imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érkezhet az 5K monitor a WWDC-n


Egyre több jel mutat rá, hogy a WWDC-n az Apple végre bemutat egy új, 5K felbontásra képes külső kijelzőt.

Az Apple 2011-ben mutatta be a Thunderbolt Display-t, azóta hozzá se nyúltak, így az Apple kínálatában a legrégebben frissült termék. Azóta nem egy Apple gép kapott Retina kijelzőt, a MacBook Pro, a MacBook és Az iMac is kapható már Retina kijelzővel, de a Thunderbolt Display 2011 óta szomorkodik a mára már nevetségesen kis, 2560 x 1440 pixeles felbontásával, szemben az 5K iMac 5120 x 2880 pixelével.

Apple_Thunderbolt_Display-PRINT2

A Thunderbolt Display szállítása már idén március óta akadozik, mostanra pedig egyáltalán nem rendelhető, több külföldi oldal is megírta, hogy az Apple teljesen elvágta a modell szállításait. Ez mindenképpen arra utal, hogy a WWDC-n bemutathatják a teljesen megújult Apple monitort. Kis utánajárással kiderítettük, hogy itthon is ugyan ez a helyzet, egyáltalán nem rendelhető már az őskövületnek számító Thunderbolt Display, tehát 99 százalék, hogy érkezik a frissítés, remélhetőleg a 11 nap múlva kezdődő Apple fejleszői konferencián.

Bár a WWDC-n nem nagyon szoktak hardvereket bemutatni, régi motorosok emlékezhetnek rá, hogy sok-sok évvel ezelőtt, Steve Jobs a 30 hüvelykes Cinema Display-t is a WWDC-n mutatta be, így esélyes, hogy az iOS 10, és az új Mac OS mellett, láthatunk idén hardveres bemutatókat is. Jöhet az OLED kiegészítő kijelzővel rendelkező új MacBook Pro és a külső 27 hüvelykes 5K kijelző is.

Thunderbolt-Display-loop

Az 5K felbontású panel gyártása nem okoz gondot, hiszen jó ideje benne van már a 27 hüvelykes iMacekben, a nagy probléma a külső kijelző meghajtása, ugyanis a jelenlegi DisplayPort/Thunderbolt csatlakozókon, vagy például a Retina kijelzős MacBookban található USB-C csatlakozón nem tudunk átvinni annyi adatot, ami az 5K felbontás meghajtásához kell.

A probléma áthidalásához több megoldás lehetséges. Az egyik lehetőség, hogy csak egy 4K felbontású monitort mutatnak be, de ez nem valószínű. A másik opció, hogy az 5K monitor kap majd egy saját VGA kártyát, ebben az esetben a jelenlegi Thunderbolt csatlakozók is képesek lennének meghajtani a monitort. Hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, az is elképzelhető, hogy az Apple már az új, USB-C csatlakozóját használó Thuderbolt 3-mal szereli az új monitort, ehhez viszont kellenének olyan Macek, melyekben megtalálható ez a port.

Lenne még egy megoldás, ez pedig a DisplayPort 1.3, csakhogy ez a szabvány még sem az Intel Skylake, sem az ezt követő Kaby Lake chipsetekben nem lesz megtalálható, ami azt jelenti, hogy az Apple-nek újabb két évet kellene várnia, hogy bemutathasson egy külső 5K kijelzőt – vagy addig a kijelző saját videokártyájának hiányában két kábellel köthetnénk össze a monitort a gépünkkel.

Kíváncsian várjuk, hogy végül melyik megoldást választja az Apple, de az biztos, hogy muszáj lépniük. Vagy meg kell öljék a jelenlegi Thunderbolt kijelzőt, vagy be kell mutassanak egy újat.

Érdekesség, hogy 12 évvel ezelőtt a 30 hüvelykes Cinema Display bemutatásakor hasonló problémát kellett megoldania az Apple-nek. Akkoriban a DVI csatlakozók nem voltak képesek átvinni 2560 x 1600 pixelt a monitorra, ezért az Apple-nek az NVIDIA-val együttműködve meg kellett alkotnia a Dual link DVI csatlakozót, emiatt aki ekkora monitort akart használni, az kizárólag PowerMac géppel tudta ezt megtenni, amibe meg kellett vennie az NVIDIA 6800 Ultra névre keresztelt monstrum méretű videokártyát. Akkoriban a 30″-as Cinema Display 1 millió forintba került, a PowerMac ugyancsak 1 millióba, és kellett még mellé az említett NVIDIA kártya nagyjából 200 000 forintos összegért. Reméljük, ennél azért jóval olcsóbb lesz az 5K kijelző.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!