imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eltűntek a tengeren, meglett az iPhone-juk, az Apple segít felnyitni


Az Apple vs. FBI történet új fénytörésbe helyezte az adatbiztonság kérdését, egyesek pedig úgy próbálták beállítani a céget, mint ha a terroristák oldalán állna, és semmiben nem működik együtt a hatóságokkal. Ezt az Apple többször is igyekezett cáfolni, most pedig egy olyan ügyben segítenek, amiben két gyerek tűnt el az Atlanti-óceánon, most viszont, 8 hónappal később előkerült az egyikük iPhone-ja.

Austin Stephanos és Perry Cohen (mindketten 14 évesek voltak) tavaly júliusban halászni indultak, de soha többé nem tértek haza. Két nappal később a floridai parti őrség megtalálta a csónakukat, azonban az elsodródott az óceánon. Nemrég azonban újra megtalálták a Bermudáktól 100 mérföldre a felfordult csónakot, amiből előkerült Austin Stephanos iPhone 6-os készüléke A telefon 8 hónapig ázott a sós tengeri vízben, aminek következtében súlyos sérüléseket szenvedett, de ez az egyetlen lehetőség arra, hogy valami új információ derüljön ki a sorsukról.

Austin Stephanos és Perry Cohen.
Austin Stephanos és Perry Cohen.

Itt jön a csavar a történetben, és ebből látszik, hogy az Apple harca a bűnüldöző hatóságokkal mennyire kihathat az átlagember életére. Austin apja nem adta oda a hatóságoknak a telefont, ugyanis – bár az Apple jelezte, hogy segít –, félt attól, hogy az elmérgesedett viszony miatt kockára teszi az együttműködést. Végül egészen elképesztő módon úgy oldották meg a helyzetet, hogy a másik eltűnt gyerek szülei bírósághoz fordultak, és végzést szereztek arról, hogy szakértői vizsgálatot akarnak a telefonról, azonban nem az állami hatóságtól, hanem az Apple-től. A Cohen család azzal győzte meg a bíróságot, hogy az Apple rendelkezik azzal a magas szintű technológiai felkészültséggel, amivel a legtöbb adat kinyerhető a telefonból, és így elkerülhetik az esetleges adatvesztést. Ehhez lásd: az FBI hogyan szúrta el az iCloud backupot az iPhone 5c kapcsán.

Austin Stephanos iPhone 6 készüléke.
Austin Stephanos iPhone 6 készüléke.

A telefon jelenleg az Apple szakértőinél van, azonban kérdéses, hogy 8 hónap sós vízben történő áztatás után maradt-e működőképes alkatrész és memória az iPhone 6-ban. Ha igen, akkor abban bíznak, hogy fény derül, hogy merre mentek a fiúk, és hogy milyen utolsó üzenetet, képet tároltak vagy próbáltak elküldeni a telefonjukról.

Bár valószínűleg okosan cselekedtek, hogy nem akarták nyomás alá helyezni az Apple-t a hatóságok bevonásával, az ügy egyáltalán nem fekete-fehér, hisz a floridai parti őrség és más szervek 8 hónapon keresztül majdnem 65 000 négyzetkilométernyi területen (ez Lettország, Litvánia vagy Sri Lanka méretével megegyező méretű terület) keresték a fiúkat, és ők találták meg a csónakot a telefonnal.

Források: 9to5Mac, Daily Mail

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!