imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érkezhet az Apple Pencil 2 – ezeket várjuk tőle!


Március 27-én az Apple valamilyen titokzatos „oktatás-központú rendezvényt“ fog tartani. Sejtésünk szerint ez egyben egy rendhagyó termékbemutató is lesz. A logóból és az alkalom tematikájából ítélve nem kizárt, hogy hamarosan napvilágot lát az Apple Pencil 2. Összeszedtük, milyen új funkciókat remélünk a második generációtól.

Érdekesen alakult az Apple marketingstratégiája az iPad Pro körül. Adott ugyebár egy MacBookok erejével büszkélkedő, brutál vassal szerelt, ultrakönnyű, ultrahordozható, szuperül összerakott tabletcsalád. Márcsak a 250 ezerről induló és 465 ezernél csúcsosodó árcímke miatt is adná magát, hogy a reklámkampányt a professzionális felhasználókra, vállalatokra targeteljék, akiknek egyrészt biztosan megengedhetik a költséget a munkaeszköz jelleg miatt is, másrészt tényleg rászorulnak a bivaly hardverre.

Ehhez képest az Apple úgy döntött, hogy inkább az iskolai felhasználási lehetőségekre és a szabadidős tevékenységekre hegyezi ki a marketingüzenetet, és elsősorban a diákokat (pontosabban a kedves szülőket) célozza meg vele. A stratégia úgy tűnik, hogy működik, hiszen a haldokló tabletpiacon szép számokat és növekvő eladásokat tudnak felmutatni a befektetőknek.

Akárhogy is, ha csak ezekből a reklámokból ítéljük meg, akkor nem feltétlen tűnik égetőnek, hogy befusson egy Apple Pencil frissítés. Mert minek? Jegyzetelni, rajzolgatni, hülyéskedni a mostani generációval is tökéletesen lehet. Igen ám, de ne felejtsük el, hogy a reklámkampánytól függetlenül azért ott van egy nem elhanyagolható professzionális felhasználó, akik teszem azt grafikai munkákra, vagy CAD tervezésre használják az iPadet és az Apple Pencilt. Nekik pedig egész biztosan jól tudna jönne egy felturbózott Pencil.

Épp ezért lehet okuk lelkesedni a múlthéten kiküldött meghívók miatt, amelyben az Apple „tanulmányi kirándulásra“ invitált néhány újságírót. Már maga a meghívó borítója is árulkodó a kézzel rajzolt alma logó miatt, hát még az említett összefüggés az iskola és az iPad Pro-Apple Pencil párosa között. Nem meglepő, hogy sokan úgy vélik, március 27-én termékbemutató is lesz egyben, melynek egyik felvonása az Apple Pencil következő generációjáról fog szólni. De vajon mit lehet újítani egy ceruzán? Meglepően sok mindent! Mutatjuk a kívánságlistát.

A meghívó

Nem a méret a lényeg, de….

Kezdjük is rögtön Jony Ive kedvenc témájával, a méret és súlycsökkentéssel. E téren sok panasz egyébként nem érheti a mostani szériát sem, illetve nagyon oda kell figyelni az optimális paraméterek megtartására, ugyanis egy túl könnyű ceruza se lenne jó, de azért kis fogyókúrát elbírna a dolog. Na meg a hosszából is egész nyugodtan veszíthetne pár centit.

Ha pedig már ennyire belejöttünk a külső megváltoztatásába, el tudnék viselni valamilyen csúszásmentesebb anyagot is borítás gyanánt, ha mást nem, legalább ott ahol az ember megfogja.

Csúszós lejtő

Az iPad előlapja üvegből van. Az Apple Pencil hegye pedig egy relatív kemény műanyagból. Nem kell anyagmérnöknek lenni, hogy összerakjuk: a kettő elég jól csúszkál egymáson. A kelleténél talán egy fokkal jobban is. Amikor csak úgy firkál az ember ezzel nincs probléma, de a rajzolásnál, és különösen a kézírásnál már egy fokkal zavaróbb. Éppen ezért örömmel fogadnánk, ha kitalálnának erre valamit a cuperinói mérnökök. Azzal is beérnénk, ha lenne többféle hegy, amelyeket egyszerűen alkalomhoz vagy egyéni preferenciához mérten cserélhetnének a felhasználók.

Az Apple Pencil visszavág

Az évek során az Apple tökélyre fejlesztette a vibramotort a termékeiben. Szinte már várja az ember, hogy jöjjön egy értesítés az Apple Watch-ra; a Breath funkció pedig igazából nem is a légzéstechnika miatt okoz megnyugvást, hanem a haptic feedback tökéletesen megkomponált rezgéstáncának köszönhetően. Ha már ilyen szépen belejöttek, egész nyugodtan belevarázsolhatnák valahogy a visszajelzésnek ezen formáját a Pencilbe is. Az biztos, hogy mérnöki szempontból elég nagy kihívás lenne a hely szűke miatt, de ennél nehezebb problémákat is oldottak meg arrafelé. Haszna pedig bőven akadna a funkciónak.

W1 szállj le közénk

Az AirPods óta tudjuk, hogy mennyire varázslatos érzés, amikor az ember csak kézbekapja frissen megvásárolt kiegészítőjét, majd a néhány másodperc múlva vígan használja az extrém egyszerű párosítási folyamatnak köszönhetően. Nagyon meg lennénk lepődve, ha a W1, vagy a W2 nem tenné tiszteletét az Apple Pencil következő generációjában, hiszen minden adott hozzá. Az Apple-féle stylus immár több mint két éves, megjelenésekor még nem is volt elérhető a technológia. Épp itt az ideje pótolni a restanciát…

A helypazarlás luxus

Lássuk be, a mostani Apple Pencil töltése kicsit szerencsétlenre sikerült. Kezdjük ott, hogy nem szerencsés apró méretű, potenciálisan elhagyható alkatrészeket szerelni egy kiegészítőre. Márpedig a toll végén található sapka pont ilyen. Másrészt nem is néz ki valami elegánsan az iPadbe dugott Pencil töltés közben. Az Apple az utóbbi időben elég jól ráérzett a Qi töltés előnyeire. Mi lenne, ha elfelejtenénk a Lightningot és váltanánk mondjuk egy vezeték nélküli töltőként funkcionáló „tintatartóra“?

Ezzel mindkét feljebb felvázolt legyet leüthetnénk egycsapásra, ráadásul még értékes helyet is nyerhetnénk a Pencil végénél. Ezt tökéletesen ki lehetne használni akár egy másodlagos, satírozós hegyként, vagy a korábbi Wacom-felhasználók által hiányolt radírként is.

Mint az állatok

Az ég szerelmére Apple, adjatok már ki valami olyan gyári tokot, tartót, nyakba akasztót, kulcstartót, bármit, amivel emberhez méltóan lehet együtt szállítani az iPadet és az Apple Pencilt, ne kelljen már külső gyártók megoldásaira fanyalodnunk…

Nektek van valamilyen kívánságotok, ami nem hangzott el? Osszátok meg velünk véleményeteket a kommentszekcióban!

Az Apple azt állítja, hogy az iPad Pro akár kiválthatja a laptopot is. Utánajártunk a kérdésnek, tapasztalatainkat ebben a cikkben olvashatjátok. Ami pedig az akciós ajánlatokat illeti: az előző generációs Prók még mindig szuperjó áron vihetők a webshopból. Ne aggódj, ma is bőven bírják még az iramot.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!