imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Engedélyezték az EKG-t készítő Apple Watch szíjat


Az Apple első számú kiegészítője most már saját orvosi kiegészítőt is kapott, még pedig a KardiaBand, egy EKG-t készítő szíj személyében.

A pántot az az AliveCor alkotta meg, melynek jelenlegi vezetője a Google-t és Microsoftot is megjárt Vic Gundotra. A terméket már korábban piacra dobták, ám most az igen sokat kukacoskodó és számtalan találmányt elkaszáló FDA (Food and Drug Administration – az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala) is engedélyezte, ami arra enged következtetni, hogy nem kispályás a kiegészítő és valószínűleg kiválóan működhet még orvosi szempontból is.

A KardiaBand egy szíjba integrált fém szenzorral rendelkezik, ami kommuniálni tud a cég saját Kardia applikációjával és rögzíti a mért EKG értékeket. Emelett az alkalmazás többszáz egészséges és beteg ember adataival összevetve ki is elemzi a kapott eredményeket és orvosi pontossággal ismeri fel a megváltozott szívritmust és pitvarfibrillációt is.

Az eszköz használatához nincs másra szükség, mint feltenni a KardiaBandet az Apple Watchra és telepíteni a Kardia appot. Az alkalmazás megnyitása után rá kell helyezned az ellentétes kezed hüvelykujját a szenzorra és fél percet várni, amíg lefut a mérés. Ez alatt az Apple Watch mikrofonja is bekapcsolható és rögzíthesz további infókat az adott állapotodról.

Az Apple Watch ugyan azt tudja mondani, hogy “Oh, túl magas a pulzusod”, de hogy ez igazából mit jelent, azt senki sem tudja. Most be kéne menned a kórházba? És, ha bemész, mit fognak csinálni? Bármelyik orvos rávágná, hogy: “Jőjjön, csinálunk egy EKG-t!”. FDA engedélyezés nélkül képtelenség pitvarfibrillációt diagnosztázálni, márpedig ők engedélyezték. Úgyhogy ez az alkalmazás a csúcs. – nyilatkozta Gundotra.

Ha pedig valóban orvoshoz kellene fordulnod, a Kardia iPhone-os applikációból bármikor kinyerheted mért adataid és jegyzeteid. Az app kapcsolódik az Egészség alkalmazáshoz is, így hozzáadhatók a mért adatok az edzéseidhez, de az általános egészségedről kialakított képbe is remekül illenek.

Az AliveCor pedig bevetette a nagyágyút is, a SmartRhythm névre hallgató funkciót, ami mesterséges intelligenciát és a neurális hálót felhasználva még intelligensebben elemzi ki a beérkező adatokat és össze is veti őket az Apple Watch különböző aktivitási szenzoraiból érkező információkkal. Ez által pontosabb diagnózist tud felállítani és könnyebben ismeri fel a problémákat is.

Természetesen itt még nem állnak meg, tovább kutatnak és bekapcsolódhatnak az Apple saját kezdeményezésébe, az Apple Heart Study-ba is. A kutatás szó szerint a cupertinói cég szív ügye. Ennek kereteiben újabb és újabb adatokat elemeznek, további kutatásokat végenek, hogy egy nap az Apple Watch valóban részese lehessen az általános egészségmegőrzésnek.

Forrás: MacRumors, The Verge

Azt eddig is tudtuk, hogy komoly munkálatok folynak az Apple laboratóriumaiban. Ha az funkciók mellett az ár miatt eddig jobban aggódtál volna, akkor akciós Apple Watchainkat neked találták ki.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!