imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érdekességek az Apple Q4 eredményekkel kapcsolatban


Az Apple itthoni idő szerint tegnap este bejelentette a cég elmúlt negyedéves pénzügyi eredményeit. Nem volt túl nagy meglepetés, vagyis a már-már megszokottnak mondható módon ez volt a cég történetének legjobb Q4-e.

Amellett, hogy az eredmények felkerülnek a befektetőknek szánt weboldalra, illetve egy sajtóközleményben is írnak róluk, hagyományosan ilyenkor egy telefonkonferencián is kicsit bővebben ismerteti azokat Tim Cook, illetve az Apple pénzügyi vezetője, Luca Maestri. Miután elmondták a magukét, a befektetők kérdéseket tehetnek fel nekik – ekkor általában hozzájuthatunk pár további érdekes információhoz.

Ilyen volt például egyszer az Apple Watch megjelenési dátuma, most viszont sok eget rengető újdonság nem hangzott el. Nézzük azonban nagy vonalakban, hogy miről esett szó:

Az androidosok imádják az iPhone-t

Tim Cook elmondta, hogy soha ennyi Androidról áttérő iPhone-vásárlójuk nem volt, mint a mostani negyedi pénzügyi negyedévben. Az ügyfelek 30%-a érkezett a rivális platformról, vagyis a tendencia tovább folytatódik, sőt, emelkedik.

Move to iOS
Terjeszkedik az Apple Pay

Az American Express kártyákat birtokló kanadaiak és ausztrálok már idén elkezdhetik élvezni az Apple Pay nyújtotta előnyöket. 2016-ban újabb országokban indul el a szolgáltatás: Spanyolországban, Szingapúrban és Hongkongban. Európa többi részéről azonban sajnos nem esett szó.

Az IBM imádja a Maceket

A nagyvállalati piacon partner IBM eddig összesen több mint 30 ezer Macet vásárolt a dolgozóinak az Apple-től, ezzel pedig nagyjából 8 millió dollárt (2,3 milliárd Ft-ot) takarítottak meg – ugyanis sokkal kevesebb gond van velük, és kevesebb támogatást igényelnek. Minden héten 1900 további gépet állítanak rendszerbe.

Apple és IBM
Népszerű az Apple News

Az iOS 9-cel bemutatkozó hírolvasó szolgáltatásnak 40 millió rendszeres felhasználója van. Nemrég indult el az Egyesült Királyságban és Ausztráliában, így a számok valószínűleg tovább nőnek. Jelenleg több mint 70 kiadó több száz újságja és magazinja olvasható benne. A további terjeszkedésről sajnos nem esett szó.

Pörög a HomeKit és a HealthKit

Több mint 50 gyártó van jelen a piacon HomeKit-et támogató okoskiegészítőkkel. Ami a HealthKitet illeti, az 1600-at is meghaladja az olyan kiegészítők száma, melyek adatokat tudnak továbbítani a Health alkalmazásba.

Craig Federighi bejelenti a HomeKit keretrendszert a 2014-es WWDC-n. | Kép forrása: 9to5Mac
Craig Federighi bejelenti a HomeKit keretrendszert a 2014-es WWDC-n. | Kép forrása: 9to5Mac
Jól fogy az Apple Watch

Bár azt, hogy mi az a jó, továbbra sem tudjuk, de az eladások állítólag folyamatosan nőnek, az Apple pedig nagy várakozásokkal tekint a karácsonyi időszakra. Jelenleg több mint 13 ezer app érhető el az órára, ezek közül 1300 natívan futtatható a watchOS 2-nek köszönhetően. Jelenleg 32 ország 5000 üzletében vásárolható meg – legalább tudjuk, hogy Magyarország nagyjából hol áll a fontossági sorrendben…

Szenved az iPad

Az elmúlt két évben nem fogyott még ilyen kevés iPad, és a kérdésekre adott válaszokból sem tűnt úgy, hogy bármiféle komoly stratégiája lenne az Apple-nek a folyamat megfordítására. Ennek ellenére a felhasználók 95%-a elégedett az iPadjével – talán ezért is nem cserélik le azt. A 200 dollár feletti táblagépek piacán 73%-os részesedése van az Apple-nek az Egyesült Államokban.

iPad mini 4 kijelző
További érdekességek
  • Az App Store bevétele 127%-ot nőtt Kínában, 25%-ot világszerte.
  • Az Apple készpénztartaléka 2,8 milliárdos növekedés után 205 milliárd dolláron áll – ez majdnem 58 ezer milliárd Ft.
  • 14 milliárd dollár értékben vásároltak be a saját részvényeikből az elmúlt három hónapban.
  • Az elmúlt 12 hónapban több mint 300 millió Apple-készülék talált gazdára világszerte.
  • Az iOS 9 jó úton halad afelé, hogy a valaha legtöbbet letöltött Apple-szoftver legyen.
  • Soha ennyi Mac nem fogyott korábban 3 hónap alatt – ez 5,7 millió darabot jelent.
  • Tim Cook szerint eljön az az idő, amikor Kína lesz az Apple legnagyobb piaca.
  • Az új Apple TV nagyszerűen rajtolt, bár pontos számokat nem kaptunk.
  • A nagyvállalati eladásokból származó bevételek az elmúlt évben 40%-ot nőttek.
  • Az Apple a karácsonyi negyedévre 75,5-77,5 milliárd dollár bevétet vár.

Források: AppleInsider, iMore, Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!