imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Ennyivel javultak az új MacBook Prók a frissítés után


Az Apple egy kiadós javítási csomagot adott ki tegnap este a 2018-as MacBook Prók melegedési panaszaira reagálva. Azonnal letöltöttük a frissítést és újra gorcső alá vettük a gépeket. De vajon sikerült javítaniuk a hibás firmware-t?

Miután tegnap fájó szívvel, de visszaadtam a 15”-es tesztgépet, amit egy hosszú hétvége erejéig volt alkalmam nyúzni és hazaestem végre az irodából, új Twitter-posztot jelzett az Apple Watch-om: az Apple javította az új MacBook Prók melegedési hibáját. Rá is csörögtem az iSTYLE-ra, hogy esetleg visszakaphatnám-e egy második kör erejéig a gépet. 2 óra múlva már Viktor állt az ajtóban, két géppel a kezében. Így hát, kihagytam az alvást és egész éjjel teszteltem, nézzük az eredményeket!

Mivel az Apple hivatalos álláspontja szerint minden új modellt érint a probléma, ezért úgy döntöttünk, hogy mind a 13″-es, mind a 15″-es gépre feldobjuk az updatet (még mindig az alapmodellekről beszélünk) és újra elvégzünk egy rakás tesztet rajtuk, noha eredetileg csak a 15”-es változatot izzasztottuk teljesítményigényes feladatokkal.

Nos, az már egyből látszott, hogy nem egy marketing akcióról van szó az Apple részéről, hogy csillapítsák a kedélyeket (ezt is betippelték néhányan): a frissítés mérete 1,3-1,5 GB-os lett, így már egészen biztos, hogy valamit komolyan bütykölgettek a motorháztető alatt. Ahogy írtam az előző tesztemben is, az új gépek eddig se voltak lassúak, különösen nem voltak lassabbak az összehasonlított 2016-os verzióval szemben. De azért azt is tudtuk, hogy papíron van még bennük potenciál bőven.

Mivel a tavaly előtti gép ezúttal nem érkezett vissza hozzám, ezért előkotortam a jegyzetemet, amibe minden eredményt pontosan feljegyeztem korábban, ezekkel vetettem össze az új eredményeket. Ha már teljesítményről beszélünk, akkor gondoltam, ezúttal csak a korábbról megmaradt nagyfelbontású fájlokat teszem bele a tesztbe, ezúttal is különböző kodekekkel (erről az előző tesztben írtunk, hogy miért lényeges).

Előtte viszont csekkoltam, hogy a saját iMacemmel (2014 late CTO, legerősebb konfiguráció) szemben történt-e bármi változás. Másra számítottam, de a teljesítmény tényleg felfelé ívelt az előző tesztekhez képest, noha az első körökben nem lövelt még ki igazán. Korábban Apple ProRes 422 HQ-ben fej-fej mellett végzett a két gép Final Cutban, ehhez képest most körülbelül 15%-kal volt gyorsabb az új 15”-es MacBook Pro. Miután maxra toltam a hűtést, még sikerült + 10%-ot nyerni.

Ugyanez a 1080p-s 24 kockás timeline DaVinci Resolve-ban eddig is gyorsabb volt, most a kezdeti 5-10%-hoz képest 20-30%-ra váltott a mutató. Érdekes módon a h.264-es kodeket továbbra sem szerette igazán az új gép, főleg nem mp4 formátumban, de legalább már nem volt szakadéknyi különbség a két gép között: körülbelül 80%-on állt a folyamat csík, amikor az iMac már végzett.

Az előző tesztben már körbejártuk a kérdéskört, hogy ez miért lehetséges és továbbra is tartom, hogy szerintem ez nem egy szemléletes összehasonlítás. Kizárólag azoknak ad érdemi információt akik iMac helyett inkább Apple notebookot vásárolnának a jövőben. Természetesen ezek a render-idők az exportálásra vonatkoznak és nem az idővonalon való számolásra. Ebben az esetben is születhetnek eltérő eredmények, elméletileg Final Cutban maximum 10-20% különbség lehet, hiszen itt a timeline-t is Apple ProRes 422-ben (low res) encode-olja a program.

Ezután következhetett a 15”-es és 13”-es modell összevetése a két évvel ezelőtt 15”-es változatához képest. Itt szintén tartottam magam az előző tesztben használt fájlokhoz, jöhettek a nagy felbontású fenevadak. Ezúttal a R3D 8K (24fps) footage mellé beraktam egy, az előző írásomból kimaradt 4K (48fps) fájlt. Ez azért egy érdekes összehasonlítás, mert itt az alacsonyabb felbontás mellé dupla képkockaszám társul.

Ezúttal szándékosan kihagytam a Final Cutot az összehasonlításból, ugyanis csak úgy, mint eddig, most is h.265-öt használtam, amit pedig gyárilag nem tartalmazz a program. A Compressor nevű alkalmazáson keresztül van lehetőségünk 8 és 10 bites HEVC-t exportálni, de ez plusz pénzébe fáj a felhasználóknak. Ezt korábban nem vettem figyelembe, ha bárkit bántódás ért emiatt, attól ezúton is elénzést kérnék. Szóval rádobáltam azokat a LUT-okat amiket eddig, és hamar meg is érkeztek az eredmények.

A 8K-s felvétel eredményei.
A 4K-s felvétel eredményei.

A mérések során akár közel 1 percet is sikerült javítani az eredményen esetenként. Azonban egyszer-kétszer a DaVinci Resolve framedroppolt, viszont többszöri újraismétlések során már nem történt ilyesmi hiba, a köridő is szinte azonos volt minden esetben. Leelleneőriztem a szoftver verziószámát és egy instabil 15.0 béta került fel a gépekre, ez okozhatta a hibát.

Összességében azt mondhatom, hogy az Apple frissítése tényleg javított a kezdeti anomáliákon. A 15”-es alapmodell – még ha itt-ott nem is mindig jelentősen, hiszen eddig sem produkált rossz eredményeket-, de minden esetben gyorsult az első eredményekhez képest. Azonban az is feljegyzendő, hogy szerintem van még mit csiszolnia ezen az Apple-nek a további frissítések során a konzisztens teljesítmény és az órajel elméleti maximumának elérése érdekében, főleg a high-end modelleknél.

Annak ellenére, hogy a villámgyors SSD-nek és az ügyes RAM optimalizációnak köszönhetően ezen a gépen borzasztó gyorsan lehet dolgozni, azért az izzasztó renderléseket hagyjuk meg a high-end desktop gépek privilégiumának. Ahogy korábban is írtam, ez egy kiváló hordozható gép, hál’ isten most már teljesítményben is jelentősen kevesebb kompromisszummal. Bármelyik modellt is választjátok, ha tehetitek duplázzátok meg az SSD méretét az alap 256 GB-os mérethez képest, rengeteget fog dobni az összteljesítményen.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!