imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Enlight – minden fotós app egybegyúrva


Jó pár napja jelent meg az Enlight nevű fotós alkalmazás iPhone-ra, és azonnal a toplisták élére került, illetve az Apple is beválogatta a kiemelt alkalmazások közé az App Store-ban. Nekünk csak most volt időnk egy kicsit tüzetesebben megnézni, és azt kell mondanunk, ha még nem ismerted, mindenképp érdemes egy pillantást vetni rá!

Ha valaki sokat szokott fotózni az iPhone-jával, akkor valószínűleg több alkalmazás is van a telefonján ebben a témában: fotóapp, különböző képszerkesztők, keretezők, montázskészítők, feliratozók, és a többi. Ezek segítségével gyakorlatilag bármit megoldhatunk a telefonunkon ha egyszerűbb képszerkesztési műveletekről van szó, ugyanakkor kényelmetlen lehet – a minőségvesztésről nem beszélve – ha egy-egy képet több alkalmazáson is „keresztül kell löknünk.”

Enlight

Ez a gondolat vezérelte a Lightricks csapatát amikor nekiálltak az Enlight megalkotásának: egy olyan fotós appot akartak készíteni iPhone-ra, ami kiváltja a sok különböző alkalmazást, és minden funkciót egyetlen appban összesít – anélkül, hogy túlbonyolítaná a kezelőfelületet és a használhatóságot. Ez egyértelműen sikerült. Nehezen tudnánk elképzelni, hogy jobban meg lehetne oldani ennyi különböző funkció beépítését egyetlen alkalmazásba iOS-en. Zeev Farbman, a Lightricks CEO-ja a megjelenéskor az alábbiakat nyilatkozta:

Semmilyen az Enlighthoz fogható alkalmazás nincs jelenleg a piacon. A létező szerkesztőeszközök fejlesztésén túl az Enlight olyan új funkciókat tartalmaz, melyeket eddig csak az asztali képszerkesztő szoftverekben találhattunk meg, ha egyáltalán. Bizonyos szempontból azért alakult meg a Lightricks, hogy elkészítsük az Enlightot, mivel hatalmas távolságot fedeztünk fel a kutatások és a felhasználók számára elérhető mobil fotós alkalmazások között. Az okostelefonok tartalmazzák a mindennapok során elérhető legjobb minőségű kamerákat. Most pedig megérkezett a legjobb minőségű szoftver is.

Enlight

Tény és való, hogy az Enlight annyi funkciót tartalmaz, hogy ha részletesen kitérnénk mindegyikre, akkor egy giga tesztcikket is írhatnánk akár belőlük. Kezdjük a fotókészítő funkcióval, mert ez a „legbutább”, és talán ezen a téren tudnának még fejleszteni az appon. Gyakorlatilag csak simán ellőhetjük a képeket, sajnos semmilyen manuális beállításra nincs lehetőségünk, szóval ha szeretnénk kézzel beállítani mondjuk a fókuszt vagy a záridőt, akkor továbbra is valamilyen manuális kameraalkalmazással érdemes elkészítenünk a fotókat.

A szerkesztéshez azonban kismillió opció ál rendelkezésünkre, ezeket a jobboldalon található menüből érhetjük el. Mivel tényleg rengeteg funkciót tartalmaz az Enlight, ezért elsőre kicsit nehézkesnek tűnhet a kezelés, illetve a keresett effekt vagy beállítás megtalálása a menüben, de idővel azért bele lehet rázódni. Ráadásul minden opciót rövid videós bemutató magyaráz el, így tényleg seperc alatt könnyedén elsajátítható a szoftver kezelése.

Enlight

A képek megvágása mellett lehetőségünk van a perspektivikus torzítás eltüntetésére is, de például a „refit” funkcióval kivághatunk fölösleges részeket is a képből, ezt valahogy a Photoshop Content-Aware Fill funkciójához tudnám hasonlítani. És meglepően jól működik, ha megfelelő adottságokkal rendelkezik a fotónk. Az „Adjust” menüből elérhető finomhangolásokat előre elkészített szűrők formájában is rátehetjük a képekre ha gyorsan  akarunk javítani a minőségükön, de természetesen manuálisan is állíthatjuk az összes fontosabb értéket, a kontrasztot, fényerőt, expozíciót, szaturációt, élességet, feketéket, sahdows/highlights-ot, tónusokat, színbeállítást, stb. Ráadásul ecsetekkel mindezeket módosíthatjuk a képeknek csak bizonyos részein, így tényleg tökéletesen testre szabhatók a fotók.

Az „alap” szerkesztési lehetőségek mellett kapunk mindenféle látványos, az Instagram-generáció számára vonzó szűrőt is, amivel teljesen egyedivé szabhatjuk a képeinket, főleg, hogy ezeket is egészen aprólékosan beállíthatjuk. Ha pedig valami szövegre, vagy egy jól elhelyezett „YOLO” feliratra vágyunk, ennek sincs semmi akadálya, ugyanis rengeteg beépített „matrica” közül válogathatunk. Végül keretezhetjük a képünket, összerakhatunk több képet egy kollázzsá, vagy automatikusan „instagramosíthatjuk” az alapvetően nem négyzetes formátumú képeinket. Az elkészült fotókat aztán gyakorlatilag bárhol megoszthatjuk, vagy természetesen elmenthetjük az iPhone Fotók alkalmazásába is.

Enlight

Röviden így lehetne összefoglalni az Enlight funkcióit, de ennél sokkal-sokkal részletesebben is bele lehet merülni a funkciókba. Elég ha annyit mondok, hogy csak mire nagyjából végignyomkodtam az összes lehetőséget keresztülértem Budapesten busszal irtózatos dugóban, szóval elleszünk ezekkel egy ideig. Sok fotós alkalmazást próbáltam már ki, de az Enlight tényleg más mint a többi. Be is költözött a Snapseed mellé második helyre az iPhone-omon a fotós appok sorában, és ha kiismerem, akkor nem tartom kizártnak, hogy lecserélem rá az évek óta jól bevált Snapseedet.

Ha megtetszett, érdemes gyorsan lecsapni rá, mert most korlátozott ideig féláron, 3,99 euróért tölthető le az App Store-ból. A szoftverben szerencsére nincs alkalmazáson belüli vásárlás, tehát az árban benne van az összes funkció, szűrő és effekt is. Ha pedig már használod egy ideje, akkor nagyon kíváncsiak vagyunk a véleményedre itt a hozzászólásokban.

• Enlight letöltése az App Store-ból (iPhone, akciós, 3,99 €)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!