imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érintőpados távirányító is érkezhet az új Apple TV-hez?


Amennyire elhagyagolta az Apple és mindenki más az Apple TV-t az utóbbi időben, annyira sokat szerepel címlapon a kis doboz mostanában. Tegnap szűnt meg a YouTube-támogatás a régebbi modelleken, ma pedig a New York Times szellőztetett meg pár értesülést a közelgő frissítéssel kapcsolatban.

Ezek alapján az egyik legnagyobb újítás a távirányítót érintheti. Az Apple mindig is büszke volt az Apple Remote nevű távirányítóra, a belsős képzéseket biztosító Apple University-n is az igazi Apple-dizájn egyik képviselőjeként példálóznak vele. Az Apple TV távirányítóján ugyanis összesen hét (ha nem számoljuk a nyilakat három) gomb van, míg például a Google TV távirányítóján összesen 78 db.

Koncepciókép egy érintőkijelzős Apple távirányítóról. | Kép forrása: Martin Hajek
Koncepciókép egy érintőkijelzős Apple távirányítóról. | Kép forrása: Martin Hajek

A New York Times kész tényként kezeli azt a – neve elhallgatását kérő állítólagos belsős forrástól származó – értesülést, hogy az idei WWDC-n érkezik az új Apple TV és vele egy újfajta távirányító is. Ennek a fő újdonsága az lenne, hogy a mostani gombos navigáció helyett egy érintőfelülete használna, vagyis a menüben ahhoz hasonlóan navigálhatnánk, illetve görgethetnénk, mintha csak egy MacBook trackpadjét használnánk. Ennek persze ára is van: a lap értesülései szerint búcsút inthetünk majd a kecses és vékony kialakításnak, az új távirányító vastagsága nagyjából az Amazon Echo távirányítójához hasonlít majd. Az érintőfelület mellett azért marad hely két gombnak is. Még mielőtt a cikk képei megtévesztenének valakit: szó sincs arról, hogy ilyen lesz az új Apple TV, ezek mindössze a tehetséges modellező, Martin Hajek fantáziarajzai.

A vérfrissítés egyébként időszerűnek tűnik: ugyan maga az Apple TV sem mai darab, hiszen gyakorlatilag 3 éve nem történt jelentős változás a termékben, az Apple Remote még inkább matuzsálem: tulajdonképpen 2009 óta változatlan formában létezik, és az azt megelőző négy évben is nagyon hasonló volt, csak fehér műanyagból készült alumínium helyett.

Koncepciókép egy érintőkijelzős Apple távirányítóról. | Kép forrása: Martin Hajek
Koncepciókép egy érintőkijelzős Apple távirányítóról. | Kép forrása: Martin Hajek

Az elemzők az új távirányító mellett új funkciókat is várnak egy esetleges Apple TV-frissítéstől. A set top box megkaphatná a Sirit, így a hangunkkal is irányíthatnánk (már ahol elérhető a Siri…), valamint egy teljesen saját App Store-ra is számítanak, például játékokkal – ehhez persze a jelenleginél lényegesen erősebb hardverre lenne szükség. Az is elképzelhető, hogy az új Apple TV valamilyen módon integrálódna az Apple HomeKit okosotthon-megoldásába, így a lakásban található okoskiegészítőket fogná össze egy rendszerbe. Emellett egy előfizetéses tartalomszolgáltatási rendszerről is suttognak (amolyan internettévéről), de ha lesz is ilyen, annak az esélye, hogy Magyarországon is bevezessék, valószínűleg sajnos még kisebb, mint a magyarul beszélő Sirié.

És hogy mennyi értelme lenne ennek az újításnak? Biztos vannak, akik örülnének neki, de már most is használhatjuk íg az iPhone-unkat távirányítóként az Apple TV-hez, ha hiányoljuk az érintőfelületet.

Forrás: The New York Times. Borítókép (mely természetesen csupán illusztráció): Martin Hajek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!