imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Én kicsi Tescóm


Még idén júliusban jelent meg a magyar fejlesztésű (POSSIBLE Games) Én kicsi Tescóm nevű játék iOS-re az App Store-ban. Nagyon viccesnek találtam a nevét, gyorsan le is töltöttem akkor, aztán nem csak engem, de többünket is eléggé beszippantott a játék.

Valamiért akkor nem írtam róla, aztán egy idő után abba is hagytam a játékot vele, de néhány napja újabb frissítés érkezett hozzá, az ünnepek révén nekem is kicsit több időm lett, úgyhogy megint nekifutottam. Nagyjából ugyanúgy ráfüggtem mint első alkalommal, szóval lehet, hogy érdemes másoknak is megismerkednie a játékkal.

A játék lényege, ahogy a neve is mutatja, hogy egy Tesco áruházat kell felépítenünk és üzemeltetnünk. Ez elsőre mókásnak hangzik, sőt másodszorra is, viszont már az első elindítás után rájöttem, hogy sokkal minőségibb és bonyolultabb játék, mint amit az előítéleteim alapján vártam. Az első indításkor egy rövidke tutorialban sajátíthatjuk el az alapokat, amit emlékeim szerint én gyorsan végignyomogattam különösebb odafigyelés nélkül, úgyhogy emiatt aztán az elején kicsit szenvedtem, mire rájöttem pár dologra.

Én kicsi Tescóm

Rengeteg mindenre kell ugyanis odafigyelnünk. Természetesen teljesen szabad kezet kapunk az üzlet berendezéséhez, kiválaszthatjuk hol milyen pultok legyenek, de még a dekorációkat és a padló burkolatát is testre szabhatjuk. Nem csak az eladásokkal kell azonban foglalkozni, hanem a beszerzéssel is. Ajánlatokat kell kérnünk a különböző árukategóriákra, be kell rendezni a raktárat, majd hamar rá kell jönnünk, hogy a raktár sosem elég, sosem pont olyan árut tudnak szállítani a partnerek, amire épp szükségünk van, szóval el kell kezdeni komolyan sakkozni a rendelkezésre álló kapacitással.

További csavar, hogy folyamatosan jönnek vásárlók az üzletbe. Mármint persze ez a része magától értetődő a dolognak – szépen is néznénk ki ha nem vásárolnának az emberek. Vannak viszont olyanok, akik konkrét termékeket keresnek. Ha elküldjük őket, akkor sem fognak megsértődni, viszont ha ki tudjuk szolgálni őket, T-pontokat, extra tapasztalatot és extra pénzt kapunk, ami azért praktikus, mert jelentős mértékben felgyorsíthatja a fejlődésünket.

Én kicsi Tescóm

Mert van hova fejlődni. Először egy icipici kis Tescóval kezdünk. (Tesco Expressz talán? Nem vagyok otthon annyira a témában.) Aztán ahogy gyűjtjük a pénzt és a tapasztalatot, egyrészt folyamatosan bővíthetjük az áruház területét, másrészt szinteket léphetünk, ami egyre nagyobb és nagyobb üzletet, és újabb és újabb termékkategóriákat jelent. Míg alapesetben az egyszerű napi élelmiszereket (tejtermékek, cukor, só, ilyesmik) áruljuk a végén bejönnek a műszaki cikkek és a ruházati termékek is, szóval simán hetekre elegendő kihívással találkozhatunk a játékban. Ezen kívül beindíthatjuk a webáruházat is, valamint elkezdhetünk kereskedni más játékosokkal és Facebook-ismerőseinkkel, természetesen meg is nézhetjük, hogyan néz ki az ő áruházuk.

Én kicsi Tescóm

Szerintem több tényező miatt addiktív az Én kicsi Tescóm. Egyrészt, arra a jól bevált forgatókönyvre épít, amit már a Farmville is használt évekkel ezelőtt, vagyis hogy folyamatosan visszajárunk a játékba „aratni”, mert folyamatosan újabb-és újabb szinteket nyitunk ki, újabb árukat pakolhatunk a polcra, újfajta termékeket gyárthatunk, bővíthetjük az üzletet, szóval van egy nagyon jól kitalált fejlődési pálya a játékban. Másrészt a megjelenése után sem hagyták magára a szoftvert: időről időre megjelenik hozzá egy frissítés, a legnagyobb újítások közé tartozik, hogy a kezdeti egyhez képest most már több áruházat is üzemeltethetünk, illetve több lehetőségünk van kapcsolatba lépni és együttműködni ismerőseinkkel. De például folyamatosan jelennek meg szezonális dekorációk, amikhez új kihívások tartoznak, decembertől kezdve havazik, téli tájat láthatunk és karácsonyi zene szól (mondjuk a zenét én fél éve kikapcsoltam), szóval látszik az, hogy a fejlesztők fokozatosan csinosítgatják az alkalmazást.

Én kicsi Tescóm

A recept egyébként úgy tűnik, bevált: az eddig nagyjából fél éves élettartama alatt az Én kicsi Tescóm több mint 155 ezer letöltést ért el, ami itthon durván kiemelkedő eredménynek számít, és összesen 13 milliószor indították el a játékosok, ami szintén elképesztő szám. A fejlesztőktől származó adatok alapján egyébként az átlagos idő amit egy alkalommal eltöltenek a játékosok az alkalmazásban 11 perc, ami sokszorosa a 3 perces iparági átlagnak. Egy letöltésre pedig 51 indítás jut, ami szintén példátlan.

Szóval, ha van még közületek valaki, aki nem töltötte le, most az év végi nyugiban szerintem érdemes tenni vele egy próbát, az addikció-faktor nagy, de mikor van ideje az embernek arra, hogy beszippantsa egy játék, ha nem most? Ja, majdnem elfelejtettem, az Én kicsi Tescóm természetesen(?) ingyenes, valamint alkalmazáson belüli vásárlásokkal sem találkoztam benne, ami ilyen minőségű játéknál legalább is meglepő.

• Én kicsi Tescóm letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!