imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Elveszett dokumentumok visszaállítása Macen


“Épp az utolsó símításokat végeztem a 200 oldalas doktori disszertációmon, amikor a gépem úgy döntött, bevágja az unalmast… Nagyjából két hónapba telt mire újra összeollóztam az egészet a vázlatomból!”

Természetesen az ilyen regénybe illő események általában egy ismerős ismerősével szoktak történni, de most őszintén felteszem a kérdést – előfordult már veled, hogy egy fontos dokumentumod egyszer csak köddé vált?

Nos, velünk igen, ráadásul kemény tapasztalás árán tanultuk meg a leckét. Neked viszont csak annyit kell tenned, hogy követed ezeket a pofonegyszerű lépéseket. Mostantól te is mindig képben lehetsz a dokumentumokat illetően.

Készíts biztonsági mentést az adataidról, na meg biztonsági mentést a biztonsági mentésről

Csak csináld! Tényleg. Napi biztonsági mentés a merevlemezen, heti titkosítás az iCloudban és a merevlemezen, havi és évi biztonsági mentés egy külső meghajtóra és kész is a művelet. Na jó, egy kis takarítás sem árthat a fájlok között. Nyugi, elég ha később köszönöd meg. De mi van akkor, ha olyan dokumentumokat szeretnél elmenteni, amikről még véletlenül sem csináltál biztonsági mentést?

backup iTuneson

Előző verzió visszaállítása

Van egy szuper trükköm azokra a napokra amikor írok. Az ‘Utolsó megnyitás’ szerint különböző verziókat szoktam elmenteni a hosszabb dokumentumokból. Így könnyedén nyomon követhetem az írásaimat és az esetleges változtatásokat. Ha esetleg alkalom adtán te is szeretnél visszamenni az időben, íme a lépések:

A varázslat egyaránt működik Pagesben, Numbersben, TextEditben és Previewban is.

  • Nyisd meg a dokumentumot
  • Kattins a ‘Fájlra’ a menüsávon
  • Válaszd ki a ‘Visszaállítás erre’ opciót, majd katt az ‘Összes verzió böngészésére’

Miután kiválasztottad a fent említett opciót, a képernyő jobb oldalán megjelenik az összes verzió.

Ha megtaláltad a kívánt verziót, katt a Visszaállításra. Amennyiben csak a verziók között szeretnél lapozgatni, katt a Kész opcióra. De akár arra verzióra is visszatérhetsz, amin épp dolgozol: ehhez katt a Jelenlegi dokumentum opcióra a bal oldalon.

Hogy nevezheted el a különböző verziókat?

Ahogy már korábban említettem, ügyes módja a dokumentumok kezelésének ha már a munka során elnevezed őket. A számos reklámügynökségnél töltött gyötrelmesen hosszú munkaóráim során megtanultam milyen neveket NEM szabad adni a fájloknak. Felejtsd el a dátumozást – ugyanabból a dátummal ellátott dokumentumból millió verzió lesz.

A monogram sem túl jó opció – most komolyan, ki igazodna ki például egy ilyen verzión: fájl_végleges_BE-2019-03-25-DE-DEF-KL? A legegyszerűbb út, ha a verziók száma alapján nevezed el a fájlokat. Ha így teszel, a végén mondjuk lehet, hogy lesz egy fájl_38 dokumentumod és hosszasan szövögeted a nukleáris támadás gondolatát a megbízód ellen mire elérsz a fájl_39-ig, de legalább átláthatóbb lesz.

Te milyen nevet szoktál adni a dokumentumoknak?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!