imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Touch Bar

Érdekes billentyűzet variációkon gondolkodik az Apple


Három új szabadalom látott napvilágot, ami különböző koncepciókat tartalmaz a MacBookok billentyűzetének jövőbeni átalakulásáról.

Míg a konkurens gyártók már évek óta kínálnak érintőkijelzővel szerelt notebookokat, addig az Apple részéről több vezető is kinyilatkoztatta, hogy ezt megközelítést hibás koncepciónak tartják. Persze valamit azért csak kellett csavarni a billentyűzeten, ezért 2016-ban bemutatták a Touch Bart, ami felemás fogadtatásban részesült.

Ezzel kapcsolatban egyébként szerkesztőségi szinten arra az egyöntetű véleményre jutottunk, hogy ha az Apple új notebookjaira szerelt OLED vezérlő nem is hozott megváltást a számítástechnikában, sok esetben mégis hasznos újításnak bizonyult. Valószínűleg azt az Apple is érzi, hogy a Touch Bar nem egy olyan fejlesztés ami majd leváltja a billentyűzetek mai formáját.

Nemrég 3 új szabadalmat jegyeztetettek be ezzel kapcsolatban és mind a három különböző módon áll a problémához. Hogyan lehetne elérni, hogy ugyanolyan egyszerűen lehessen gépelni, mint eddig, mégis sokkal többre legyen képes a beviteli eszköz, mint korábban? Egyes elképzelések szerint el kell felejteni a klaviatúra jelenlegi formáját, míg egy másik megközelítés csak kiegészítené azt.

Mindegyik elképzelés fixálja a beviteli eszköz helyzetét, tehát az Apple továbbra sem a kijelzőt tenné érintésérzékennyé. A felület minden esetben átlátszó műanyag vagy üveg, ami alatt az érintést érzékelő szenzorok helyezkednek el.

A billentyűzet helyén taláható kijelző tartalmaz egy úgynevezett billentyűzet részt, illetve egy üvegfelülettel rendelkező alaprészt, amely csuklósan kapcsolódik a képernyőhoz: egy külső felületet alkotva ezzel, továbbá az üvegfelületen keresztül süllyesztett kialakítást biztosít a külső felülettől a belső felületig, maga a billentyűzet legalább részben a süllyesztett kialakítást kap és tartalmazza az alsó réteget, egy billentyűt, melynek mozgása viszonylagosan igazodik az alsó réteg mozgásához, továbbá egy anyagburkolatot, amely a billentyű felett helyezkedik el és meghatározza a billentyű felhasználói felületét.

Egy másik elképzelés szerint:

Az alaprész rugalmasan kapcsolódik a kijelző részhez és a következőket tartalmazza: egy billentyűkből álló billentyűzetet, amelyen egy rugalmas lap található – ez fedi le a hézagokat a szomszédos billentyűk között, továbbá egy összefüggő üvegkeretet, amely kiterjed a billentyűzet egész perifériájára és meghatároz egy elsődleges érintésérzékeny beviteli területet a billentyűzet elülső oldala mellett, és egy másodlagos érintésérzékeny beviteli területet, amely a billentyűzet másik oldala mellett található, továbbá egy érintésérzékelő rendszert, amely meghatározza az érintések bevitelének helyét és működteti az első és második érintésérzékeny területeteket.

A bejegyzett szabadalmak minden esetben megemlítik, hogy a billentyűzetnek állnia kell a szennyeződéseket és az apró szemcséket, darabkákat. Ebből már akadtak gondjai korábban az Apple-nek, a Butterfly billentyűzetek első verziói hajlamosak voltak a kosz gyűjtésére, ezáltal pedig gyakran beragadó gombokkal találta szembe magát a felhasználó. Ezt később egy visszahívás keretében mindenkinek orvosolták utólag. A 2018-as MacBook Pro szériában pedig már javították ezt a konstrukciós hibát.

A szabadalmakba foglalt ötleteket persze értelmezhetjük csupán futógondolatokként is, egyáltalán nem biztos, hogy valaha bármelyiket is alkalmazni fogja az Apple. Az viszont biztos, hogy a Touch Barral új irányt vett a billentyűzetek evolúciója, aminek nem is bizots, hogy olyan nagyon meg kell változnia a jövőben, ezt többnyire a felhasználói szokások határozzák majd meg.

Forrás: iDownloadBlog

iPhone XS | Részletre is

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!