imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Touch Bar

Érdekes billentyűzet variációkon gondolkodik az Apple


Három új szabadalom látott napvilágot, ami különböző koncepciókat tartalmaz a MacBookok billentyűzetének jövőbeni átalakulásáról.

Míg a konkurens gyártók már évek óta kínálnak érintőkijelzővel szerelt notebookokat, addig az Apple részéről több vezető is kinyilatkoztatta, hogy ezt megközelítést hibás koncepciónak tartják. Persze valamit azért csak kellett csavarni a billentyűzeten, ezért 2016-ban bemutatták a Touch Bart, ami felemás fogadtatásban részesült.

Ezzel kapcsolatban egyébként szerkesztőségi szinten arra az egyöntetű véleményre jutottunk, hogy ha az Apple új notebookjaira szerelt OLED vezérlő nem is hozott megváltást a számítástechnikában, sok esetben mégis hasznos újításnak bizonyult. Valószínűleg azt az Apple is érzi, hogy a Touch Bar nem egy olyan fejlesztés ami majd leváltja a billentyűzetek mai formáját.

Nemrég 3 új szabadalmat jegyeztetettek be ezzel kapcsolatban és mind a három különböző módon áll a problémához. Hogyan lehetne elérni, hogy ugyanolyan egyszerűen lehessen gépelni, mint eddig, mégis sokkal többre legyen képes a beviteli eszköz, mint korábban? Egyes elképzelések szerint el kell felejteni a klaviatúra jelenlegi formáját, míg egy másik megközelítés csak kiegészítené azt.

Mindegyik elképzelés fixálja a beviteli eszköz helyzetét, tehát az Apple továbbra sem a kijelzőt tenné érintésérzékennyé. A felület minden esetben átlátszó műanyag vagy üveg, ami alatt az érintést érzékelő szenzorok helyezkednek el.

A billentyűzet helyén taláható kijelző tartalmaz egy úgynevezett billentyűzet részt, illetve egy üvegfelülettel rendelkező alaprészt, amely csuklósan kapcsolódik a képernyőhoz: egy külső felületet alkotva ezzel, továbbá az üvegfelületen keresztül süllyesztett kialakítást biztosít a külső felülettől a belső felületig, maga a billentyűzet legalább részben a süllyesztett kialakítást kap és tartalmazza az alsó réteget, egy billentyűt, melynek mozgása viszonylagosan igazodik az alsó réteg mozgásához, továbbá egy anyagburkolatot, amely a billentyű felett helyezkedik el és meghatározza a billentyű felhasználói felületét.

Egy másik elképzelés szerint:

Az alaprész rugalmasan kapcsolódik a kijelző részhez és a következőket tartalmazza: egy billentyűkből álló billentyűzetet, amelyen egy rugalmas lap található – ez fedi le a hézagokat a szomszédos billentyűk között, továbbá egy összefüggő üvegkeretet, amely kiterjed a billentyűzet egész perifériájára és meghatároz egy elsődleges érintésérzékeny beviteli területet a billentyűzet elülső oldala mellett, és egy másodlagos érintésérzékeny beviteli területet, amely a billentyűzet másik oldala mellett található, továbbá egy érintésérzékelő rendszert, amely meghatározza az érintések bevitelének helyét és működteti az első és második érintésérzékeny területeteket.

A bejegyzett szabadalmak minden esetben megemlítik, hogy a billentyűzetnek állnia kell a szennyeződéseket és az apró szemcséket, darabkákat. Ebből már akadtak gondjai korábban az Apple-nek, a Butterfly billentyűzetek első verziói hajlamosak voltak a kosz gyűjtésére, ezáltal pedig gyakran beragadó gombokkal találta szembe magát a felhasználó. Ezt később egy visszahívás keretében mindenkinek orvosolták utólag. A 2018-as MacBook Pro szériában pedig már javították ezt a konstrukciós hibát.

A szabadalmakba foglalt ötleteket persze értelmezhetjük csupán futógondolatokként is, egyáltalán nem biztos, hogy valaha bármelyiket is alkalmazni fogja az Apple. Az viszont biztos, hogy a Touch Barral új irányt vett a billentyűzetek evolúciója, aminek nem is bizots, hogy olyan nagyon meg kell változnia a jövőben, ezt többnyire a felhasználói szokások határozzák majd meg.

Forrás: iDownloadBlog

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!