imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Embertelen munkakörülményekkel vádolják az Apple beszállítóját


A BBC tegnap este adott le egy videofelvételt, amit rejtett kamerával készítettek a Pegatron egyik sanghaji gyárában. A Pegatron a Foxconn mellett az Apple másik nagy beszállítója, többek között iPhone-ok összeszerelésén is dolgoznak a munkásaik.

A BBC szerint a Pegatron súlyosan megsért több munkaügyi szabályozást is, illetve embertelen körülmények között dolgoztatja a munkásait. A brit közszolgálati műsorszolgáltató rejtett kamerás riportereket küldött a kínai gyárba, ahol munkára jelentkeztek, illetve lefilmezték a munkakörülményeket.

A vádak között szerepel az, hogy túl hosszú műszakokban dolgoztatták a munkásokat, akik ezért például a munkaasztalokra dőlve alszanak pár perceket munka közben, ami rendkívül balesetveszélyes. Ezen kívül sokakat nem engedtek el szabadságra, zsúfolt munkásszállókon kellett lakniuk, valamint nem kaptak munkabért arra az időre, amikor a kötelező megbeszéléseken vettek részt. Íme egy rövid részlet a műsorból, a teljes adást a YouTube-on nézhetitek meg:

A BBC a tudósításban azt is elmondja, hogy a fiatalkorú munkásokat is szabálytalan körülmények között foglalkoztatják, bár konkrétumokat nem fogalmaztak meg ezzel kapcsolatban. Ezen kívül rendszeresen kötelező túlórára kényszerítik a dolgozókat, ahelyett, hogy maguk dönthetnék el, hogy szeretnének-e tovább dolgozni. Az egyik beépített emberük leghosszabb műszakja saját elmondása szerint 16 óra volt, de hallott olyanról aki zsinórban 18 napig volt hasonló beosztásban. Egy átlagos Pegatron-munkás egyébként az Apple adatai alapján heti 54 órát dolgozik.

A gyár megvizsgálásán kívül a BBC több indonéz bányában is körülnézett, ahol a csatorna szerint illegálisan bányásznak ónt, sok helyen alkalmaznak gyerekmunkásokat, és a munkakörülmények alkalmanként életveszélyesek. Kiemelik, hogy persze ez nem köthető közvetlenül az Apple-höz, illetve más termékek gyártásához is felhasználják az innen bányászott alapanyagokat.

Nem ez az első eset, hogy egy, az Apple-nek is dolgozó kínai céget vádolnak embertelen munkakörülményekkel, illetve a szabályozások be nem tartásával, a Foxconn-nak is volt pár hasonló esete a korábbi években. Az Apple válaszul a kritikára elkezdett sokkal szigorúbb követelményeket támasztani a beszállítói felé, és megígérték, hogy a jövőben nyomást gyakorolnak a kínai cégekre, hogy javítsanak a munkások körülményein. A BBC tehát most azzal is megvádolta az Apple-t, hogy nem tartják be a korábbi ígéretüket.

Apple-termékeken dolgozó munkás

A Pegatron egy közleményben reagált a vádakra, amiben azt is elmondták, hogy megvizsgálják a BBC kifogásait, és megteszik a szükséges lépéseket a problémák felszámolására:

A munkásaink biztonsága az egyik legfontosabb tényező a számunkra. Nagyon magas elvárásaink vannak ezen a téren, a munkavezetőknek és a munkásoknak szigorú képzéseken kell részt venniük. Ezen kívül rendszeresen látogatják meg az üzemeinket független auditorok, hogy segítsenek a folyamatos fejlődésben.

Az Apple szintén válaszolt a BBC-nek, természetesen nem voltak elégedettek a csatorna következtetéseivel:

Nincs még egy cég, ami annyira sokat tenne a tisztességes és biztonságos munkakörülményekért, mint az Apple. A beszállítóinkkal közösen folyamatosan dolgozunk azon, hogy megszüntessük a hiányosságokat. Az elmúlt években jelentős fejlődést sikerült elérni ezen a téren, de tudjuk azt is, hogy ennek a munkának soha nem lesz vége.

Az illegális indonéz bányákkal kapcsolatban is nyilatkoztak:

A legegyszerűbb természetesen az lenne, ha az Apple egyoldalúan visszautasítana minden ónt, ami indonéz bányákból származik. Ez egy könnyű megoldás lenne a számunkra, és nyilván megvédene minket a kritikáktól is. Ugyanakkor ez egy lusta és gyáva döntés lenne, amivel semmit sem javítanánk a helyzeten. Azt választottuk, hogy a problémákat megpróbáljuk a gyökereknél megoldani.

Apple termékeken dolgozó munkás

A BBC adása után a mai nap folyamán az Apple egyik alelnöke, Jeff Williams írt egy e-mailt a cég nagyjából 5000 brit munkatársának. A levélben megírta, hogy Tim Cook, és ő maga is mély sértésnek veszi a BBC azon állításait, hogy az Apple megszegte az ígéretét. Kifogásolta azt is, hogy a cég részletes válaszai nem jelentek meg a műsorban, noha az Apple válaszolt minden kérdésre amit feléjük intéztek.

Kiemelte továbbá, hogy az Apple az egyetlen cég a világon, aki a második és harmadik szintű beszállítóit is ellenőrzi, valamint messze náluk a legjobbak az általános munkakörülmények a beszállítóknál. Emlékeztette a brit dolgozókat, hogy az Apple közvetlenül több mint 1400 embert foglalkoztat Kínában, akiknek az a feladata, hogy a beszállítók gyáraiban folyamatosan ellenőrizzék az Apple elvárásainak betartását. Williams szerint a BBC akkor is ferdített, amikor azt mondták, hogy nem változtak az elmúlt években a munkakörülmények:

A Panorama riportja arra utalt, hogy az Apple nem javított a munkakörülményeken. El kell mondjam, hogy ez rendkívül távol áll a valóságtól. Íme néhány példa: néhány éve még 70+ órás munkahetekben dolgoztak a beszállítóinknál a gyári munkások. Az Apple megoldást keresett a problémára, több mint egymillió munkás munkaidejét kezdtük követni, majd az eredményeket havonta publikáltuk a weboldalunkon – ez olyasvalami, amit korábban még soha senki nem tett meg.

A mi auditoraink voltak az elsők, akiknek sikerült felszámolniuk egy gátlástalan hálózatot, ahol a munkaközvetítő ügynökök elvették a munkások útleveleit, és részt követeltek a fizetésükből. Eddig összesen több mint 20 millió dollárt segítettünk visszaszerezni a kiszolgáltatott munkásoknak. A folyamatos ellenőrzésen kívül oktatási programokat is szerveztünk a munkások számára. Több mint 750 000 ember profitált a programból, akik így a munkahelyükön vehetnek részt főiskolai szintű képzéseken.

Forrás: The Verge. Képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!