imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Eredetileg nagyon más lett volna az Apple Watch?


Amikor közel négy éve először felmerült az Apple Watch mint ötlet az Apple-nél, még egy nagyon más eszközt képzeltek el a cégen belül – állítja a Wall Street Journal névtelen belső forrásokra hivatkozva. Az, hogy végül olyan lett az óra amit szeptemberben megismerhettünk, több tényezőnek köszönhető.

Az eredeti fókusz a különböző egészséggel és fitnesszel kapcsolatos funkciókon lett volna, és állítólag számos más, a végleges órából kimaradó szenzorral kísérleteztek az Apple-nél. Ezek többek között a bőr vezetőképességén keresztül mérték volna a stressz-szintet, illetve egy EKG-szerű szívritmusszenzorral is kísérleteztek, valamint a véroxigénszintet illetve a vérnyomást is követték volna.

Ezek a tervek azonban több problémába ütköztek a fejlesztés során, így a szigorúan egészségközpontú eszközből végül tulajdonképpen egy mindenes miniszámítógép lett. A vezetőképességet kihasználó szenzorok például nagyon pontatlannak bizonyultak egy óraszerű eszköz esetén: a kapott eredmények nagyban függtek például attól, hogy mennyire szorosan hordták a szenzort a csuklójukon az emberek, vagyis mennyire húzták meg a szíjat, de az is rontott az eredményeken, ha valakinek túl szőrös volt a karja, vagyon nagyon száraz volt a bőre.

Fitneszfunkciók jelenleg az Apple Watch-ban.
Fitneszfunkciók jelenleg az Apple Watch-ban.

Más funkciók egyszerűen túl komplexnek bizonyultak. Ezen kívül egy ilyen eszközt az amerikai egészségügyi hatóságokkal is engedélyeztetni kellett volna, az orvosi kiegészítőknek pedig rengeteg különböző feltételnek kell megfelelniük. A hivatkozott „belső források” azt is elmondták, hogy a cégen belül a projektet néhányan „fekete lyuknak” hívták, mivel csak szívta magába az erőforrásokat konkrét eredmények nélkül. A WSJ azért hozzáteszi, hogy ezek a funkciók egy későbbi modellben még megjelenhetnek.

A fentiektől függetlenül, a cikk által idézett elemzők szerint az Apple lojális felhasználóbázisának köszönhetően az Apple Watch lesz a legnépszerűbb hordható termék a piacon. Beszállítói forrásokra hivatkozva azt is írják, hogy a forgalmazás első negyedévére 5-6 millió darab legyártását rendelte meg az Apple. Ennek fele a legolcsóbb, Apple Watch Sport modell, egyharmada a középső Apple Watch, a maradék pedig a színarany tokozással érkező Apple Watch Edition. Ezek a számok szerintünk kicsit furcsák, főleg, hogy az Edition modellen a WSJ szerint is akár 4000 dolláros árcédula ficeghet. Márpedig, egy ilyen árú kiegészítőből egymillió darabot eladni 3 hónap alatt nagyon durva eredmény lenne, ami 4 milliárd dollárral dobná meg a cég teljes bevételét.

Fitneszfunkciók jelenleg az Apple Watch-ban.
Fitneszfunkciók jelenleg az Apple Watch-ban.

Az 5-6 milliós negyedéves darabszám a hordható kiegészítők piacvezető termékévé tenné az Apple Watch-ot. Az Android Wear-alapú okosórákból a tavalyi év második felében összesen 720 ezer darabot adtak el világszerte. Az ABI Research piackutató cég szerint az Apple 11,8 millió Apple Watch-ot ad majd el 2015-ben (ami a 20 milliós becsléseknek durván a fele, szerintem viszont éppen ez a reális), viszont ezzel is az összes hordható kiegészítő – minden fitneszkarpánt, okosóra – piacának a felét megszerezhetik az évben.

Forrás: The Wall Street Journal. Képek: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!