imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Emberjogi díjjal jutalmazták Tim Cookot


A National Visibility díjjal jutalmazta a Human Rights Campaign az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot. A díjjal az országos jogvédő szervezet Cook harcát ismerte el a diszkrimináció és a kirekesztés ellen. A kitüntetést Washington DC-ben vehette át, a szervezet éves estélyének keretében.

Cook díjazása elsősorban a tavaly év végi nyilatkozatának köszönhető, melyben felvállalta, hogy homoszexuális. Bár nem tartja magát melegjogi aktivistának, azért érezte úgy, hogy fel kell vállalnia szexuális beállítottságát, mert úgy gondolta, ezzel másoknak segíthet: sok melegségét titkoló embert bátoríthat a tudat, hogy az Apple vezérigazgatója is vállalja, hogy saját neméhez vonzódik.

Mélyen hiszek Martin Luther King szavaiban. “Az élet legfontosabb, és legsürgetőbb kérdése: mit teszel másokért?” Gyakran felteszem magmnak ezt a kérdést, és rá kellett ébrednem, hogy a saját privátszférám védelme meggátolt valami sokkal fontosabb meglépésében. Ez vezetett ma ide. Büszke vagyok arra, hogy meleg vagyok: ez a legnagyobb ajándék, amit Isten adott nekem.

Cook elmondta továbbá, hogy a szociális fejlődés része, hogy megértsük, egy embert nem a rassz, a szexuális beállítottság vagy a nem határoz meg.cook hrc

Az akkori nyilatkozatával ő lett az első vezérigazgató az 500 leggazdagabb amerikai cég listájáról, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. A tegnapi HRC rendezvényen tartott beszédjén elmondta, néha csak annyit kell tenned, hogy elég hangosan állj ki.

Az embereknek hallaniuk kell, hogy az, hogy meleg vagy, nem korlátoz téged az élet semmilyen területén.

Tim Cook a vacsora és a díj átvétele előtt látogatást tett a szólásszabadság múzeumában (Newseum) is, ami persze egyből a Twitteren is landolt:

CQZqZjFU8AA2g8m

A díj átadása előtt Cookról az emberjogi szervezet elnöke ejtett pár magasztaló szót:

Tim Cook egy látnok, akinek az Apple élén végzett munkáját csakis “egészen rendkívüliként” lehet jellemezni. Az, hogy hajlandó volt bátran és közvetlenül beszélni az igazságról, számtalan embernek adott reményt világszerte. Életeket mentett. Az ő példájának, és az Apple egyenlőséghez való elhivatottságának köszönhetően az LMBT közösség fiataljai Tim Cook hihetetlen karrierjére tekintve tudni fogják, hogy nincs semmi, ami visszafogja őket. Olyan nagyot álmodhatnak, amennyire csak az elméjük megengedni. Még ha a világ egyik legnagyobb cégének vezérigazgatói is szeretnének lenni. A HRC büszkén fogadja az országos estélyen Timet!

A rendezvényen jelen volt Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke is, aki szintén a cégvezető nyíltságát és bátorságát dícsérte, mellyel szerinte rengeteget segített a meleg és leszbikus közösségnek.

Cook idén több alkalommal is felszólalt a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen: néhány hónappal ezelőtt a diszkriminatív vallási csoportok ellen emelt hangot.

Férfiak és nők harcoltak és haltak meg országunk alapköveiért, a szabadságért és az egyenlőségért. Tartozunk nekik, egymásnak és a saját jövőnknek annyival, hogy tovább harcolunk szavainkkal és tetteinkkel ezen eszmék megvédéséért. Az elkülönítés és diszkrimináció napjai, a „Csak fehérek” feliratok boltok ajtajain, kutakon és mosdókon – ezek mindenképp mélyen a múltunkban kell maradjanak. Soha nem térhetünk vissza azokba az időkbe. Amerika mindenki számára a lehetőségek földje kell legyen.

Sok tévhittel ellentétben azonban Cook nem áll a vallásal, vagy akár a hittel szemben, pusztán azért, mert meleg. Szerinte a kirekesztés kérdése nem vallási probléma, egyszerűen arról szól, hogyan kezeljük egymást, mint emberi lények.

cook díjátadó

Nagyra becsülöm a szabadság vallásos értelmezését. Gyermekkoromban baptista templomban kereszteltek meg, és a hit mindig az életem egyik fontos részét képezte. Soha nem tanítottak arra, és nem is hiszem, hogy a vallást a diszkrimináció ürügyeként kellene felhasználni.

Az Apple céges szinten is gyakran kiáll a melegjogi aktivisták és az egyenlőség mellett. Az elmúlt években látványos részt vállaltak a San Francisco-i éves melegfelvonuláson, promótáltak különböző LMBT tartalmakat az App Store-ban, és kiálltak a különféle egyenlőségi törvények mellett is.

apple-pride

Cook ráadásul két éve személyesen írt nyílt levelet az Amerikai Kongresszusnak, hogy sürgesse az alkalmazottak egyenjogúságáról, és a munkahelyi diszkrimináció megszüntetéséről szóló törvény elfogadását. Elmondta, hogy az Apple egy olyan környezet megteremtését támogatja, ahol minden egyes ember biztonságban van, és elfogadott.

Úgy látjuk, hogy ha az embereket azért értékelik, amik ők valójában, akkor megtalálják az önbizalmat ahhoz, hogy életük legjobb munkáját tegyék le az asztalra.

Tim Cook a díjjal kiugró példát mutat a Fortune 500-ként emlegetett 500 leggazdagabb cég előtt: az emberi jogokért intézett beszédei, valamint homoszexualitásának – pusztán mások java miatt történő – felvállalása olyan bátorságról tanúskodik, melyet közéletben ritkán, Apple-méretű cégeknél pedig gyakorlatilag alig látni.

A cég az ő vezetése alatt a társadalmi egyenlőség egyik kiemelkedő szócsöve és támogatója volt, így egyáltalán nem is csoda, hogy a HRQ idén őt jutalmazta meg.

Forrás: 9to5mac, Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!