imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ennyire vigyáz az adatainkra az Apple


Frissítette adatvédelmi és biztonsági aloldalát az Apple. A cég jól láthatóan érzékelte, hogy mivel sorra több és több információt tárolnak rólunk eszközeink, sokan megijedtek, hogy elveszítik a kontrollt adataik felett. 

Az Apple új leírásainak célja, hogy picivel több rálátásunk legyen, mi is történik azokkal az adatokkal, melyeket mi önként a kezükbe adunk. Ha te is attól tartottál, hogy egy nap az Apple adja ki az üzeneteidet a rád vadászó hatóságoknak, megnyugodhatsz!

A legszemélyesebb technológiának a legprivátabbnak is kell lennie.

Ugyan az Apple Payről szóló rész minket még nem érint, mindenképpen érdemes említést tenni róla, hiszen sokaknak vannak hiábavaló félelmei az Apple rendszerével kapcsolatban. A bankkártyaszámunk ugyanis se az iCloudon, se magán a készüléken nem kerül tárolásra. Helyette egy egyedi fiók-kódot kapunk, ami olyan módon van kódolva, hogy az Apple se férhessen hozzá. Erről a biztonsági kódról nem készül másolat, és az iCloud sem tárolja el.

Szintén népszerű tévhit, hogy az Apple átvizsgálja és megfigyeli a beszélgetéseinket, ám az új biztonsági oldal ezt is tisztán és érthetően cáfolja: csak akkor készül biztonsági másolat az SMS illetve iMessage üzenetekről, ha azt mi bekapcsolva hagyjuk, és ők ezeket akkor sem vizsgálják át, vagy figyelik meg. Ezen kívül a FaceTime hívásokat sem rögzítik maguknak.

Privacy aloldal

 

Bár sokan magától az iCloudtól is rettegnek, ez is teljesen felesleges: az ide feltöltött anyagok küldéskor és tároláskor is csak kódolt formában elérhetőek, és az Apple Payhez hasonlóan a cég ezeket az információkat sem tudja vagy akarja dekódolni. Ha az iCloud adatokat bármilyen harmadik félen keresztül küldi, vagy tárolja az Apple, azok szintén minden esetben kódoltak.

Bár az Egészség alkalmazásból szerzett információkkal nem sokra menne az Apple, azért tisztázták, hogy amennyiben a telefont jelkód vagy Touch ID védi, úgy ezek az adatok is kódoltak lesznek. A cég arra sem kíváncsi, milyen okoseszközöket vezérelünk iOS eszközeinken keresztül, még akkor sem, ha azokat esetleg távolról irányítjuk.

Parlament-Mac-Flyover-Apple-Maps

Az egyik legkényesebb kérdés mindig a helymeghatározás volt, így érthető, hogy az Apple fontosnak látta kiemelni, hogy sok más céggel ellentétben ők nem kíváncsiak arra, hogy mikor merre járunk. Továbbá nem tervezik maguknak menteni a korábbi helyzeteinket sem.

Mi ilyet nem teszünk, és ha akarnánk se tudnánk.

A Térképek app ezért nem is küld nekik adatokat tartózkodási helyünkről, ráadásul csak egy alkalmanként újragenerálódó készülékszámmal azonosítja a felhasználót.

Bár az már valószínűleg a paranoia felsőfoka, ha valaki attól tart, az Apple azt figyeli, ő épp milyen zenét hallgat, a cég azért ezeket az embereket is megnyugtatta: senki nem figyeli, illetve használja fel az iTunes és az Apple Music zenehallgatási adatait.

Akiknek további kételyei vannak az Apple adatvédelmi elveivel kapcsolatban, esetleg attól tartanak, hogy Siri jegyzi meg legprivátabb beszélgetéseit, az új biztonsági aloldalon mindenre választ kapnak.

Forrás: Cult of Mac

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!