imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Engedd szabadjára a kreativitásod – 5 alkalmazás útközbeni ötleteléshez


Valójában mindannyiunknak vannak jó ötletei. Néha a semmiből jönnek és sajnos ugyanígy köddé is válnak. Bárcsak leírtad volna, nem igaz? Nos, az alább felsorolt alkalmazásokkal megörökítheted ezeket az iPhone vagy iPad készülékeiden, bárhol is törjenek rád. Garantáljuk, hogy ezentúl nem fogsz sajnálattal gondolni az éterben elveszett koraszkalkotó ötleteidre.

Az insipiráció könnyedén jön, viszont a kritikus pontot minden bizonnyal a sikeres kezdet és az implementálás jelenti, legyen szó kreatív művészi önkifejezésről, innovatív megoldásokról az üzletben vagy a mindennapi feladatokat gyakorlati rendszerezéséről. A probléma az, hogy az ember szinte sosem tudja mikor is támad az a bizonyos ihlet. Mindenesetre amikor megérkezik, nagyon gyorsnak kell lenned. Fogd meg az iPhone-odat és jegyezd le ezeket azon alkalmazások egyikébe, melyek sokkal több lehetőséget nyújtanak, mint bármelyik hagyományos jegyzetfüzet vagy toll. Ha a lent felsoroltak közül bármelyik felkeltené az érdeklődésedet, csak koppints a címre az iPhone vagy iPad készülékeden és töltsd le az iOS App Store-ból.

Jegyzetek

Az Apple által kínált natív megoldás már alapjáraton megtalálható az iPhone-odon és a Maceden, ráadásul beépített része az Apple ökoszisztémának. Az iOS 11 megjelenése óta az alkalmazás nagyon sok új funkciót kapott, melyeknek köszönhetően tökéletes eszköz az ötletek megőrzésére. A Jegyzetek (Notes) alkalmazás ideális a gyorsan jött ötletek rögzítésére, listák készítésére és fotók feliratozására is.

Az alkalmazásban manuálisan is készíthetsz jegyzetet, de Sirit is megkérheted rá. A rendkívül változatos formázási eszköztárnak köszönhetően készíthetsz táblázatokat, címeket, címsorokat és felsorolást is. Továbbá számos alkalmazásból szúrhatsz be elemeket, legyen az fotó, videó, weboldal, vagy egy adott helyszín a Térképekből. Egy igazán hasznos funkció a beépített dokumentum szkennelő, amit ha a markup eszköztárral kombinálsz rögtön a jegyzetekben írhatod alá az adott dokumentumot vagy láthatod el kommenttel. Az iCloudnak köszönhetően minden eszközödön naprakész állapotban tárolhatod a legfontosabb jegyzeteidet.

Evernote

Az Evernote az egyik legnépszerűbb alkalmazás a különböző ötletek összegyűjtésére és rendszerezésére. Ebben a rendkívül jól kínéző, felhasználóbarát és mégis kifinomult alkalmazásban számos eszközt találsz az ötleteid jegyzetelésére és formázására, valamint teendők listáját, emlékeztetőket is készíthetsz, csatolhatsz dokumentumokat, fotókat, PDF fájlokat, videókat de még audiókat is.

Magában az alkalmazásban fel is vehetsz egyéni hangfájlokat, felveheted a megbeszéléseken és előadásokon elhangzottakat, szkennelhetsz dokumentumokat és kézírással készült jegyzeteket, rajzolhatsz sketcheket, készíthetsz feliratot képekhez vagy PDF-ekhez is. Az Evernote web clipper használatával weboldalakat is elmenthetsz az alkalmazásba. Személy szerint nagyon hasznosnak találtam, hogy különböző sablonakat is lehet használni a jegyzetekhez. Ráadásul a sablonok kategóriákra vannak bontva, így olyanok közül is választhatsz mint például a Megbeszélések, Személyes jóllét, Otthon és kert, Utazás és még sok más.

Keress egy számodra megfelelő sablont és a munka felét már el is végezte helyetted az app. Az Evernote alapverziója ingyenes, noha a havi feltöltések 60 megabájtra limitáltak. A prémium verzióval (2 290 Ft/hó) viszont akár 10 gigabájtra is növelheted a feltöltéseket és olyan funkciókat is használhatsz, mint például az offline hozzáférés a jegyzetfüzetekhez, PDF kommentek készítése, szkennelés vagy névjegykártyák digitalizálása.

Mindly

Ha inkább vizuális típusnak vallod magad és a jegyzetelés helyett maradnál az ábrák használatánál, próbáld ki a Mindlyt. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy vizualizáld a gondolataidat, ráadásul mindezt rendkívül egyszerű és hatékony módon teheted meg. Tökéletes brainstormingoláshoz, ötleteid összegyűjtéséhez és rendszerezéséhez, projektek tervezéséhez vagy beszédek előkészületeihez.

A Mindlyval határtalan mennyiségű ábrát készíthetsz hierarchikus sorrendben, valamint jegyzeteket, ikonokat, linkeket és fotókat szúrhatsz be. Az így készült gondolati térképeidet az iCloud segítségével az összes készülékedre szinkronizálhatod és számos formátumban exportálhatod őket – PDF/OPML/Text/Image. Ha esetleg a teljes verzióra váltanál, az alkalmazás nem fogja korlátozni az ábráid számát és további exportálási opciókat is elérsz majd.

Skitch

Az Evernote fejlesztői által kreált Skitch alkalmazás rendkívül hasznos ha vizuálisan szeretnéd kifejezni az ötleteidet. Az alkalmazást rendkívül egyszerű eszköztárral és további annotációs eszközökkel szerelték fel a gyártók, így bármikor kommentelhetsz az adott tartalomhoz, rajzolhatsz nyilakat, beszúrhatsz emojikat és még sok más grafikus elemet is.

Csinálj egy új fotót, válaszd ki a fotó könyvtáradból, készíts egy térképet, vagy screenshotolj le egy weblapot és lásd el kommentekkel. A kezelőfelület igazán intuitív és egyszerű a használata – ha úgy tartja kedved, a Skitchben készült terveket az Evernote-ban is tovább szerkesztheted. A széleskörű megosztási opcióknak köszönhetően az elkészült képeket, ábrákat, jegyzeteket a közösségi médiában, e-mailen vagy SMS-en keresztül is megoszthatod.

SketchBook

Néha a legjobb ötleteket egyszerűbb rajzzal kifijezeni, mint szöveggel, feliratozással vagy diagramokkal. Ha te is ebbe a táborba tartozol, próbáld ki az Autodesk SketchBookot, amely egy ingyenes vázlatkészítő alkalmazás, ráadásul könnyen használható és pró szintű rajzeszközöket kínál. Ezzel az appal tényleg szárnyalni fog a kreativitásod, hiszen az inspirációt percek alatt színes-szagos formába öltheted vele.

Számtalan kiváló eszköz és színopció vár rád az alkalmazásan, és különböző formákat is találhatsz az inspirációdnak. Akkor sem kell félned ha nem gondolod túl jónak a manuális készségeidet, hiszen így is tökéletesen kifejezheted az ötleteidet az alkalmazás segítségével. Utána pedig meg is oszthatod ezeket e-mailen, közösségi oldalakon vagy üzenetben is. A SketchBook teljeskörű verziója minden felhasználó számára ingyenes.

Te milyen eszközöket vagy alkalmazásokat használsz az ötleteid megőrzésére?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!