imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Érkezik a Waze Transport SDK


A Waze alkalmazást csakúgy mint bárhol a világban, itthon is sokan használják. Aki sokat autózik a városban, vagy esetleg személyszállító szolgáltatásban dolgozik, annak szinte elengedhetetlen. Az alkalmazás nagyszerűsége a felhasználókban rejlik, illetve a fejlesztők által kitalált algoritmusban, amivel garantáltan a leggyorsabb úton érhetjük el a célunkat. A mostani tényállás szerint, a fejlesztők lehetőséget adnak arra is, hogy az alkalmazás által nyújtott funkciókat elérhessük más alkalmazásokban is.

A Lyft egy itthon még nem létező személyszállító szolgáltatás, amit leginkább az Uberhez lehet hasonlítani. Ez a cég vette először észre azt, hogy az alkalmazásba épített navigációt nagyon kevés sofőrjük használja, helyette a legtöbben a Waze megoldásával autóztak. Éppen ezért úgy gondolták, hogy felkeresik a Waze fejlesztőit és megállapodnak velük egy olyan megoldásban, ami mindenkinek csak az előnyére válik. Így született meg a Transport SDK, amit bármilyen alkalmazásfejlesztő szabadon használhat majd az appjaihoz.

TransportSDK_banner (2)

Érdemes megnézni, hogy a Lyft így milyen változtatásokat eszközöl az alkalmazásán, hiszen ha az itthon elérhető megoldások is váltanak erre a hatékonyabb rendszerre, akkor hasonló újításokra lehet számítani. Az első ilyen, a valósidejű útváltoztatás, ami tulajdonképpen annyit tesz, hogy az előre eltervezett útvonal akár fuvar közben is módosulhat, ha létezik gyorsabb alternatíva. Ezen felül a sofőröknek lehetőségük lesz egyszerűbben elérni a navigációs alkalmazásokat, ahogy a Waze alkalmazásból is könnyebben vissza lehet majd térni az előtte megnyitott appba.

MapEditingSummary2012_09-01

A Lyft üzemeltetői azt remélik, hogy a módosítással növelik majd az utasok elégedettségét, és gyakrabban fogják ezt az utazási alternatívát választani. Ez viszont szerintem ott bukik meg, hogy a sofőröknek eddig is lehetőségük volt a Waze-t használni a navigáláshoz. Amit inkább tartok reálisnak, hogy a kalkulátor így gyorsabb utakat fog számolni, ezáltal olcsóbb utazásokat ír majd ki a rendszer, ami kedvezőbb lesz az utasoknak. Persze azt se felejtsük el, hogy a sofőröknek sokkal egyszerűbb lesz használni a Waze-t, ha eddig ezt preferálták. Ha pedig nem is ismerték, akkor egy hatékony, jól müködő rendszert kapnak a kezükbe.

Néhány külföldön ismertebb alkalmazás, például a Genesis Pulse, a JustPark, a Cornershop és a Cabify is bejelentette, hogy a jelenleg használt térképeket Waze térképekre fogják cserélni. Így talán az Uber-sofőrök is hamarosan módosításokat tapasztalhatnak az alkalmazásban itthon.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!