imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eltűnt a YouTube a régebbi Apple TV-kről


Különös dologra ébredhettek ma azok (köztük én is), akiknek 2012 előtti, vagy korábbi Apple TV-jük van otthon: a YouTube alkalmazás ugyanis szőrén-szálán eltűnt a készülékekről, nem csak a főmenüből, de a beállításokból is. Mi is történt pontosan?

A YouTube még a múlt hónapban új funkciókkal frissítette a YouTube Data API-t, amin keresztül a különböző a külső eszközök férhetnek hozzá a videómegosztó tartalmaihoz. Ezzel együtt azt is bejelentették, hogy egy hónap múlva megszűnik a régebbi eszközök támogatottsága – most telt el ez az egy hónap, a régebbi eszközök között pedig az iOS 6 előtti készülékek mellett az Apple TV második generációja is szerepel.

Nem mondhatni, hogy az Apple túl gyakran frissítené az otthoni tévés médialejátszó eszközét, hiszen jelenleg a harmadik generáció második verziójánál tartunk (kicsit bonyolult, ugye?). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azok az Apple TV modellek érintettek, amik még csak 720p felbontású lejátszásra képesek, vagyis a modellszámuk MC572 és nem frissíthetőek az 7-es szoftverre. Akinek 1080p felbontásra képes, MD199 modellszámú Apple TV-je van, az továbbra is gond nélkül használhatja rajta a YouTube csatornát – hiszen az új rendszerben lévő YouTube alkalmazás támogatja az új API-t. Ezen kívül az iPhone-unkról AirPlay-en keresztül történő videótovábbítás természetesen továbbra is működik a 2. generációs Apple TV-ken is, akár a YouTube alkalmazásból is.

Ahhoz, hogy eltűnjön az app a kis fekete dobozunkról még csak frissítenünk sem kell: az Apple távolról bármikor ki és be tud kapcsolni csatornákat az Apple TV-n. Magát az alkalmazást tehát nem a Google „törölte” a készülékekről, hanem az Apple döntött úgy, hogy fölösleges megjelennie a menüben, ha egyszer úgyis használhatatlan. Hogy miért nem frissítették a 6-os szoftvert, vagy tervezik-e a jövőben a YouTube csatorna megjavítását a második generációs készülékeken, arról egyelőre nincsenek hírek. Az új API egyik funkciója egyébként az lett, hogy mostantól ilyen külső eszközökön is megjelenhetnek a reklámok a videók elején. A jelenség természetesen nem csak az Apple eszközeit érinti, hanem egyéb okostévéket vagy Blu-ray lejátszókat is, melyek szoftvere csak a korábbi API-verziót támogatja.

Az Apple a márciusi Apple Watch és MacBook-bemutatón egyébként csökkentette a jelenlegi – tehát YouTube appot is tartalmazó – Apple TV árát. Sokan számítanak arra, hogy az árcsökkentés egy frissített, okosabb, akár egy App Store-t is tartalmazó és 4K-videókat lejátszani képes új verzió érkezését vetíti előre a júniusi WWDC-re, bár ezek csak találgatások. Minden esemény előtt rendre mi is tippeltünk egy új Apple TV bemutatására eddig, az utóbbi egy évben azonban hiába.

Kis belső vita is kialakult itt az iMagazin szerkesztőségében, úgyhogy kíváncsiak vagyunk: hányan használtok még második generációs Apple TV-t? Itt lehet szavazni:

Forrás: AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!