeretnék elérni, hogy javítsanak bizonyos agykárosodásokon átesett emberek életszínvonalán.

A technológia első felhasználási területe az agyvérzés vagy rákos megbetegedés következtében kialakult agyi sérülések javítása lenne, ahol a betegek elvesztették bizonyos kognitív képességeket. […] Segíthet azokon, akiknek lebénult mind a négy végtagjuk vagy akik deréktől lefelé nem tudnak mozogni, azáltal, hogy összeköttetést biztosít a motoros működésekért felelős agykéreg és az izmok között.

Segíthet azokon, akiknek idős korukra memóriazavaraik támadtak és már nem tudnak visszaemlékezni a gyerekeik nevére sem azáltal, hogy kibővíti a memóriát. Ez lehetővé tenné számukra, hogy sokkal tovább tudjanak teljes életet élni. Az implantátumok előnyeinek orvosi alkalmazása bizonyos mentális betegségeknél, amelyek természetes módon mindannyiunkat utolérnek, ha elég idősek leszünk rendkívüli jelentőséggel bír. – mondta Elon Musk egy interjújában.

Látható tehát, hogy meglehetősen ambiciózus vállalkozásról van szó. Ha név nélkül hallok erről a történetről biztosan azt gondoltam volna, hogy majd 80 év múlva talán. Erre most kiderült, hogy a Neuralink hamarosan megkezdené az első állatkísérleteket.

A Gizmodo megszerezte azt a levelet, amelyet Jared Birchall a projekt egyik vezetője írt San Francisco városi tanácsának címezve. Ebben úgy fogalmaz, hogy a jövőbeli tervek közt szerepel egy „egy műtő kialakítása az in vivo kísérletekhez, illetve egy, a rágcsálók számára létrehozott helység építése“. A technológia tehát már relatíve előrehaladott állapotban van, Elon Musk korábban meg is említette, hogy 7-9 évre vannak attól, hogy elérhetővé válljon.

10 éven belül tehát simán elképzelhető, hogy agyimplantátumok segítségével gyógyíthatóvá válnak olyan betegségek, amelyet korábban gyógyíthatatlannak képzeltünk. Márpedig, ha valakinek, akkor Elon Musknak el lehet hinni az ilyen ígéreteket…

Forrás: CNBC

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!