imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Előzd meg a bajt – Vészhelyzet – SOS funkció beállítása


A megelőzés a legjobb gyógyír – és ez sajnos igaz a vészhelyzetekre is. Természetesen senki sem akar a legrosszabbra gondolni, de néha muszáj. iPhone-od és Apple Watch-od megfelelő beállításaival pedig te is biztonságban tudhatod magad vész esetén. De azért reméljük, inkább sosem kerül elő ez a funkció.

Hogy mit és kéne tenned? Egészen egyszerű, csak adj a telefonodhoz (és órádhoz) vészhelyzet esetén értesítendő kontaktokat és töltsd ki a Orvosi Azonosítód a megfelelő információkkal (főleg, ha gyógyszereket szedsz vagy allergiás vagy valamire). Ha még tovább mennél, akkor a Vészhelyzet -SOS funkciót és testreszabhatod.

Mi a Vészhelyzet – SOS?

Az Apple Vészhelyzet – SOS funkciója segít, hogy (egy vagy több érintéssel), azonnal segítséget kérhess probléma esetén. Remek funkció, mert nemcsak az előre beállított kontaktokkal, de minden adott ország segítségnyújtó szerveivel automatikusan működik, pl. utazás közben. Emellett az előre megadott vészhelyzetben értesítendő kontaktjaiddal is tudatja SMS-ben, hogy bajba kerültél, segítségre lehet szükséged. A funkció már iOS 11-től és watchOS 4-től elérhető.

Miután leadtad a vészjelzést, a telefonod azonnal megjeleníti az Orvosi Azonosítódban tárolt legfontosabb információkat, úgy mint: magasság, testtömeg, kor, vércsoport, betegségek, gyógyszerek, allergiák.

Add hozzá az értesítendő kontaktokat is

Mindig jó, ha van kihez fordulni, az elsősegélynyújtó szerveken kívül is. Így a Vészhelyzet – SOS hívás mellett már három kontaktodat is megjelölheted az Egészség alkalmazásban, akik szintén SMS értesítést kapnak, ha leadtál egy segélyhívást és értesülnek a helyzeted változásáról is.

A beállítás pedig pofonegyszerű

 • Nyisd meg az Egészség alkalmazást a telefonodon
 • Válaszd az Orvosi Azonosító fület
 • Nyomj rá a Szerkesztés gombra a jobb felső sarokban
 • Görgess le a Vészhelyzetben értesítendő kontaktok szekcióhoz
 • Nyomj rá a hozzáadás gombra
 • Válaszd ki a megfelelő személyt a kontaktjaid közül
 • Add meg milyen kapcsolatban álltok

Még kétszer megismételheted a dolgot, hiszen akár 3 kontaktot is hozzáadhatsz a listádhoz.

Töltsd ki az Orvosi Azonosítód

A kis orvosi kártyák ideje lejárt, az iPhone-od pedig megtesz mindent azért, hogy a legtöbb információt adhasd át a legkönnyebben azoknak, akik segítségedre sietnek. Nem nagy kunszt megadni ezeket a dolgokat, mégis adott esetben életetmenthetnek.

 • Ismét nyisd meg az Egészség alkalmazást és válaszd az Orvosi Azonosító fület
 • Nyomj a jobb felső sarokban a Szerkesztésre
 • Ha szeretnéd, hogy vészhívás esetén a rólad tárolt információk megjelenjenek lezárt kijelző esetén is, engedélyezd a Megjelenítás zárolásnál funkciót
 • Töltsd ki az lejebb található mezőket a megfelelő információkkal
 • Majd nyomja Kész gombra

Vészhelyzet – SOS testreszabása iPhone-on

Legtöbb esetben, ha baj van, nincs idő lacafacázni. Az Apple Automatikus hívás funkciójával azonnal értesítheted a megfelelő szerveket. A hívás indításhoz nincs más dolgod, mint ötször egy más után megnyomni gyorsan az oldalsó gombot. Vagy nyomvatartani az oldalsó gombot és bármelyik hangerő szabályzót.

Hogy ne hívd magadra véletlenül az összes mentőt, rendőrt és tűzoltót, egy holtakat is felkeltő visszaszámlásás jelzőhang indul, mielőtt a hívás valóban megtörténne, ekkor pedig 3 másodperc áll rendelkezésedre, hogy lefújd az akciót.

A hívásra figyelmeztető hang természetesen kikapcsolható, így ugyan privát marad a segélykérés, azonban kockáztatod annak a veszélyét is, hogy véltelenül elindíts egy hívást.

Automatikus hívás kikapcsolása

 • Nyisd meg a Beállításokat a telefonodon
 • Görgess le a Vészhelyzet – SOS menüig
 • Majd kapcsold ki az Automatikus hívás opciót

Visszaszámláláshang kikapcsolása

 • Ugyanebben a menüben görgess egy kicsit lejebb
 • A Visszaszámláláshang kikapcsolása lehetőségnél húzd a csuszkát balra

Vészhelyzet – SOS testreszabása Apple Watch-on

Ha az iPhone-od nincs is kéznél, a Watch-od biztosan ott figyel a csuklódon, innen is könnyűszerrel hívhatsz segítséget. Alapértelmezetten itt is az oldalsó gomb indítja a vészhívást és itt is testreszabhatod az automatikus hívásindítást.

Ehhez

 • Nyisd meg a Watch alkalmazást az iPhone-odon
 • Görgess le a Vészhelyzet – SOS menüpontig (iOS 12-nél régebbi verzióknál az Általános beállítások közt találod ezt a menüpontot)
 • Engedélyezed Az oldalsó gomb nyomva tartása opciót

Légy résen, következő cikkünkben megosztjuk, hogyan kezelhet a vészhívásokat, ha baj történne.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!