imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Emoji-terror az App Store-ban


Az Apple nem cécózik, ha emoji a tét: az utóbbi időben több népszerű alkalmazás fejlesztőjét is értesítette, hogy legyen kedves rendeltetésszerűen használni az emojikat, különben könnyes búcsút vesznek tőlük és kiszavazzák őket az App Store-ból.

A fenyegető üzeneteket nem válogatták meg, nincs kivételezés, hiszen a Slack és a WhatsApp üzenőjébe is szaktanári figyelmeztető került Tim bácsitól, amiért nem megfelelő módon használták a sárga hangulatjeleket. A következő lépés pedig nem intő lesz, hanem kicsapás, ami a Facebook üzenetküldője szempontjából igen kínos lenne, hiszen a mai napig jelentős felhasználótáborral bír a WhatsApp.

De mit jelent pontosan a szabálytalan felhasználás az Apple értelmezőszótárában? Az Emojipedia szerint ennek több szintje van. Először is az Apple nem nézi jó szemmel, ha a fejlesztők a cég jogvédett karaktereit logókban, gombokon és matricaként használják fel vagy olyan szövegmezőkben, ahol a natív billentyűzet nem használható. Így eredetileg az értesítésekben sem megengedett használata.

Ezekért a kihágásokért egyébként, az Apple nem csak törléssel jutalmazhat, hanem eleve be sem engedi az ilyen alkalmazásokat az App Store-ban. Ennél eggyel súlyosabb szabályszegés, ami akár jogi következményekkel is járhat az, ha az adott app az Apple emojiait használja fel Androidon vagy más platformokon is. Ebbe a kategóriába tartozott az imént említett két alkalmazás is, amelyek az figyelmeztetés után gyorsan le is cserélték az emoji-készletüket.

Bár ezek a szabályok elsőre elég nevetségesnek tűnnek (valahol azok is), ugyanakkor érthető, hogy az Apple él a jogaival és elejét veszi az elburjánzásnak. Valószínűleg egyre nagyobb reklámértékét érzik a cégnél a színes figuráknak (lásd Animoji), amik ugyan minden azonos verziószámú Unicode-ot használó készüléken megtalálhatóak, csak a renderer különbözik, amiktől más-más kinézetűek lesznek a karakterek.

A Unicode emoji listája évről évre bővül, az Apple grafikusai pedig szorgalmasan rajzolgatják az új emotikonokat, amiért rendszerint mindig megjegyzi valaki, hogy ugyan mi szükség rájuk, hiszen jószerivel a többség csupán néhányat használ közülük. Biztos ez?

Tudtad, hogy az első 500-at egy gyakornok és a mentora rajzolta csupán egyetlen nyár alatt?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!