imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Eltűntek az e-cigis appok az App Store-ból


Nem valamilyen véletlenről van szó, a vállalat szánt szándékkal távolította el az e-cigizéshez kapcsolódó appokat a kínálatából. 

Az Axios értesülései szerint miután a vapinghez kapcsolódó bizonyított tüdő problémák száma elérte a 2172 esetet, a vállalat szánt szándékkal gyomlálta ki az appokat.

Pont a múlt héten csaptam össze egyik kollégánkkal, aki nyomja az e-cigit, szerinte csak felhype-olt az egész dolog, mert nagy részben azok az elektromos cigik okoztak megbetegedéseket, amiben THC tartalmú lötyi volt. De erről már általánosságban nem igazán olvashattunk. Én sem tudtam róla, de komolyabban bele sem ástam magam a témába.

Hivatalos kommentárjában most az Apple az alábbiakat mondta:

Nagy gondot fordítunk arra, hogy az App Store megbízható hely legyen a felhasználóink – főleg a fiatalabb korosztály – számára, ahonnan biztonságos alkalmazásokat tölthetnek le. Ennek érdekében folyamatosan felülvizsgáljuk a kínálatot és figyelembe vesszük az aktualitásokat, amikor a felhasználóink életét és jólétét befolyásoló rizikófaktorokat határozzuk meg.

Mostanában a CDC-től (Centers for Disease Control – a szerk.) kezdve az American Heart Associationön keresztül számtalan szervezet számolt be tüdő sérülésekről és halálos kimenetelű balesetekről az e-cigarettához kapcsolódóan. Egészen odáig mentek, hogy ezen eszközök elterjedését már közegészségügyi krízisnek és a fiatalokat érintő fenyegetettségnek tarhatjuk.

Ezzel mi is egyetértünk, ezért frissítettük a feltöltött alkalmazásokra vonatkozó szabályzatunk, így azok az alkalmazások, melyek ezen eszközök használatára buzdítanak vagy támogatják azt, többé nem engedélyezettek. Mai napi hatállyal pedig eltávolításra kerülnek a kínálatunkból.

Nem teljesen újkeletű ez a lépés, júniusban már buktak azok az appok, amik a különböző vape termékek fogyasztására buzdítottak. Azonban a már letöltött alkalmazások továbbra is működni fognak a készülékeken.

Az USA-ban egyébként meglepően eltérő a helyzet Európától. A Trump-kormány első körben csak az ízesített vaping termékekre csapott le, köztük a mentolos ízre is. Ezzel meghiúsítva egy 200 milliárd dolláros üzlet létrejöttét az Altria és Phillip Morris International égiszében.

Ezzel egyidőben a vásárlási korhatárt is megnövelhetik, 18-ról 21 évre, mint az alkoholos termékeknél. A fent említett, valóban kötődő halálesetek és sérülések számának növekedésével viszont egyre tovább durvulhat a tengerentúlon a helyzet.

Európában egy kicsit más a leányzó fekvése, itt sokkal inkább egy kiváró stratégia jellemző az országokra. Az Európai Bizottság legelőször 2021-ben veheti elő a témát és vizsgálhatja felül a jelenlegi törvényi szabályozást.

Sőt, egyesült királyságbeli közegészségügyi szervezetek inkább az e-cigit támogatják. Szerintük 95%-kal “egészségesebb” a hagyományos cigarettánál és bizonyítottan több, mint 70 000 brit leszokását segítették már. Mi ez, ha nem csodaszer?!

Borzalmas megosztottság van a világban. Míg az USA gyakorlatilag száműzné a vapinget (is), addig Németországban még óriásplakáton is lehet cigit reklámozni. Mekkora ellentmondás ez a hollywoodi filmvásznakról száműzött ciginek vagy a hazánkban kapható kedvcsináló dobozoknak.

Megyek és meg is nézem az örök klasszikus Köszönjük, hogy rágyújtott! filmet, Ti meg addig nyilvánítsatok véleményt a vapingről. Jó, rossz, toljátok vagy a pokolba kívánjátok?

Forrás: Axios és Sky News

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!